EKOCENTRUM

27. 10. 2017

Semínkovna pro vás v Muzeu Říčany

Od října je pro vás k dispozici Semínkovna - krabice plná semínek zeleniny a okrasných rostlin, která čekají na svůj nový život ve vaší zahradě. 

Semínkovna funguje jako výměnné místo pro lidi, kteří rádi zkouší nové věci, anebo se chtějí spolehnout na staré odrůdy zeleniny a nechtějí být závislí na semenářském průmyslu a jeho unifikovaných hybridních osivech. V Semínkovně budete moci v budoucnu získat osivo zajímavých odrůd, vyšlechtěných k vyšší odolnosti a přizpůsobených k místnímu prostředí. Nabídka Semínkovny ale závisí také na vaší aktivitě - právě teď na podzim je nejvyšší čas přemýšlet, co budeme dělat na zahradě na jaře. Máte poslední šanci dosbírat semena a správně je uskladnit na zimu.

Na úvodním představení Semínkovny dostali účastníci rady ohledně správného výběru a skladování např. fazolí. Sesbírané fazole je třeba nechat uschnout, na nejméně 48 hodin dát do mrazáku v uzavřeném sáčku a pak opět nechat dosušit, abychom předešli napadení zrnokazem fazolovým.

Pokud vás zajímá, jak pěstovat vlastní osivo, pročtěte si tipy na https://seminkovny.com. Pro dlouhé zimní večery doporučujeme podrobnější publikaci Dostálek a kol.: Pěstujeme si vlastní semínka (k zakoupení na www.gengel.cz)

Proč věnovat čas pěstování semen? Každý si může najít svůj důvod, ať už se jedná o udržování tradic, hledání nových receptů, zdrojů stopových prvků či vitamínů, nebo jednu z metod zahradní terapie, kdy s nadějí očekáváme novou úrodu. Vězte, že za posledních 100 let jsme se ochudili o 75 % odrůd zeleniny, např. z 544 odrůd zelí je dnes běžně pěstováno pouhých 28. Pro zahradníky je hlavním důvodem produkce osiva odpovídajícího vlastním kritériím (velikost plodů, chuť, ranost apod.). Vámi pěstované rostliny se mohou postupně adaptovat na podmínky vaší zahrady a tím být odolnější proti chorobám a škůdcům. Díky tomu je možné postupně zcela přestat používat ochranné postřiky či chemická hnojiva.

Semínkovna je pro vás otevřena v době otevírací doby muzea. Má jednoduchá pravidla, odnést si můžete max. 3 sáčky a přijímáme do ní sáčky s označením názvem odrůdy, místem a rokem sklizně.

Těšíme se na vzájemné sdílení! 

Markéta Strouhalová a Kateřina Čiháková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena