Čím více křesel v zastupitelstvu, tím lepší Říčany?

6. 9. 2018

Nově založená stranická buňka politického uskupení STAN přišla s návrhem rozšíření počtu říčanských zastupitelů z 21 na 25. Klidné město žádnou paralelu mezi počtem zastupitelů a lepší správou města nevidí, proto naši radní a zastupitelé tento návrh odmítli. Pokusím se vysvětlit, proč:

1.

 Myslíme si, že obyvatele Říčan trápí úplně jiné problémy, než je počet křesel v zastupitelstvu.

 

2.

 Samotné další křeslo pro politika ještě neznamená větší prosperitu obce. Mnohem důležitější je aktivita, komunikace a znalosti každého zastupitele při řízení obce.

 

3.

 Náklady na rozšíření počtu zastupitelů by se počítaly ve stovkách tisíc korun. Nejde jen o samotné zákonné náhrady (odměny zastupitelů), bavíme se také o nákladech spojených s přestavbou jednacího sálu, který je uzpůsoben stávajícímu počtu, či o fixních nákladech rostoucích úměrně s počtem zastupitelů. Postavme raději nové hřiště pro děti, podpořme akce pro seniory nebo vytvořme nové květinové záhony.

 

4.

 Sbírání křesel a funkcí je obecný nešvar. Myslíme si, že nelze sedět na několika židlích zároveň. Pozice starosty, krajského zastupitele, senátora vyžaduje celého člověka. Jejich prolínání je na úkor kvality veřejné práce.

5.

 Srovnatelná či větší města jako Poděbrady, Roudnice nad Labem, Mariánské lázně nebo Dvůr Králové mají stejný počet zastupitelů jako Říčany. A bohatě jim vystačí.

 

6.

 Samotný počet křesel není důležitý pro demokratickou debatu nad správou města. Klidné město se vždy snažilo přitáhnout obyvatele do řízení města nejen v době voleb. Usilujeme o neustálý dialog – proud nápadů, připomínek a kritických rad. Demokracie je podle nás každodenní akt a je přístupná všem.

 

7.

 Nechceme na městské radnici kabinetní politikaření ve stranických klubech, které bývá založeno na přebíhání zastupitelů z jednoho tábora do druhého.

 

8.

 Nelíbí se nám na první pohled viditelná účelovost takového návrhu. Do politiky účelové změny prostě nepatří (a do té komunální už vůbec). „Dnes se mi hodí vyšší počet zastupitelů, abych zvýšil své šance na vstup do vedení města, zítra budu chtít zase počet volitelů omezit, abych hlas svých oponentů oslabil…?“ Mají se měnit zavedené pořádky podle toho, jak se nám to právě hodí? NE! Chceme hrát čistě, fair play, podle jasně daných pravidel.

 

Při hlasování rady města byl návrh STAN na rozšíření počtu zastupitelů odmítnut. Na červnovém jednání zastupitelstva jej pak už ani nikdo k hlasování ani veřejné diskusi nepředložil.

                                       Vladimír Kořen,  starosta města a zastupitel (Klidné město)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena