Dětský karneval v Kuří

21. 3. 2013

Dne 16. února 2013 pořádal oddíl Sokola ve spolupráci s Osadním výborem v místnostech bývalé školy setkání dětí v karnevalových maskách.

Nás, dospělé, to na chvíli vracelo do uplynulého času života, do zážitků z dětství, do říše pohádek a snů. Některé děti se oblékly v duchu dnešní doby. Objevil se Spiderman, agent 007, fotbalisté Ronaldo a Tores, ale přišel i lékař nebo duch z Formanova filmu Amadeus. Velmi hezké však bylo, že klasické převleky stále převažovaly. Děti tančily, hrály si a soutěžily v maskách princezen, berušek, sněhurek i kovbojů. Dvacet jedna masek zaplnilo místnost, ale je pravdou, že některé děti přišly jen v civilu. Pořadatelé napříště udělají změnu a vstup bude povolen jen v masce. Vždyť maska je přínosem k zábavě i ostatním.

Karneval probíhal v místnosti, kde jsou na stěnách zavěšeny obrazy našeho akademického malíře Pavla Vavryse. Před zahájením akce byly obavy, že by mohlo při všeobecném veselí dojít k jejich poškození. Nic takového se ale nestalo. Bylo spíše vidět, že děti vnímaly krásu umění, a za to dík zmíněnému umělci.

Večer rej masek končil. Děti, rodiče i přátelé odcházeli do svých domovů, do uliček s tajemnými názvy, jako V Roklích, Skalní nebo Kuříčko. Na chvíli všichni zapomněli na své starosti.

Cituji z knihy Čechy z roku 1903, díl XI., ze společné práce spisovatelů a umělců, které vedl Alois Jirásek, že člověk „rád okřeje pod zelením porostliny ve stínech úvalu, do něhož zastláno Kuří.“

Tato obec je skutečně v pohádkovém prostředí. Jsou zde staré mlýny, i když jejich kola dávno přestala klapat, rybník, z jehož hladiny odráží měsíc stíny na nové fasády domů a zapomenutý vodník se chodí dívat na sluneční hodiny, které se zrcadlí v hladině rybníka. Snad za rybníkem tančí i víly.

 

 

František Lochman

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena