Devadesáté narozeniny Milady Vykoukalové

30. 6. 2017

T.J. Sokol Říčany a Radošovice

Narodila se 24. července 1927. Už jen málokdo zažil tolik let z rozporuplného 20. století a v něm množství nadějí i ran – dopadaly na její rodiče, na ni a na manžela Josefa, na širší rodinu. Její muž bojoval proti nacismu a komunismu, na podzim 1989 spoluzakládal v Říčanech Občanské fórum. Stála při něm v dobrém i zlém, žena pevných názorů, která se nebála žádných mocipánů. Taková je dodnes. Zavzpomínejme s ní na dobu její mladosti, na léta, kdy se přestěhovala do Říčan a na Sokol, jehož myšlenkám zůstala celý život věrná.

Bydlela s rodiči nejprve v Praze-Vršovicích. V sobotu odpoledne nebo v neděli chodívali do Grébovky (Havlíčkových sadů), do Krčského lesa, koupali se ve Vltavě… a paní Milada dále vypráví: „U fotbalového stadionu Eden ve Strašnicích byl park s kolotoči a také brouzdaliště, takový bazének, i tam jsme zavítali. Někdy jsme jezdili na neděli do Radošovic a koupali jsme se na Jurečku. Později jsem tu i bruslila. Jinak celý týden byli maminka s tatínkem hodně zaměstnaní.“ Miladini rodiče, Marie a František Vladykovi, měli na Kodaňské ulici obchod s elektropotřebami. V roce 1939 koupili domek v Říčanech v dnešní Táborské ulici a ve čtyřicátém roce se stěhovali. Do obchodu dojížděli do doby, než jim ho komunisté znárodnili.

 

Samostatná dívenka

Milada byla jedináček a pracovně vytížení rodiče (tatínek také často jezdil se zbožím po stavbách) ji vedli k samostatnosti. Chodila do školky a od raného dětství měla hodně kamarádů: „Nikdy jsem nebyla sama. Od malička, od pěti let, jsem běhala od nás do sokolovny nad kostelem sv. Mikuláše. Jako bychom se ničeho nebáli, nebyl asi důvod. Byli asi jiní lidé…“ Přemýšlí nad tím, proč se válkou a komunismem vztahy a důvěra mezi lidmi nějak pokazily. O kladení základního kamene k mateřské škole ve Vršovicích v roce 1928 ví od rodičů a z fotografií, na kterých je sama ještě v kočárku. Slavnosti se účastnila také dcera TGM, Alice Masaryková. Tenkrát dostala Milada památeční medailonek se svatým Václavem: Nechala jsem si na něm později udělat ouško, abych ho mohla nosit.“

 

Sokolka už od dětství

Sokol byl v mládí výraznou součástí jejího života: „V roce 1932 jsem cvičila na sletu jako pětiletá a v roce 1938 jsem cvičila na bradlech před prezidentem Benešem, před hlavní tribunou. Následovala prostná.“ Účastnila se i XI. všesokolského sletu v červnu 1948, na kterém účastníci vyjádřili nesouhlas s nastoupeným režimem. Když šla se sokoly ve slavnostním průvodu po Václavském náměstí, shora od Národního muzea kolem sochy svatého Václava, byl její muž na vojně. Svatbu měli v listopadu téhož roku.

Milada, tehdy ještě Vladyková, v roce 1944 jako sedmnáctiletá. V té době byla totálně nasazena na práci u železnice ve Strančicích. Předtím čtyři roky studovala vršovické gymnázium a poté dvouletou obchodní školu na Vinohradech.

Foto: z archivu M. Vykoukalové

Říčany

O tom, že je v Říčanech na prodej dům, řekl rodině František Holada. Vyhlášený pekař si vzal za ženu sestru Miladiny maminky. Pekárnu měl ve svém domě v Radošovicích na Černokostelecké ulici, pod dnešním penzionem Marta. Ještě než bydleli v Říčanech, jezdila k nim Milada na prázdniny: „Měli velkou zahradu. O sobotách a o prázdninách jsem pomáhala péct.“ Za války jezdil pekař Holada k sedlákům, vozil obilí, zásoboval chlebem a pečivem Radošovice a okolí. Denně dodával chleba do Olivovny, o prázdninách ho doprovázela: „Koupil si osobní auto, tatrovku – byla dlouhá, všechna sedadla se vyndala a vozil se v ní chleba. Jinak pekaři jezdili po městě i do okolních vesnic na kolech,“ uzavírá Milada Vykoukalová vzpomínku na strýčka z Radošovic.

Renata Skalošová s přispěním Jaroslavy Tůmové

Milada Vykoukalová je nejstarší členkou T. J. Sokol Říčany a Radošovice. Mnoha členům i příznivcům Sokola je známa jako „kmotra praporu“ při slavnostním křtu – rozvinutí repliky historického praporu jednoty na akademii ve sportovní hale v roce 2006. Na jeho zhotovení přispěli s manželem Josefem nemalou částkou. Na snímku uprostřed.

Foto: archiv T. J. Sokol Říčany a Radošovice

 

Sestru Miladu před krátkým časem  osobně pozdravili zástupci T. J. Sokol Říčany a Radošovice s přáním zdraví, pohody a klidu do dalších let. S radostí se přidávají i ostatní členové místní sokolské jednoty v čele se starostou Robertem Bělohlávkem.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena