Devětadvacet let svobody a demokracie

30. 11. 2018

Karla Egidová

Měla jsem v úmyslu psát o prvním ustavujícím Zastupitelstvu, které proběhlo 14. 11. 2018, ale o tom možná bude psát někdo jiný ze zastupitelů. Já bych se ráda vyjádřila k jinému výročí, které se váže k 17. listopadu.
U nás v rodině se slaví již od roku 1967, kdy se nám právě v tento den narodila první dcera. Bohužel si musela i se svou mladší sestrou zvykat, že to, co se říká doma, se nesmí říkat ve škole a na veřejnosti. V roce 1989 jsme se dočkali, že můžeme všichni veřejně říkat, co si myslíme, a hlavně můžeme říkat to, co se nám nelíbí. To ale záleží na každém z nás a naší odvaze, říkat svůj názor veřejně a stát si za ním, ne vést pouze hospodské řeči.

V poslední době se hodně skloňuje slovo demokracie. Víme vlastně, co to slovo znamená? Může se vysvětlovat mnohými definicemi. Mně se líbí dvě: „Slovo demokracie je celkem běžně přijímáno například jako synonymum pro svobodu, rozumné chování, mírumilovnost, otevřenost k názorům ostatních.“ A: „Demokracie neznamená, že si můžeme dělat, co chceme, ale že nemusíme dělat to, co nechceme.“ Politik musí umět čelit i nepříjemným situacím, vždyť šel do voleb dobrovolně. Nemůže přece ze všeho vinit někoho jiného a musí umět přiznat, že se mýlil a že neměl pravdu.

Přece se ale vrátím k našemu prvnímu zasedání Zastupitelstva. Zaznělo tam hodně slov o tom, jak vedení města bude spolupracovat na zásadních akcích napříč spektrem zastupitelů. Mám sice z minulého období jinou zkušenost, ale chci věřit, že to tak bude. První zkouškou tohoto slibu bude na Zastupitelstvu 28. 11. 2018 volba členů výborů a komisí. Nezvolit někoho do výboru jenom proto, že si o něm myslím, že je šťoura a stále něco kritizuje, a že na mě osobně útočí, má k definici demokracie opravdu hodně daleko.           

Karla Egidová,

zastupitelka (ODS)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena