Domov Pod Kavčí Skálou

1. 12. 2017

Mezigenerační setkávání v Domově Pod Kavčí Skálou

Již osmým rokem se nám úspěšně daří pořádat mezigenerační setkávání klientů DPKS a dětí z MŠ Čtyřlístek. Jako prostředek setkávání jsme zvolili výtvarné činnosti. Nejen senioři, ale i děti potřebují bližší oboustranný kontakt a možnost  vzájemné komunikace při společných aktivitách. Hlavně z této potřeby projekt vychází.

Setkávání dětí a seniorů probíhají pravidelně dvakrát do měsíce v domově Na Kavčí skále. Aktivity pečlivě plánujeme a připravujeme s přihlédnutím ke schopnostem a možnostem seniorů i dětí. Občasné proložení společné činnosti písničkou či básničkou vytváří příjemnou atmosféru. Zápolení se štětci, pastelkami, lepidlem a dalšími pomůckami přidává na dobré náladě. Společné tvoření vždy sklidí úspěch. Výrobky, obrázky i koláže, zdobí domov nebo pokoje seniorů a připomínájí společně strávené chvíle.

Děti se přirozeně učí empatii, toleranci a pomoci, vnímají pocit sounáležitosti, potřebnosti a samostatnosti, výrazně rozvíjejí komunikační schopnosti. Senioři získávají pocit důležitosti, chuť něco dokázat a předat dětem své zkušenosti.

Reakce rodičů a rodinných příslušníků jsou pozitivní a je zřejmé, že tento projekt je velkým přínosem pro obě věkové skupiny. Propojení dětí předškolního věku a seniorů někdy téměř stoletých má spoustu úskalí. Přináší ale také hodně radosti a umožňuje sblížení dvou odlišných světů, které jsou si vlastně tolik podobné.

Ivana Pecháčková (za DPKS)

Jana Michaličková (za MŠ Čtyřlístek)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena