EKOCENTRUM

2. 3. 2018

Semínkovna v Říčanech startuje díky vám.

Jaro se blíží a téměř v každém časopise se začínají objevovat všechny možné zahrádkářské rady – co a jak pěstovat, kdy, kde a co zasadit. Ale to všechno má jeden společný začátek – semínko.

Získávání vlastních semínek neboli osiva bývalo dříve naprosto běžnou dovedností každého, kdo vlastnil hospodářství nebo jen malou zahrádku. To, že člověk záměrně něco pěstoval, vedlo přirozeně k uchování části sklizně pro výsev v dalším roce. Tato dovednost přetrvávala zejména u menších pěstitelů až do 20. století.  Uchovávání semínek tak umožnilo vznik typických krajových odrůd, aklimatizovaných na danou oblast a její přírodní klimatické podmínky. Člověk tak věděl, jaké vlastnosti má pěstovaná odrůda a co od ní může očekávat.

A dnes? Kouzelné malé barevné pytlíčky na vás číhají téměř v každém obchodě za cenu relativně přiměřenou. Proč tedy semenařit?

Pěstování z vlastních semen vám ušetří peníze utrácené za osivo, přinese radost ze zcela vlastních rostlin a navíc dá jistotu, že odrůdy na vaší zahradě nebo balkónu jsou doopravdy ty, které pěstovat chcete. Semenařením také můžete přispět k zachování krajových odrůd a biodiverzity, čímž uděláte dobrý skutek pro příští generace. 

V Muzeu Říčany se vloni na podzim otevřela říčanská semínkovna.  Už teď si tedy můžete zajít pro semínka různé zeleniny. Při výsevu už můžete přemýšlet nad tím, že letos zasejete o něco víc své oblíbené odrůdy, abyste se mohli na podzim podělit o semínka s ostatními. Jak správně semenařit se můžete dozvědět v poradně Semínkovny 22. dubna při Dni Země na Říčanské hájovně. Více informací najdete na www.seminkovny.com.

Markéta Strouhalová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena