1. Základní škola Říčany

1. 2. 2019

Betlémování; Činnost školní družiny v prosinci 2018; Listopadová poezie

Betlémování

Některé třídy naší školy navštívily během prosince akci zvanou „Betlémování“ v Kutné Hoře. Betlémování je program věnovaný adventu - lidovým zvykům, vánočním koledám a dětské tvořivosti. V průběhu celé akce občas krásně sněžilo a to navodilo perfektní vánoční atmosféru. Děti si na nádvoří barokního kostela Jana Nepomuckého připomněly vánoční zvyky z dávných dob, poté si s čerty zazpívaly a zatancovaly v pekle, dozvěděly se něco z historie Kutné Hory a zjistily, kdo to by koudelník a k čemu se používala koudel. Krásné chvíle si děti také užily přímo v kostele, kde si při vyprávění vánočních příběhů zazpívaly známé koledy, někteří si dokonce zahráli na „Tři krále“. Poté už se děti přesunuly do dílny, kde si vyrobily a domů odnesly těstové vrkoče. Tato akce nám zpříjemnila adventní čas.

 

Činnost školní družiny v prosinci 2018

Předvánoční období je vždy velmi inspirující a tvořivé. Vánoční výzdoba, přáníčka, dárečky – to vše bylo náplní i letošních předvánočních dnů v naší družině.

K tomu jsme ještě stihli práci v tvořivých dílničkách.

Začátkem měsíce se žáci prvních tříd zúčastnili v muzeu řemeslné dílny s názvem Přadlena Pavlína. Název napovídá, že hlavním tématem byla vlna a její zpracování. Žáci si osahali surovou ovčí vlnu, česali ji na ručních hřebenech, ukázali si, jak se vlna přede, a vyrobili si barevnou plstěnou kuličku. Další tvořivá dílnička prvňáčků byla úžasně voňavá. Zdobili perníčky polevou a linecké cukroví marcipánem. Sladké dobroty si potom odnesli domů.

Žáci druhých a třetích ročníků zdobili lžičky smaltováním podle vlastní fantazie a vyráběli přáníčka pro osamělé seniory v rámci projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata. Než jsme se rozešli na vánoční prázdniny, užili jsme si „Společné bubnování“. Každý dostal bubínek a měl možnost svůj rytmus sladit s ostatními. Najít společnou řeč je mnohdy velmi obtížné, ale tentokrát se to určitě podařilo! 

J. Červenková

 

Listopadová poezie

Kalendář otevřel barevný podzim, dny se krátily a sychravý vzduch nás doprovázel do školy. Rozhodli jsme se, že si dny trochu zpříjemníme. Obyčejnou všednost jsme zabalili do trochy poezie.

Od října jsme poctivě prohlíželi své knihovny, abychom si vybrali tu správnou báseň, která se nám líbila. Příprava na recitační soutěž mohla začít. Výběr básní nám sice zabral trochu času, ale stál za to. Počátkem listopadu proběhla ve všech třídách 6. ročníku třídní kola.  Porota složená z žáků každé třídy pak svým bodovým hodnocením vybrala pět postupujících do ročníkového kola. Hodnotilo se nejen nastudování textu, ale i „umělecký dojem“.

 Finále se blížilo a my jsme poctivě trénovali. Dne 28. 11. 2018 vše vypuklo. Tréma udělala své, ale když nám na úvod zarecitovali i naši třídní učitelé, tak jsme se do recitace pustili také. Vylosovali jsme pořadí a postupně předstupovali před naše spolužáky i porotu, kde tentokrát usedli nejen zástupci za každou třídu, ale i naši třídní učitelé. Čestnými hosty byli pan ředitel i paní zástupkyně. Konkurence byla velká. Na místech nejvyšších nakonec skončily od třetího místa A. Andrášková a L. Glogarová. Vítězství vybojoval F. Šembera. Poděkování ale patří všem soutěžícím, kteří neodešli s prázdnou. Slavnostního předání cen se ujal pan ředitel a naši třídní učitelé. Odnášeli jsme si domů nejen diplomy a srdíčko, ale i hodnotné knižní ceny. O sladkosti se postarala paní zástupkyně. Za vše jim moc děkujeme.

Co dodat? Už víme, že se poezie bát nemusíme. Věříme, že v této soutěži budeme pokračovat i příští školní rok.

Žáci 6. ročníku a třídní učitelé

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena