České Vánoce a jejich dobroty

1. 2. 2019

Tradiční předvánoční setkání láká na Masarykovo náměstí každoročně stále víc obyvatel našeho města. Na tom posledním měli všichni opět možnost zdarma ochutnat dobroty od sponzorů. Štědří dárci se zase postarali o svařené no, čaj, cukroví, vánočky, sušené ovoce, pečené brambory s omáčkami, obložené chlebíčky a jablka. V domečcích hotelu Pavilon se nabízel za mírné ceny punč, tentokrát i v nealko verzi, a voňavé řízečky. Celý výtěžek (11 300 Kč) věnoval prodejce na veřejnou vánoční sbírku pro sociálně znevýhodněné děti, stejně jako lékárna U Bílého lva (6 025 Kč), jejíž domek lákal na bylinkové a vánoční čaje. Finanční dárky putovaly i do kasiček (17 761 Kč). Celková částka pro dobročinné účely činí 35 086 Kč.

Zdálo by se, že smysl neformálního sousedského setkání je zřejmý každému. Ale není.

S rozpaky jsme vyslechli kritické poznámky těch, kteří se nenaladili na přátelskou toleranci, nechtěli vnímat kouzlo blížících se svátečních dnů nebo pomoci potřebným. Vadily jim fronty na svařené víno nebo malé množství poskytovaného jídla. Jeden občan si dokonce přál ochutnávku svařáku načepovat do PET lahve... 

I když sponzoři nemají potřebu zveřejňovat hodnotu svých darů, ráda bych letos, právě kvůli těm nespokojeným, uvedla množství zdarma poskytovaných dobrot. Pan David Frydrych věnoval 80 kg pečených brambor, 9 kg pikantní omáčky, 5 kg sušeného ovoce, 10 kg cukroví a 30 vánoček. Paní Eva Čiháčková přidala 11 přepravek obložených chlebíčků a město Říčany 40 kg jablek a 200 litrů vína.  Polovinu vína svařila restaurace U Jermařů a ochotně přidala 50 litrů čaje, o dalších 100 litrů svařáku se postarala a zároveň rozdávala restaurace U Labutě.  K radosti dětí přivezl, jako každý rok, pan Zajíček, majitel firmy INPLEM, zcela zdarma svá zvířátka.

Děkujeme všem spoluorganizátorům, sponzorům, všem, co potěšili zpěvem a muzikou, tanečníkům z klubu Fuego, žákovským zastupitelům, říčanským skautům, pěveckému sboru Sirény, kolegům, dobrovolným hasičům a v neposlední řadě stovkám správně naladěných, kteří krásný večer poctili svou přítomností.

Jitka Bahenská

odbor školství a kultury

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena