Bez červený

19. 8. 2013

Sambucus racemosa

 

Bez červený, dříve nazývaný hroznatý, nedosahuje mezi lidmi takového věhlasu, jako jeho příbuzný bez černý. Může se však pochlubit nápadně červenými plody.

Kolem čtyřiceti druhů bezů roste v mírném a subtropickém pásu obou polokoulí. V Čechách se přirozeně vyskytují tři. Bez černý a bez červený jako dřeviny, bez chebdí jako bylina.

            Bez červený je celkově rozšířen hlavně ve střední Evropě a severních částech jižní Evropy. Roste v listnatých i jehličnatých lesích, lesních pasekách, křovinatých stráních a roklích.

Až 4 metry vysoký keř má větve kryté nepravidelně rozpukanou, šedohnědou borkou. Uvnitř mladých větví se nachází široká skořicově hnědá dřeň, tzv. „duše“. Daleko dosahující kořeny často tvoří kořenové výmladky.

Lichozpeřené listy mají pilovitě zubatý okraj, na vrcholu jsou zašpičatělé a zespoda chlupaté. Skládají se z 1 až 3 párů lístků. Květy tvoří husté, mnohokvěté, vzpřímené laty žlutobílé barvy. Korunní lístky brzy opadávají, poté je květenství žlutavě zelené. Kvete od března do začátku května.

Od poloviny července do srpna dozrávají plody – výrazně červené peckovice. Tyto lidově nazývané bezinky jsou asi 5 mm velké a každá ukrývá 3 až 5 žlutohnědých semen. Bez červený je rozšiřován hlavně ptáky.

            Celá rostlina je mírně jedovatá. Požití plodů může u citlivých jedinců způsobit otravu. Navzdory tomu se bez červený někdy využívá v kuchyni. Po převaření a odstranění semen lze z plodů vyrábět třeba marmelády.

            V okolí Říčan roste bez červený roztroušeně v přilehlých lesích. Na zahradách se občas vysazují šlechtěné kultivary, které se liší tvarem a barvou listů.

Jak snadno rozeznáme oba druhy bezů? Ve vegetačním období je rozlišovacím znakem tvar květenství a barva plodů. V době vegetačního klidu pak barva dřeně uvnitř větví. U bezu černého je dřeň bílá, u bezu červeného rezavá.

V minulosti se bez červený využíval v lidovém léčitelství.

 

Jakub Halaš

 

foto: J. Halaš a J. Racek

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena