Důsledky ničivé vichřice v Říčanech

1. 12. 2017

ve dnech 28. a 29. října 2017

Vichřice, která se přehnala přes Českou republiku ve dnech 28. a 29. října 2017, napáchala značné škody i na Říčansku. Mezi poškozené patří městské lesy Říčany, které se budou s následky vyrovnávat až do jara. Správa městských lesů důrazně upozorňuje, že vstup do lesa je na vlastní nebezpečí, i když zákaz vstupu do lesa byl již odvolán. U hájenky bude odtěženo dřevo napadené kůrovcem a dojde k úpravě půdní frézou.

Škody na majetku města se ještě vyčíslují. Silný vítr místy dosahující síly orkánu způsobil škody především v městských lesích. Z důvodu hrozícího nebezpečí pádu stromů vyhlásilo město jako majitel lesů v neděli 29. 10. 2017 zákaz vstupu do lesa. Zákaz byl již odvolán, přesto Správa lesů města Říčany důrazně upozorňuje, že vstup do lesa je na vlastní nebezpečí. Likvidace škod po větrné kalamitě potrvá v lesích až do jara 2018. Hlavní lesní cesta od Olivovny na Světice je zprůchodněna a na dalších cestách práce pokračují. V městských lesích padlo dle hrubého odhadu 500 kubíků dřeva, což přibližně odpovídá roční těžbě. O síle větru svědčí to, že vyvráceny a poškozeny byly nejen smrky a borovice, ale také mnoho modřínů. Přitom hlavním posláním při vysazování modřínů, nejen v lesnictví, je jeho funkce větrolamu. Do odstraňování škod po vichřici se bezprostředně s velkým nasazením zapojili i dobrovolní hasiči z Říčan. Za jejich ochotu jim patří veliký dík!

 

Těžaři již zpracovali popadané stromy v lokalitě u říčanské hájenky u Světic. Stromy ležící na zemi byly důkladně prohlédnuty a bylo zjištěno jejich silné napadení kůrovcem. Některé stojící stromy v této lokalitě jsou již suché a některé, byť mají zelené jehličí, mají opadanou kůru. Proto je nutné jejich odstranění těžbou. Odstraněny budou i stromy poškozené na bázi kmenů a ohrožující aktivity v oblasti u hájenky. Na ploše zasažené požárem dojde do konce letošního roku k úpravě plochy půdní frézou. Na jaře roku 2018 zde budou vysazeny nové stromky na celé ploše.

 

 

Oblíbenou Lesní posilovnu na Tehovské cestě poničil padající strom. Po posouzení likvidátorem pojišťovny budou prvky opět opraveny a uvedeny do původního stavu. Street-workoutová sestava vznikla na podzim loňského roku za Olivovnou na Tehovské cestě  a byla financována z Programu rozvoje venkova ČR. Ten byl o této nehodě rovněž informován.

 

Nafukovací hala ve sportovním areálu v Pacově byla krátce mimo provoz. Poškození po vichřici bylo rychle odstraněno a hala opět slouží sportovním klubům.

Památný Žižkův dub v Jizerské ulici, ze kterého se při vichřici odlomila silná kosterní větev. Strom bude odborníky posouzen a případně ošetřen.

Text připravila Kateřina Lauerová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena