Díky veřejné sbírce začne letos výstavba denního stacionáře v Říčanech!

3. 1. 2014

Kampaň „Dejte dárek svému městu“, která měla za cíl získat finanční prostředky na výstavbu denního stacionáře OLGA v Říčanech prostřednictvím veřejné sbírky, přinesla skvělý výsledek. Podařilo se totiž vybrat zbývající částku nutnou pro realizaci projektu. Nyní město čeká na stavební povolení, poté vybere zhotovitele a na jaře 2014 plánuje začít stavět.

„Já nevím, jak to vyjádřit…Tleskám a klaním se obyvatelům našeho města. Říčany mají dobré srdce!“ říká starosta Vladimír Kořen /Klidné město/. 

Podmínkou pro vybudování denního stacionáře pro seniory bylo shromáždění částky 3 milionů korun pomocí veřejné sbírky do konce minulého roku. Ta začala v květnu a na konci října bylo na jejím kontě přes 1,4 milionů korun. Zbytek peněz muselo město získat během rekordně krátké doby prostřednictvím kampaně „Dejte dárek svému městu“. A to se nakonec podařilo!

„Dnes s odstupem dvaceti měsíců mohu říci, že veřejná sbírka byl velmi dobrý nápad. Tato forma financování projektu ukázala, že nám všem, kteří jsme přispěli, není jedno, jak budou žít staří a nemocní lidé. Během celé doby trvání sbírky přicházely a ještě přichází na účet větší či menší částky. Závěr byl však raketový,“ pochvaluje si organizátor celého projektu a radní města Michal Mrázek /Klidné město/. 

K úspěšnému konci přispěl také benefiční galavečer, který se konal v prosinci v kulturním centru v Říčanech. Cílem slavnostní akce na podporu projektu bylo oslovit všechny dárce a sponzory výstavby stacionáře.  

„Formou příslibů od dárců jsme vybrali 102 tisíc korun. Další část tvoří peníze vložené přímo do kasičky v sále, kde při jejím otevření bylo necelých 9 tisíc korun. Celková získaná částka za tento večer se blíží 111 tisíci korunám,“ podotýká Michal Mrázek.

Nyní je tak jisté, že projekt stacionáře může odstartovat. Kromě peněz z veřejné sbírky se na nákladech podílí také soukromý dárce a město, které poskytlo na tuto investici 5 milionů korun. Kompletní cena výstavby se odhaduje maximálně na 14 milionů korun.

V rámci dalšího postupu město požádá o vydání stavebního povolení na denní stacionář. „Jakmile bude vydáno stavební povolení, budou zahájeny práce na dalším stupni projektové dokumentace – dokumentaci pro provedení stavby, která bude v prvé řadě podkladem pro výběr budoucího zhotovitele a zároveň pak podkladem pro realizaci stavby samotné,“ připomíná Alice Štěpánková, vedoucí oddělení investic města.

Dalším krokem je vypsání výběrového řízení na zhotovitele stavby. „Předpokládáme, že výběrové řízení bude zahájeno v březnu 2014. S vybraným zhotovitelem město podepíše smlouvu o dílo a následně by se mělo začít stavět. Veškeré úsilí směřujeme k tomu, aby byl denní stacionář zkolaudován do konce roku 2014,“ doplňuje Alice Štěpánková s tím, že narušit harmonogram akce by mohl pouze nestandardní proces výběrového řízení, například odvolání některých účastníků. 

Michal Mrázek na závěr s radostí dodává: „Po celou dobu jsem věřil, že se vše podaří a ve městě vyroste zařízení, které ulehčí a zpříjemní život nemocným seniorům a samozřejmě i jejich rodinám. Seniorům, kteří se kvůli své nemoci neobejdou bez pomoci jiné osoby. Teď již vidím, že naše práce nebyla zbytečná. Mám velkou radost.“

 

Adéla Michalová

tisková zpráva města Říčany

 

 

Dejte dárek svému městu -benefiční galavečer 4. 12. 2013

Báječná jazzová kapela SAX & RHYTHM hrála celý večer bez nároku na honorář.

 

Publikum složené ze štědrých dárců se výborně bavilo.

 

Programem galavečera nejen provázel, ale také v něm zpíval,  věčný gentleman Josef Laufer.

 

Manželé Beránkovi z Tanečního klubu Fuego předvedli , že jsou na parketu jako doma.

 

Sourozenci Vlčkovi již tradičně vystoupili zdarma.

 

Starostka žákovského zastupitelstva Anežka Kabátová a starosta města Říčany Vladimír Kořen oznámili, že výtěžek charitativního večera přesáhl 100 tisíc korun.

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena