EKOCENTRUM

31. 8. 2018

Koza na Dvorku, Otevřený Dvorek

 

Koza na Dvorku

Od začátku prázdnin u nás na Dvorku pobývá koza Kabelka s kůzletem Kvítkem. Náš malý dvorek jí samozřejmě nestačí, protože kozy ze všeho nejraději oždibují listy stromů a keřů. Proto jsme si ji vlastně také půjčili - v létě jsme je každý den vodili na pastvu na násep u trati, o který se už dva roky s ekocentrem staráme. Prořezali jsme svahy i horní plošinku, kudy se teď dá procházet a užívat si postupně třešní, višní a ostružin, které rostou ze všech stran. Divoce obrážejí i v místech, která se snažíme udržet bez keřů, rozkvetlá pro včely a motýly. V tom nám Kabelka s Kvítkem pomáhají lépe než křovinořez.

Na pastvu kozy vodí maminky s dětmi. Snažíme se, aby po kozách na chodníku nic nezůstávalo, a komunikujeme s kolemjdoucími pejskaři, jejichž svěřenci třeba kozu vidí poprvé v životě. Zato starší lidé si díky koze na vodítku vzpomínají na své dětství a líčí nám příběhy a obrazy ze života svých babiček a dědečků.

 Vzpomínky na dětství na venkově rádi zaznamenáváme pro připravovanou výstavu v Muzeu Říčany Proměny krajiny. Pokud i vás obrázek pasoucí se kozy inspiroval ke vzpomínkám, budeme rádi, když se o ně s námi podělíte.

Kateřina Čiháková

 

Otevřený Dvorek

V září a v říjnu vás zveme na Dvorek na akce:

 

  • úterý 11. září 16:00 - 18:00: Den otevřených dveří - vstup zdarma v rámci Týdne volného času a sportu
  • pondělí 17. září 15:00 - 17:00: Králičí odpoledne na Dvorku – akce o králících s programem ve spolupráci s Muzeem Říčany, podrobnosti viz sekce muzea
  • úterý 25. září 15:00 - 17:00 – Otevřený Dvorek – bez programu, vstupné dobrovolné jako příspěvek na krmení
  • úterý 9. října 15:00 - 17:00 – Otevřený Dvorek – bez programu, vstupné dobrovolné jako příspěvek na krmení

 

V rámci Otevřeného Dvorku si děti budou moci pohladit králíky a slepice a dozvíte se zajímavosti o jejich chovu.

Marie Tvrdoňová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena