Cesta integrace, o.p.s.

29. 9. 2017

Občanská poradna řeší i sousedské vztahy, Provozní doba Občanské poradny, Program klubu

Občanská poradna řeší i sousedské vztahy

Sousedy si nevybíráme. Jak tedy vyjít s těmi, se kterými jsme si nepadli do oka?

Základní zásadou, které by se měl každý z nás držet nejen v rámci sousedských vztahů, je že „svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého“.

Pokud není možné se se sousedem o čemkoliv dohodnout, což je vždy nejlepší řešení, stanovuje alespoň základní pravidla sousedských práv a povinností zákon č.89/2012Sb., občanský zákoník, a to v ustanovení § 1011 a násl.

 

Začněme ale spíše u sebe. Jsme my dobrými sousedy? Nemá náš soused právo být na nás naštvaný a chtít po nás určité věci, na které my nechceme přistoupit?

 

Pokud tedy nevíte, jak se jako dobrý soused chovat, pak zde je krátký návod:

  1. Nesmíte souseda obtěžovat imisemi. Musíte se zdržet všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat.  Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.
  2. Bez zbytečného odkladu musíte vydat sousedovi jeho věc, pokud se ocitla na vašem pozemku. V případě, že sousedovi spadne na vaši zahradu třeba míč, musíte mu jej vrátit nebo mu umožnit přístup na svůj pozemek. Totéž platí i pro případ, když mu k vám uteče zvíře.
  3. Plody spadlé na váš pozemek ze stromů a keřů souseda, jsou vaše a nemusíte mu je vracet. Pokud větve nebo kořeny stromů souseda přesahují až k vám, můžete je v přiměřené době poté, co jste ho o to požádal, šetrným způsobem a ve vhodné roční době odstranit, působí-li vám to škodu nebo jiné obtíže převyšující zájem na nedotčeném zachování stromu. To, co získáte z odstraněných kořenů a větví, je také vaše.
  4. Musíte se zdržet sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, nebo je odstranit, pokud to po vás soused požaduje a má-li pro to rozumný důvod. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.
  5. Musíte upravit svou stavbu tak, aby ze stavby nestékala voda nebo nepadal sníh nebo led, pokud to po vás soused požaduje.
  6. Musíte se zdržet zřizování stavby v těsné blízkosti společné hranice pozemků, pokud to po vás soused požaduje a má-li pro to rozumný důvod.
  7. Musíte umožnit sousedovi vstup na svůj pozemek v době, rozsahu a způsobem, které jsou nezbytné k údržbě sousedního pozemku nebo k hospodaření na něm, nelze-li tohoto účelu dosáhnout jinak; soused vám však nahradí škodu tím způsobenou.

     

    Pokud vám ani tyto základní zásady sousedského práva nepomohou a nemůžete se se sousedem dohodnout, nemáte bohužel moc možností, jak situaci řešit. Jedině soud totiž může vám nebo sousedovi přikázat, že se má nějakého jednání zdržet. Nechcete-li se soudit, zkuste obecní úřad, zda by vám v řešení situace nepomohl, nebo zkuste využít tzv. mediace. Mediace je mimosoudní řešení sporů, při kterém vám nezávislá osoba/mediátor má pomoci uzavřít dohodu.

     

    Poradci Občanské poradny

Provozní doba Občanské poradny

Bezplatné sociálně právní poradenství

Masarykovo nám. 6/17, Říčany, tel.: 312 315 284

email: poradnaricany@cestaintegrace.cz

pondělí, středa 9:00 – 12:00, 13:00- 17:00

Doporučujeme předchozí objednání.

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena