EKOCENTRUM

1. 2. 2019

Za sovím houkáním

 

Už koncem února můžete i v Říčanech zaslechnout na večerní procházce ulicemi soví houkání. Pravděpodobně bude patřit kalousům ušatým, kteří se usídlují často i ve městech. Ozývají se z vysokých stromů nebo třeba ze střech paneláků. Nejnápadnější je rytmické opakované pískání jejich mláďat, která se za květnových nocí po vylétnutí z hnízda ještě stále dožadují potravy. Kalousi loví ve městech hojné sojky, straky nebo kosy, v otevřené krajině jsou jejich nejčastější potravou hraboši.

Houkání naší dříve běžné sovy sýčka obecného se vám v Říčanech určitě zaslechnout nepoštěstí.  Ačkoli byla tato sova dříve opravdu běžná a hnízdila i na Říčansku, dnes přežívá posledních sto párů hlavně v severních Čechách a na jižní Moravě. Jeho volání, přepisované jako „půůůjď“ v minulosti lidi děsilo. V lidových pověrách bylo vykládáno tak, že sýček volá duši umírajícího („Pojď“). Vysvětlení této pověry je ale jednoduché. V minulosti, kdy ještě nebylo všudypřítomné veřejné osvětlení, byli sýčci přilákáni světlem z oken, kde se často svítilo u nemocných lidí. Spíše než volání do záhrobí na těchto místech sýček lovil noční hmyz. Sýček totiž potřebuje krajinu, o kterou se lidé starají – mozaiku krátce posečených luk a pastvin plných brouků a motýlů, se starými stromy, kde se mohl ukrývat. Na dnešních polích, kde hubíme všechen hmyz pesticidy, se sýček neuživí. Sýčka i jiné druhy také ohrožují pasti, jakými mohou být nezabezpečené nádrže na vodu nebo staré komíny a větrací šachty.

Sýček byl loni Českou společností ornitologickou vyhlášen za Ptáka roku. Na stránkách www.birdlife.cz/sycek si můžete stáhnout nahrávku jeho volání, případně hlasy dalších druhů. V menčickém lomu hnízdí výr velký a v Říčanském lese můžete zaslechnout také kulíška nejmenšího. Budeme rádi, když nás budete o vašich pozorováních sov na Říčansku informovat. Pro chystanou výstavu, kterou připravuje Muzeum Říčany, využijeme i vzpomínky pamětníků na místa, kde se se sovami setkávali.

Dosud běžnou sovou, kterou můžete zaslechnout spíš v lesích, je puštík obecný. Jeho volání zní strašidelně, trochu jako přerušované volání „hejkala“. Na výpravu za sovím houkáním s námi můžete vyrazit do lesa po přednášce o sovách na Říčanské hájovně v pátek 15. února, přednáška začíná v 17h večer (viz také sekce muzea).

Kateřina Čiháková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena