Další volby jsou za námi.

27. 10. 2016

Názor - K. Skrčená, zastupitelka města; Reakce - Martin Gebauer, radní

Hnutí ANO získalo ve Středočeském kraji 16 zastupitelských křesel, z čehož jedno k naší velké radosti patří člence místní organizace v Říčanech Marcele Melkové, která se dlouhodobě věnuje oblasti kultury. V našem kraji by podle svých slov ráda rozpohybovala městská a venkovská náměstí a dokázala všem obyvatelům, že za kulturou nemusí jen do divadel. Věříme, že s její pomocí se nám povede mnohé dokázat i pro Říčany.

Krajské volby v Říčanech měly proti zbytku republiky nadprůměrnou volební účast. Ráda bych vám za to poděkovala. Společně jsme dokázali, že v našem městě žijí aktivní lidé, kteří se zajímají o to, co se kolem nich děje. To ostatně dokázalo i referendum. Na rozdíl od Klidného města si nemyslím, že ti, co nepřišli k referendu, nevyjádřili svůj názor. Rozdíl v účasti u voleb a v referendu mluví naprosto jasně a vedení radnice by tuto skutečnost mělo vzít na vědomí.

Z neplatného referenda byl pan starosta očividně velmi zklamaný. Není se čemu divit. Stálo hodně peněz, hodně úsilí. A obojí bylo naprosto zbytečné. Své rozčarování si na oficiálním facebookovém profilu města vybil nejdřív na nás, což jsme čekali, ale i na všech občanech, kteří se referenda neúčastnili. Své výkřiky do tmy ráno statečně smazal. Jsem názoru, že takový kolaps si představitelé radnice prostě nemohou dovolit, natož pak starosta. Zřejmě to je ta politická kultura, o které mluvil na posledním zastupitelstvu kolega Gebauer, když se rozčiloval nad bojkotem referenda ze strany ODS. Pokud takto jedná politicky kulturní člověk, pak děkuju, ale nic podobného nepotřebuju.

Karolína Skrčená, zastupitelka města

 

Vážená kolegyně,

Chtěl bych reagovat na váš článek, když už jste mě takto oslovila. Musím opravit vaši interpretaci mých slov, která kupodivu vyznívají jinak než jak byla vyřčena a míněna. Na zastupitelstvu jsem konstatoval, že referendum je demokratický nástroj v demokratické společnosti. Je to příležitost pro lidi vyjádřit svůj názor na důležité dlouhodobé téma přesahující stávající volební mandát vedení města. Na referendum je možno odpovědět ano nebo ne. Zpochybňování samotného institutu referenda znamená hluboký návrat do minulosti.

Zmínkou o nízké úrovni politické kultury jsem mínil účelové, nenávistné a osobní útoky proti některým členům Klidného města. Tyto útoky nepřispívají k věcné diskuzi, která je při řešení problémů zapotřebí.

Dále bych chtěl podotknout, že vaše interpretace výsledků referenda, že kdo nepřišel, volil proti referendu je velmi úsměvná. Logicky to podle vaší interpretace znamená, že bychom dnes neměli zvoleno ani krajské zastupitelstvo a 1/3 senátu, protože lidé většinově hlasovali proti volbám. Navíc, jaký vzkaz pošlete více než třem a půl tisícům lidí, kteří přišli a hlasovali pro regulaci výstavby, což je mimochodem několikanásobek všech hlasů vaší politické strany získaných ve volbách před dvěma lety?

Jak jsem řekl, mám rád věcné diskuze, ale taková témata bohužel nejsou z vaší strany k dispozici, protože je potřeba mnohem více než jen sednout a napsat podobný článek, který je pouze gestem politického marketingu.

Martin Gebauer, radní

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena