EKOCENTRUM

28. 9. 2018

Za pešuňk stále rozkvetlý

Už dva roky se staráme o „pešuňk“, pozemek u trati za galerií Kotelna. Chodí se sem na třešně, višně, ostružiny a šípky. Potravu tu nachází spousta ptáků, třeba hýli. Snažíme se udržet prostupný pruh uprostřed, aby tu mohli procházet lidé venčící psy. V létě jste tu mohli potkat pasoucí se kozy, které fungují podobně jako křovinořez, ale jejich výhodou je bezhlučnost.

Tato venkovsky vyhlížející mozaika stromů, keřů a kvetoucích trávníků vznikla postupně péčí lidí, kteří tu sekali trávu pro králíky a vysazovali ovocné stromy. Výslunná otevřená stanoviště bez keřů udržovaly až donedávna kolem trati po celé republice požáry pravidelně způsobované parními lokomotivami. Díky tomu tu v 50. letech žily dnes vzácné druhy motýlů vázané na mateřídouškou a rozchodníkem rozkvetlé stráně.

Udržet tu aspoň část plochy nezarostlou dá dnes hodně práce dobrovolníkům s křovinořezy, mačetami a zahradnickými nůžkami. Ale motýli, čmeláci a samotářské včely se sem vrací. Na obrázku je ploskočelka páskovaná, kterou jsme tu zastihli na brigádě tuto sobotu. A kdo z vás v létě pozoroval na své zahradě malinkého „kolibříka“  - lišaje dlouhozobku svízelovou, jak stojí ve vzduchu a saje nektar z květů? Můžete si být jisti, že se vylíhla z housenky, která ožírala listy svízele právě na takové rozkvetlé stráni, jako je tato.

Sušíme tu seno, část posekaných větví odvážíme do sběrného dvora, část na místě necháváme uschnout nebo kompostujeme. Snažíme se o místo pečovat, vysbírali jsme opět několik pytlů odpadu a prosíme všechny sousedy, nedělejte si tu skládku. Posečená tráva a větvičky tújí patří na váš kompost, do vaší hnědé popelnice, případně do sběrného dvora, nikoli na cizí pozemek.

Děkujeme všem dobrovolníkům Martinovi, Petrům a Pavlům a jejich dětem za příjemný den plný práce a dobrého pocitu a sousedům z ulice za výborný mošt!

Kateřina Čiháková

Otevřený Dvorek

Ještě než začnou podzimní plískanice, zveme vás na Dvorek - v úterý 9. října od 15 do 17 hodin. Děti si budou moci pohladit králíky, nakrmit slepice a dozvíte se zajímavosti o jejich chovu. Vstupné je dobrovolné, pořídíme za něj laskominy pro zvířata.

Marie Tvrdoňová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena