EKOCENTRUM

29. 3. 2018

Do školy jinak

Máte doma školáka? Pusťte ho teď na jaře do školy pěšky nebo třeba na kole nebo koloběžce. Cestou do školy (a ze školy) se toho dá spoustu zažít, popovídat si s kamarády, nebo pozorovat veverky, první motýly nebo vlaštovky. Svoji cestu do školy můžou děti zachytit na fotografiích nebo poslat obrázky do výtvarné soutěže, kterou chystá Auto*Mat z.s.

Do soutěže Zelené kilometry se mohou letos poprvé zapojit i děti z říčanských škol. Soutěž probíhá 16. dubna – 18. května 2018 a v Říčanech budou vítězové slavnostně vyhlášeni a odměněni na Industry Art Festu v sobotu 26. května. Za každou cestu do školy a ze školy bez auta si dítě připíše jeden zelený kilometr do záznamového archu, pro starší školáky bude připravena online verze.

 

Vy dospěláci můžete během května vyrazit do práce pěšky nebo na kole v rámci letošní kampaně Zachraň město (www.dopracenakole.cz). Loni se do této výzvy zapojilo více než 13 000 lidí z 33 měst. V Polsku se v rámci podobné kampaně přihlašuje k cestování do školy bez auta více než 90 000 dětí.

Stále váháte, zda vaše dítě cestu do školy zvládne bez auta? Nechte ho zažít samostatnost, nebo si užít cestu se spolužáky – v rámci soutěže budou bez auta cestovat také ostatní. Dítě si pravidelným pohybem zlepší tělesnou kondici i náladu. A může se to projevit i na jeho studijních výsledcích. Děti, které do školy chodí pěšky nebo jezdí na kole, se lépe soustředí na učení. Tento efekt trvá celé 4 vyučovací hodiny (výsledky výzkumu Danish Mass Experiment 2012 na 20 000 školácích, Univerzita Aarhus).

Tak nezůstaňme pozadu! Našim dětem i celému městu by úbytek aut při ranních špičkách prospěl a to nejen v dubnu a květnu. Nikoho netěší zácpy v ulicích, hluk, prach a emise škodlivých zplodin. Je načase skoncovat s logikou Hlavy 22: Nemůžu pouštět do školy své dítě pěšky, protože se bojím, aby ho jiná maminka cestou do školy nesrazila.

Jak se zapojit? Oslovte třídní učitelku Vašeho dítěte, zda školu už přihlásil školní koordinátor do soutěže Zelené kilometry (kontakt: petra.melingerova@auto-mat.cz).

Těšíme se na viděnou v ulicích Říčan a na vyhlášení vítězů na Industry Art Festu!

Kateřina Čiháková (Ekocentrum Říčany)

a Markéta Hubínková (Cesta integrace)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena