Domov Pod Kavčí Skálou

30. 6. 2017

Je tady léto, Pejsci už zase pomáhají aneb Canisterapie v Domově Pod Kavčí Skálou

Je tady léto

Život v Domově Pod Kavčí Skálou se částečně přesunul ven na terasu. Při slunných dnech klienti Domova užívají klidu a pohody na houpacích lavičkách pohledem do zeleného anebo na pasoucí se kamerunské ovce a rodinku kachniček, které jim pobyt venku zpestřují.

Vybavení nevelké, bezbariérově řešené terasy vybízí mobilnější klienty k aktivnímu odpočinku, například ke hraní Pétanque či venkovních kuželek.  Tyto hry mají v oblibě nejen obyvatelé Domova Pod Kavčí Skálou, ale i jejich vrstevníci z jiných domovů, kteří se každý rok na začátku září do Domova sjíždí poměřit síly na Sportovních hrách, které pro ně Pod Kavčí Skálou organizují.  Letos vychází Sportovní hry na středu 6. 9. a klienti budou měřit síly v několika disciplínách (chyť si lahev-rybaření, bludiště, pétanque, ruské kuželky, košíková, aj.) Součástí sportovního dne je i pořádné občerstvení a podpůrná přítomnost fanoušků – celého personálu Domova Pod Kavčí Skálou

Zatímco přes prázdniny je život v Domově vcelku klidný, v září se zase rozjede naplno. V červnu (7. 6.) klienti, kteří projevili zájem, absolvovali poslední předprázdninovou exkurzi v České Národní Bance, 20. 6. se zájemci vydali na prohlídku dendrologické zahrady a další poznávání mimo Domov je čeká opět od podzimu dál. Letos Domov Pod Kavčí Skálou přichází na konci léta s jednou novinkou. V neděli 17. 9. bude pořádat v souladu s celospolečenskými trendy Běh pro Domov Pod Kavčí Skálou. Krásná šestikilometrová trasa povede od Domova k Říčanskému Lesu, tam si závodníci užijí trailový závod v nádherné přírodě a cíl bude opět u Domova. V prostoru cíle bude na účastníky i návštěvníky čekat pestrý doprovodný program a bohatá tombola. Doplňkové závody pro děti s odměnou za účast pro každého malého závodníka a závodnici či interaktivní dětský koutek budou samozřejmostí. Závod pro Domov Pod Kavčí Skálou bude pořádán ve spolupráci s městem Říčany a pod záštitou paní místostarostky Hany Špačkové.  Závod organizuje z.s. Báječné ženy v běhu, které mají s pořádáním podobných závodů zkušenosti. Na závody, které již několik roků úspěšně pořádají, se můžete podívat zde: www.vinarskymaraton.cz a www.bajecnyletnikros.cz. Výtěžek ze závodu 17. 9. bude věnován Domovu na podporu kvality života seniorů. Přijďte se podívat, přijďte si zaběhat, přijďte si užít hezkou zářijovou neděli. Start i cíl najdete v těsné blízkosti Domova Pod Kavčí Skálou, Marie Pujmanové 2045 v  Říčanech. Registrace se spustí již brzy. Sledujte čerstvé informace na www.behprodomovpodkavciskalou.cz Pokud by někdo ze čtenářů rád se závodem pomohl a získal tak cenné zkušenosti a náhled pod pokličku, jak se podobný závod pořádá, rádi jej organizátoři zapojí. Zájemci se mohou ozvat na zastupce@domovpks.cz či zavolat na 603812913.

 

Petra Suchánková

 

Pejsci už zase pomáhají aneb Canisterapie v Domově Pod Kavčí Skálou

 

          Staří lidé a psi k sobě tak trochu patří. Láska, něha, kontakt, komunikace beze slov. To vše umí pes člověku dát a vrátit ho tak k sobě samotnému. To si v Domově Pod Kavčí Skálou dobře uvědomujeme, a proto jsme po krátké pauze obnovili canisterapeutické návštěvy. Od dubna 2017 navštěvuje klienty Domova Pod Kavčí Skálou fenka Trixi, krásná, nesmírně přátelská a kontaktní bieglí fenka Pavlíny Courtonové ze spolku „Tam, kde zvířata pomáhají z.s.“. Dochází k nám pravidelně a obyvatelé domova se na ni velmi těší. Většina z nich pejska radostně vítá, sami v minulosti nějakého doma měli. Je dojemné, jak se jim rozzáří oči, když fenku spatří přicházet, a co teprve poté, když se k nim Trixi se speciálním výcvikem přitulí! Někdy kontakt se psem dokáže učiněné zázraky. Ráda se podělím s příběhem, který se u nás v Domově odehrál před mýma očima a který o účincích canisterapie podává hluboké svědectví.

Jeden z klientů Domova Pod Kavčí Skálou má po mozkové příhodě prakticky nehybnou pravou polovinu těla a je odkázaný na invalidní vozík. Pravá ruka už dlouho setrvává sevřená v pěst, v nehybné křeči. Jednoho dne byla Trixi navštívit právě tohoto milého pána.  Roztomilá fenka pomalu položila hlavu na jeho postiženou ruku, podívala se na něj svýma velkýma, kávově hnědýma očima a s úsměvem se spřátelili. Kontakt beze slov vyvolal dojemnou reakci. Pravá ruka našeho klienta, která byla po mozkové příhodě prakticky bez pohybu, se pozvolna přibližovala k tělu pejska se znatelnou potřebou jej pohladit. Po chvíli, k velkému překvapení klienta i jeho okolí, mírně povolilo křečovité sevření pěsti. S údivem sám nad sebou a nad tímto malým zázrakem fenku zkusil pohladit a znovu a znovu. Netrpělivě jsme čekali na další návštěvu canisterapeutky s Trixi. A naše očekávání se naplnilo, s každou další návštěvou jsou zřetelné další pokroky.

Přemýšlela jsem o tom, proč krátká a svým způsobem prostá návštěva psa může vyvolat takovou radost. Pes je v očích starých lidí spojený s minulostí, s rodinou, s dětmi a vnoučaty, s léty života v méně komplikovaném čase. Pohled na pejska vyvolá vzpomínky, jak učili svého psa, aby přinesl míč, aby čekal, poslouchal. Psi jsou ztělesněním kamarádství, loajality a bezpodmínečné lásky. Otvírají srdce a rozpouštějí bariéry. Kromě rozptýlení, vyvolání dobré nálady mohou přispět i ke zlepšení hybnosti stejně jako v našem příběhu. Kontakt se psem je velmi vhodným doplňkem k rehabilitaci. Canisterapie  je schopna zlepšit duševní a fyzické zdraví potřebných a pomáhá tím i prodlužovat životy. Ráda pracuji v zařízení, které tuto možnost svým klientům poskytuje.

Ivana Pecháčková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena