Divadelní spolek ExCe(e)S

28. 4. 2017

Na Fialce, 30. května 2017

Přesně rok, dva měsíce a jeden den po premiéře se vrací říčanský divadelní spolek ExCe(e)S s autorskou komedií 34 mm srážek na hlavě Roberta McKenny na prkna sálu Centra pro volný čas na Fialce. Od premiéry uvedli exceesisté svůj kus již na celkem sedmi reprízách v Praze, Stránčicích a Českém Brodě. Vloni v listopadu se představení, kterému zde pro zjednodušení budeme dále říkat „34“, jeden večer vrátilo do Říčan jako součást pravidelné přehlídky Šatopletův divadelní podzim. U amatérského divadla se nekriticky sluší říci, že úspěšně. Díky operativnímu přesunu do termínu zrušeného koncertu Janka Ledeckého byl totiž sál U Labutě naplněný po střechu.

 

Pro členy ExCe(e)Su je ovšem úspěchem každé odehrané představení. I takové, na které díky tiskové chybě na propagačních materiálech přijde pouze šatnářka a provozní technik.

 

No, tentokrát tomu, doufejme, tak nebude a v úterý 30. května 2017 dorazí zájemců o kvalitní humor více. A nebudou zklamáni. Kdyby bylo ze skromného rozpočtu souboru možné si je zaplatit, vyšly by na 34ku nepochybně velmi slušné kritiky.

 

Eugene Swift je zneuznalý zpravodaj regionálního deníku nejprovinčnějšího charakteru, který prožívá krizi středního věku již od svých šesti let. Když mu jednoho dne v bistru u dálnice zacuká osud před očima návnadou v podobě tutového sólokapra, začne se u odbočky dálnice na Bristol odvíjet komediální drama plné nadpřirozených úkazů a bulharských slovních hříček. Hra se nemilosrdně a přesně strefuje do nejpalčivějšího problému Velké Británie 80. let, kterým je prudký nárůst nákladní automobilové dopravy a vylidňování venkova v důsledku intenzivních meliorací.

 

A protože zkušenost říká, že jen kvalitní synopse hlediště nezaplní, vyzýváme všechny říčanské příznivce ExCe(e)Su, příbuzné a známé Hanky Váchové, Václava Kuby, Martina Svetlíka, Mirka Zvolského a Libora Šebestíka, kteří ještě 34ku neviděli, nebo již stačili od posledně oschnout, aby 30. května někdy před půl osmou přišli na Fialku prožít další neopakovatelný divadelní exces.  

Jiří Skalický

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena