EKOCENTRUM

2. 2. 2018

Podporuj svého zemědělce

Napadlo vás někdy, jak to vypadá na poli, kde vyrostla brokolice, kterou máte na talíři? Bylo to vůbec pole nebo pustina zabalená do kilometrů plastové fólie pravidelně stříkaná hnojivy a pesticidy? Většina zeleniny, kterou jíme, se na naše talíře dostává z anonymních velkofarem a cestou na váš talíř urazí velkou vzdálenost.

Zkuste si nyní představit zeleninu, která necestovala přes půl světa, ale vyrostla „teď a tady“ a ještě k tomu přímo pro váš stůl. Jedná se o koncept úzké spolupráce mezi zemědělcem a námi spotřebiteli, který je využíván ve světě od 70. let 20. století. U nás se čísla pohybují v desítkách. Umožňuje nám získat české, zdravé, ekologicky šetrně pěstované potraviny.  Drobným sedlákům pomůže v zajištění odbytu pro vypěstovanou zeleninu a ovoce.

Přesně tohoto chceme nyní dosáhnout prostřednictvím založení spolku - komunitou podporovaného zemědělství (tzv. KPZ) v Říčanech, kdy budeme v úzké spolupráci s Biofarmou Olešná (u Písku) a Biofarmou Skřeněř (u Nového Bydžova). Dohromady budou pro nás pěstovat téměř 30 druhů zeleniny, které nám budou pravidelně dodávat. Máme možnost si předplatit dodávky zeleniny na celou sezónu (od května do listopadu), pravidelně 1x týdně či 1x za 14 dní – podle vašeho výběru.

Již nyní máme přes 20 zájemců. Připojte se k nám! Zapojení účastníci budou mít možnost farmy společně navštívit a přesvědčit se, jak to na polích, sadech a ve sklenících bují a kvete. Zásilky budou předávány pravidelně v odpoledních až večerních hodinách na Dvorku naproti budově Muzea Říčany v Rýdlově ulici. Těšíme se na společné setkávání u slepic a králíků.

Více se můžete dočíst na webových stránkách www.ekoricany.org, kde též najdete formulář pro projevení předběžného zájmu.

Pro Ekocentrum Říčany se jedná o neziskový projekt.

Alžběta Macková

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena