Den bez tabáku 2013

24. 4. 2013

Světová zdravotnická organizace již v roce 1987 vyhlásila na 31. května Světový den bez tabáku jako reakci na celosvětovou tabákovou epidemii.

 
Každoročně, tedy i letos již po 26, se právě na tento den upíná pozornost na prevenci před tabákovým kouřem, který způsobuje onemocnění a smrt. Míří ke snížení 5,4 miliónů mrtvých ročně v důsledku používání tabáku, ať již přímého či pasivního kouření. V České republice je podle odborníků kouření příčinou pětiny všech úmrtí. Ročně podle statistik v Česku zemře na následky kouření a nemocí spjatých s tímto zlozvykem asi 23.000 lidí.

V Říčanech se stalo již tradicí, že i naše město se připojuje k tomuto dni a snaží se upozornit na rizika kouření. Občanské sdružení Cesta integrace ve spolupráci se Zdravým městem Říčany organizuje již 4. ročník. Akce se bude konat v pátek 31. května na Říčanském náměstí od 8:00 do 12:30 hodin. Akce je sponzorovaná Městem Říčany.

Tato akce je cíleně zaměřena na žáky 5. tříd Říčanských základních škol, které jsou přímo osloveni a pozváni. Budeme rádi, když nás navštíví i široká veřejnost.  Cílem je poukázat na rizikovost a nebezpečnost tabáku a tabákových výrobků, přispět k zamyšlení nad důsledky kouření a preventivně působit.

K akci Den bez tabáku se každoročně zapojují také restaurace v Říčanech, které jsou tento den nekuřácké. K termínu uzávěrky Kurýra nám potvrdila zapojení do kampaně restaurace Jureček.

Seznam restaurací, které budou 31.5. nekuřácké, bude zveřejněn před akcí na webových stránkách města.

 

Markéta Hubínková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena