1. Základní škola Říčany

27. 5. 2018

Hodiny angličtiny s Bethany

pro nás znamenají učit se angličtinu zábavnou formou, poupravit si výslovnost, ale také se dozvědět spoustu zajímavostí. Výuka se tak skládá z různých příběhů, videí, her a samotného povídání. Pomáhá nám rozumět textu, aniž bychom znali všechna slova. Bethany mívá též prezentace s vlastními fotkami, u kterých vypráví své zážitky a zkušenosti. Ráda poslouchá i naše vyprávění, ptá se nás na věci, které jsou jiné v Americe a jiné tady.  Z našich diskuzí se tak Bethany dozvídá o ČR, ale i my o tom, jak to chodí v Americe. K tomu všemu se znatelně lepšíme v angličtině. Máme ji moc rádi a nechtěli bychom, aby odjela zpět.

Adriana Voborníková 7. C

Zápis do prvních tříd
máme za sebou.

Budoucí prvňáčci mají za sebou svůj velký den. V pátek 6. dubna od devíti hodin naše škola čekala na nové žáčky. Zápis je velkou událostí v životě každého dítěte, proto jsme chtěli, aby probíhal v příjemném prostředí a děti se při něm cítily co nejlépe. Byly pro ně připraveny úkoly motivované Perníkovou chaloupkou. Předškoláci svou úlohu brali velmi vážně: počítali, malovali, vyprávěli, přednášeli i zpívali.  Při plnění  úkolů  téměř všechny děti dokázaly, že jsou šikovné a připravené stát se opravdovými školáky.

V tento den se přišlo zapsat celkem 102 budoucích prvňáčků, o odklad povinné školní docházky požádalo 15 dětí a tři děti se budou vzdělávat v zahraničí.

Velmi nás těší zájem o naši školu, ale z kapacitních důvodů můžeme přijmou pouze 72 dětí.  Poděkování patří učitelkám za přípravu celého zápisu a rodičům za jejich vstřícnost a důvěru.

Hornický skanzen Mayrau

a Vinařická hora

Exkurze jsou jedinečnou příležitostí aplikovat teoretické poznatky ze školního prostředí do praxe. Osahat si přírodní materiály, zažít konkrétní situace a propojit si jednotlivé kapitoly učiva v jeden celek. Tentokrát žáci osmých ročníků vyrazili na geologickou exkurzi do hornického skanzenu Mayrau ve Vinařicích. „Mayrovka“ mapuje život horníků a samotnou těžbu v oblasti kladenského kamenouhelného revíru. Žáci se seznámili s geologickými podmínkami na Kladensku i s těžkou prací horníků. Prohlédli si hornické vybavení a stroje. Vyrazili na expedici s haldářkou Máňou a sbírali otisky přesliček a plavuní. Každý nález je motivoval k dalšímu hledání. Jejich nadšení bylo veliké. Sbírali by otisky snad ještě teď. Po opuštění skanzenu jsme vyrazili na nedalekou Vinařickou horu, třetihorní stratovulkán s čedičovým lomem. Pokochali jsme se malebnou přírodou a po dobrodružné zpáteční cestě dorazili šťastně zpět. Z exkurze přijeli žáci plní nadšení.

Zuzana Čásenská

Libuše Jeriová

Na konci dubna zastihla učitele i žáky naší školy velice smutná zpráva. Zemřela bývalá kolegyně - paní učitelka Libuše Jeriová, která na naší škole působila více než 40 let. Mnozí si ji pamatují nejen jako obětavou třídní, učitelku matematiky, pracovních činností a výtvarné výchovy, ale také jako organizátorku vánočních a velikonočních výstav. Lyžaři zase vzpomínají na společné zájezdy do Alp.

Kolegové na ni budou vždy vzpomínat jako na členku sboru, která nikdy nezkazila žádnou legraci a která dávala škole maximum svých sil i volného času.

Pro mnohé z nás navíc nebyla jen kolegyní, ale i osobní a rodinnou přítelkyní. S Libuškou jsme se rozloučili 30. 4. v krematoriu v Praze – Strašnicích.

Lenka Prchalová (kolegyně)

 

1. základní škola Říčany hledá kvalifikovaného

učitele/učitelku

na 1. stupeň od září 2018.

Nabízíme náborový příspěvek 24 tisíc vyplácený po dobu tří let, stabilizační příspěvek 14 tisíc a příspěvek na dopravu do zaměstnání.

Kontakt: ředitel Pavel Bednář,

e-mail: 1zs@1zs.ricany.cz, tel.: 323 602 794

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena