Architektonická soutěž na výstavbu nové školy

1. 12. 2017

Město Říčany se v roce 2017 rozhodlo řešit výběr zhotovitele projektové dokumentace na výstavbu základní školy na Komenského náměstí formou veřejné anonymní architektonické soutěže o návrh. Pouze touto cestou bylo možné získat optimální řešení. V době příprav soutěžních podkladů nikdo nepředpokládal, že zadavatel, město Říčany, získá 20 návrhů! Tento vysoký zájem o architektonickou soutěž vyhlášenou dne 16. 6. 2017 lze v odborných kruzích vysvětlit především dobrými zkušenostmi z předchozích soutěží (např. komunitní centrum, na něž je v současné době již hotová projektová dokumentace, vydané stavební povolení a podána žádost o dotaci – vše se stihlo do roka od podání architektonického návrhu), kvalitním obsazením poroty (se členy poroty jsme čtenáře seznámili v říjnovém čísle Kurýru) a v neposlední řadě velmi dobře připravenými soutěžními podklady, k nimž bylo pouze minimum dotazů.

Vítězný návrh Autoři: Martin rusina,  Martin Frei, Markéta Poláčková a Johana Šohájková.
 

Cílem architektonické soutěže bylo získat návrh objektu školy, který bude více než zdařilý nejen z hlediska architektonického a dispozičního, ale především z hlediska urbanistického dokomponuje nyní prostorově neurčité náměstí a zároveň bude řešit dopravní obslužnost.

Nejzazší termín pro odevzdání soutěžních návrhů byl stanoven na pondělí 4. září na 18. hodinu. Všichni účastníci měli tedy na studium podkladů, analýzy území i tvorbu návrhu 11 týdnů. Po odevzdání soutěžních návrhů nastalo období kontrolování odevzdaných podkladů a následně období hodnocení všech návrhů, které byly anonymní až do samého závěru. Celý proces byl zaznamenán podrobně v protokolu o průběhu anonymní architektonické soutěže o návrh. Poprvé se porota k hodnocení návrhů sešla v pondělí 18. září. Hodnocení probíhalo celý den až do večerních hodin. V prvním kole hodnocení proběhla diskuse nad všemi návrhy, nad jejich pozitivy a negativy. V pozdních odpoledních hodinách proběhlo 1. kolo hlasování, v němž bylo rozhodnuto vyřazení 11 návrhů. Do druhého kola hodnocení, které probíhalo 19. září opět po celý den, postoupilo tedy devět návrhů z celkových dvaceti. O jednotlivých návrzích se znovu a znovu diskutovalo, porota se znovu podrobně zabývala názory přizvaných odborných znalců a v závěru dne hlasovala o ponechání pěti návrhů do třetího, finálního kola hodnocení. Vzhledem k tomu, že bylo třeba ještě některé otázky k jednotlivým návrhům objasnit, shodli se členové poroty na přizvání odborného znalce z oboru požárně bezpečnostního řešení staveb a diskutovali s ním některá možná úskalí jednotlivých návrhů. Dne 3. října ve 12 hodin proběhlo poslední hlasování poroty. Bez jakéhokoli zaváhání se všichni porotci jednomyslně shodli na udělení první ceny návrhu č. 6. Druhou cenu získal návrh č. 20 a třetí cenu návrh č. 17. Tyto tři návrhy dosahovaly nejvyšších kvalit. Odměny byly uděleny návrhům č. 12 především za urbanistický koncept a č. 15 za dispoziční řešení umožňující flexibilitu metod výuky. Podrobně je popsáno hodnocení všech návrhů v protokolu. Teprve po tomto rozhodnutí byla porotě předána tabulka se jmény autorů jednotlivých návrhů, které až dosud byly hodnoceny pouze pod pořadovým číslem. Až nyní bylo objasněno, že první cenu získali a autory návrhu byli Martin Rusina, Martin Frei, Markéta Poláčková a Johana Šohájková. Druhou cenu získali a autory návrhu byli  Barbora Kopřivová, Karel Scheib, Bořek Němec a Richard Zacpal. Třetí cenu získali a autory návrhu byli Ondřej Císler, Vojtěch Ružbatský, Filip Rašek a Josef Choc. Odměny za návrhy získali autoři Jaroslav Havelka a Tomáš Havelka za návrh č. 12 a Ondřej Píhrt a Štefan Šulek za návrh č. 15.

Návrh na 2. místě Autoři: barbora Kopřivová, Karel Scheib, bořek Němec a richard zacpal
 

Rada města Říčany odsouhlasila výběr návrhů 31. Října. Po uzavření výsledků architektonické soutěže bude následovat jednací řízení bez uveřejnění (JŘBU), v němž bude vybrán budoucí zhotovitel projektové dokumentace. Do JŘBU budou vyzváni všichni ocenění, nikoliv však odměnění účastníci. Rozhodnuto bude tedy až začátkem roku 2018. Poté budou následovat měsíce a měsíce projektování a projednávání projektu školy s účastníky řízení a dotčenými orgány.

Návrh na 3. místě Autoři: Ondřej císler, Vojtěch ružbatský, Filip rašek a Josef choc

 

Příprava celé architektonické soutěže i její průběh trvaly několik měsíců, proto poděkování patří nejen všem účastníkům architektonické soutěže, jejichž návrhy nám přinesly mnoho inspirace a mnoho podnětů k zamyšlení, ale i všem, kteří se podíleli na přípravě soutěžních podkladů, na hodnocení soutěže a na finalizaci všech dokumentů se soutěží souvisejících. Velký dík náleží sekretáři soutěže Janě Vavřinové, celé porotě ve složení David Mareš, Tomáš Bezpalec, Jitka Hofmeisterová, Lenka Dvořáková, David Tichý, Vladimír Kořen, Alice Štěpánková a Zdeněk Hraba, komisi pro otevírání obálek autor ve složení Markéta Javůrková, Tereza Michalovová a Dominik Landkammer, přezkušovateli Davidu Michaličkovi a všem přizvaným odborným znalcům Pavlu Bednářovi, Michalu Čejkovi, Tomáši Suchomelovi a Filipu Hošpesovi. Spolupráce všech byla výborná, mnohdy přesahovala běžné pracovní nasazení. Cílem všech bylo zodpovědně vybrat nejkvalitnější návrh školy, do níž budou rádi chodit žáci, učitelé i rodiče a současně stavby, která posílí urbanistickou strukturu lokality a podpoří charakter řešeného prostoru – Komenského náměstí.  Snad se nám to tedy povedlo. Posuďte sami. Vzhledem k tomu, že grafický rozsah návrhů je značný, uveřejňujeme v Kurýru jen vizualizace, popřípadě situace. Všechny návrhy budou zveřejněny na webu města Říčany a navíc pro veřejnost připravujeme opět výstavu všech soutěžních návrhů.

Alice Štěpánková,

architektka města, vedoucí oddělení investic

 

 

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena