Co nového v ZŠ u Říčanského lesa?

22. 3. 2013

Přinášíme vám novinky a zajímavé zprávy z naší školy

Co nového v ZŠ u Říčanského lesa?

Dne 21. 2. se na naší škole konala velká ekologická soutěž s vernisáží pod názvem ,,Hrajeme si s odpadovým materiálem“. Do soutěže se zapojily základní školy a škola praktická v Říčanech. Hlavním motivem soutěže bylo vytvořit výrobky z materiálů, které by už byly vyhozeny či odloženy. My jsme jim dali nový život v podobě nejrůznějších předmětů a postav. Vznikaly opravdu zajímavé výtvory. Pro jednotlivé výrobky hlasovali žáci i učitelé zúčastněných škol. Na prvním místě se umístila Pec s Járou Cimrmanem sedícím a spícím, kterou vytvořily třídy 4. D a 4. E ze ZŠ Bezručova, na druhém místě se umístil Mořský svět od žáků 1. tříd ze ZŠ u Říčanského lesa a na třetím místě to byly Sovy, které vytvořilo více tříd ze ZŠ Bezručova. Všechny výrobky měly své kouzlo a o to více, když vše vyráběly děti.

Některé výtvory po soutěži putovaly do muzea v Říčanech, kde právě probíhá výstava Restart, věnovaná tématu recyklace.

Celá akce se vydařila a žáci i my se těšíme na další.

Ilona Zapletalová

 

KAVÁRNA U LESA

Dne 6. března 2013 byla na naší škole realizována první KAVÁRNA pro rodiče. Kavárna byla určena rodičům 1. ročníku, neboť tématem byla genetická metoda čtení a podpora čtenářské gramotnosti nejen ve škole, ale i v domácím prostředí žáka. Rodiče přišli nejen na kávu, ale zároveň společně sdílet své zkušenosti, zážitky a pocity, najít odpověď na svou otázku a snad i získat další zajímavé informace související se čtenářskou gramotností a genetickou metodou čtení.

Ráda bych všem rodičům, kteří našli čas a přišli na KAVÁRNU, touto cestou poděkovala.

Těším se na naše další společné setkání.

Dita Nastoupilová

 

TÝDEN S KNIHOU

V týdnu 11.–15. března 2013 probíhal na naší škole tematický týden, který byl věnován především čtení a rozvoji čtenářských dovedností.

Ve spolupráci s místní knihovnou – dětské oddělení – proběhly první čtenářské dílny jednotlivých ročníků přímo v prostředí knihovny. Čas určený na čtenářskou dílnu se zdál být náhle tak krátký. Tolik zajímavých knížek se těžce opouští.

Ráda bych touto cestou poděkovala především pracovníkům knihovny, za možnost realizovat čtenářské dílny zrovna v těchto prostorách, za ochotu a spolupráci. Moc si toho cením.

Součástí tematického týdne bylo i ranní předčítání rodičů v jednotlivých třídách. Těší mě, že i rodiče podpořili myšlenku svou přítomností ve škole a byli ochotni podělit se o své zážitky a pocity spojené s knihou ze svého dětství.

Měsíc březen – měsíc knihy – byl obohacen ještě o řadu dalších činností a akcí v rámci jednotlivých tříd i školy. Ve třídách probíhaly nejen čtenářské dílny, ale i „kavárny“ plné citací, besedy s autory a ilustrátory dětských knih. Žáci se pouštěli i do své vlastní tvorby a vznikla řada zajímavých knih. V rámci celého prvního stupně byla vyhlášena soutěž pro malé spisovatele. Jistě vás někdy seznámíme s novou generací spisovatelů, jejichž knihy možná za nedlouho přistanou na pultech různých obchodů.

Dita Nastoupilová

 

 

DŮM SENIORŮ POD KAVČÍ SKÁLOU – JARNÍ DÍLNA

Dne 14. března 2013 se konala první výtvarná dílna našich žáků v Domě pro seniory v Říčanech. Pod vedením Blanky Petráskové se všichni pustili do práce a vznikla řada moc pěkných výrobků. Doufám, že společně trávený čas měl velký význam nejen pro žáky naší školy, ale i pro babičky a dědečky. Jejich tváře a slova vypovídaly o tom, že tomu tak bylo.

Snad nezůstaneme jen u realizace výtvarných dílen, které chystáme, ale obohatíme chvíle v Domě pro seniory i jiným způsobem. Děkujeme za možnost a prostor ke spolupráci vedení Domu pro seniory i ostatním pracovníkům.

za 2. A

Dita Nastoupilová

 

 

Tvořivé dílny pro rodiče s dětmi „JARNÍ PROBUZENÍ“

Dne 12. 3. 2013 se sešli rodiče a děti, aby spolu příjemně strávili večer netradičním tvořením. Příchozí si vyzkoušeli aranžování velikonoční větvičky, výrobu velikonočního vajíčka technikou patchwork, pletení tužkovníku z pedigu a barevné dekorování budky – kukátka na dveře. Děkujeme všem za účast a již nyní se těšíme na další tvořivé dílničky. 

Blanka Petrásková, Zuzana Pacalová, Štěpánka Nýčová, Ilona Zapletalová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena