Co chtějí regulovat občané Říčan?

27. 11. 2015

Výherní automaty, nepořádek v ulicích, podomní prodej a volný pohyb bojových a služebních psů

Na začátku listopadu skončilo hlasování v rámci projektu Řídím Říčany o činnostech, které by město mělo omezit vyhláškami nebo jinými právními předpisy města. Vybíralo se z dvanácti témat a oddělila se skupina čtyř témat, která obyvatele tíží nejvíce. Do hlasování se zapojilo 620 obyvatel, kteří rozdali celkem 2411 kladných a 914 záporných hlasů. Nyní se chce město lidí zeptat i na míru regulace některých těchto činností. A městská policie se více zaměří na postih za porušování stávajících vyhlášek města.

Během září a října hlasovali občané s trvalým pobytem v Říčanech ve věku minimálně 15 let v anketě o regulaci různých činností. Cílem bylo zjistit, co je trápí nejvíce a co je naopak obtěžuje nejméně. Některé z nich vyhlášky řeší, u jiných město prověří různé možnosti regulace.

Nejvíce 386 lidí si přeje omezit herny s provozováním loterií, hracími automaty a jinými podobnými zařízeními. Naopak 21 hlasujících nechce, aby do provozu heren město zasahovalo. V současné době platí vyhláška, která určuje konkrétní místa na území Říčan pro vykonávání loterijní a jiné podobné činnosti. Dále se zkrátila otevírací doba z nonstop provozu do 4.00 hodin. Radnice však nechce udělat ukvapené závěry, zajímá ji proto názor občanů také na míru regulace.

„Veřejného názoru obyvatel si velmi vážím. Míra regulace je ale široká od úplného zákazu, přes omezení místa, času, počtu…až po benevolentní přístup, kdy město zachová stávající regulaci,“ říká starosta města Vladimír Kořen /Klidné město/ s tím, že začátkem příštího roku město připraví anketu o různých možnostech regulace. Sám přitom bude prosazovat takové řešení, které nebude nikoho zvýhodňovat a dodává: „Sázení na štěstěnu patřilo a bude patřit k lidskému chování, nicméně nejkřiklavější a nejpřístupnější formy herního byznysu výraznou regulaci zasluhují. A absolutně mě děsí, když jsem v jedné z říčanských heren viděl kontaktní telefon na nonstop výkup zlata.“

Druhé místo s celkovými 355 hlasy patří povinnosti udržení čistoty veřejných prostranství a ochraně veřejné zeleně. Pouze 6 hlasujících by vandaly znečišťující či poškozující veřejná místa nepotrestali. Nadále by tak zůstala zachována stávající vyhláška vybízející k povinnosti zajišťovat a udržovat čistotu v ulicích, na náměstích, chodnících, v parcích a dalších veřejných místech. Tady hodlá radnice zpřesnit formy znečišťování veřejných prostranství a zajistit v této oblasti vyšší pozornost městské policie.

Zákaz podomního prodeje a místa vyhrazená psům

Na přední příčky se dostal i podomní prodej. Podmínky pro nabídku a prodej zboží mimo provozovnu nyní upravuje tržní řád v rámci nařízení města podle živnostenského zákona. Radnice chce tuto činnost na území města zcela zakázat. Až 260 občanů je pro omezení volného pohybu psů a povinnosti nošení náhubku u „bojových a služebních“ plemen. Naopak 76 lidí se vyjádřilo proti.

„V současné době jednáme o zpřísnění platné vyhlášky, která zakazuje vstup se psy na některá veřejná prostranství. Spíše se přikláníme k variantě stanovit plochy, kde bude povoleno psi venčit. Dále zjišťujeme, jakých psů by se mohla týkat povinnost nošení náhubku. Lidé mají z volně pobíhajících agresivních psů strach,“ dodává starosta a doplňuje ho velitel Městské policie Václav Řezáč: „Městská policie v Říčanech se i díky posile strážníků může více zaměřit na vymáhání pokut u spáchaných přestupků. Budeme intenzivněji kontrolovat respektování všech platných vyhlášek a nařízení města. Větší postih se dotkne třeba majitelů, jejichž psi se bez vodítka pohybují na dětských hřištích nebo na jiných veřejných místech, kde platí zákaz vstupu se psy.“

Jaké činnosti rozdělují město?

Jako nejvíce kontroverzní se ukázaly činnosti, které skončily v celkovém součtu na chvostu žebříčku. Sekání trávy v neděli a o svátcích, používání dronů, otevírací doba restauračních zařízení do 24.00 hodin a ohňostroje mimo Silvestr rozdělují město na dva tábory. Polovina z nich je chce omezit, druhá je vyhláškami řešit nechce.

Poté právní odbor připraví text vyhlášek či nařízení města, které půjdou ke schválení do zastupitelstva. Porušení vyhlášky řeší většinou městská nebo státní policie. Pokuta je na místě do 1 000 Kč, pokud se oznamuje příslušnému správnímu orgánu, tak ve správním řízení může být vyšší.

Pořadí

Název činnosti

Počet minusových hlasů

Počet plusových hlasů

Celkem

1.

Výherní automaty

-21

+386

365

2.

Pořádek v ulicích

-6

+355

349

3.

Podomní prodej

-39

+236

197

4.

Bojová a služební plemena a jejich kříženci

-76

+260

184

5.

Spalování listí a trávy

-66

+173

107

6.

Konzumace alkoholu na veřejnosti

-50

+152

102

7.

Hlasité hudební produkce po 22. hodině

-79

+169

90

8.

Parkování v uliční zeleni

-65

+133

68

9.

Sekání trávy v neděli a o svátcích

-175

+194

19

10.

Používání dronů a podobných zařízení

-92

+108

16

11.

Otevírací doba restauračních zařízení do 24.00 hodin

-127

+133

6

12.

Ohňostroje mimo Silvestr

-118

+112

-6

Adéla Ambrožová, tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena