EKOCENTRUM ŘÍČANY

28. 4. 2017

Jaká mláďata na jaře (ne)potřebují naši pomoc, Vycházka na orchidejovou louku, Tradiční jarní úklid přinesl překvapivé zjištění

Jaká mláďata na jaře (ne)potřebují naši pomoc?

 

Na jaře můžete venku pozorovat opeřená ptáčata, jak pobíhají po zemi nebo posedávají na plotech, v keřích nebo na stromech. Zdržují se v blízkosti hnízda a čekají na rodiče, kteří jim shání potravu. Proto nechte mláďata na místě a nikam je nepřenášejte! Pokud mláděti hrozí nebezpečí od predátorů, malých dětí nebo automobilového provozu, je dobré mladého ptáka opatrně odchytit a odnést ho na blízkou větev stromu či keře. Pokud narazíte na neopeřené mládě (holátko), zkuste najít hnízdo, které se bude vyskytovat poblíž mláděte. Ptáci nemají příliš dobře vyvinutý čich a do hnízda navrácené mládě opět přijmou.

Savci se na rozdíl od ptáků řídí především čichem. Když sáhnete na savčí mládě, zanecháte na něm svou pachovou stopu a matka pak může mládě opustit. Každé jaro se do záchranných stanic dostávají desítky savčích mláďat. Nejčastěji přinášejí lidé zajíčata a srnčata. Nacházejí je ležící v trávě či mlází a předpokládají, že jsou opuštěná. Většina těchto mláďat ale ve skutečnosti jen vyčkává příchodu samice, která se zdržuje někde poblíž a mláďata se vrací krmit. Pokud takovéto mládě objevíte, nikdy na něj nesahejte a místo urychleně opusťte! Pomoc potřebuje jen mládě, které pobíhá a hlasitě píská nebo je viditelně zraněné. V tomto případě kontaktujte nejbližší záchrannou stanici živočichů (seznam najdete na www.zvirevnouzi.cz). Poradí vám, jak dále postupovat, nebo pro zraněné mládě sami přijedou.

Majitelé „chytrých telefonů“ si mohou zdarma stáhnout aplikaci Zvíře v nouzi, která na základě polohy uživatele umožňuje okamžitě kontaktovat spádovou záchrannou stanici. Zároveň zobrazí další nejbližší stanice včetně možnosti spuštění navigace a poskytne základní desatero informací o tom, jak se k nalezenému zvířeti chovat.

Ekocentrum Říčany provozuje v muzeu odběrové místo pro handicapované živočichy. Více informací o záchraně mláďat se dozvíte na webových stránkách Muzea Říčany v Environmentální poradně.

 

Vycházka na orchidejovou louku

neděle 21. 5., sraz v 9:30 na autobusové zastávce Tehovec, Vojkov

 

Pojďte s námi obdivovat stovky rozkvetlých prstnatců májových na vojkovskou louku. Louka je druhově pestrá, na metru čtverečním tu roste kolem 40 druhů rostlin. Toto druhové bohatství je udržováno pravidelnou sečí, kterou provádí Ekocentrum Říčany. Louka je podmáčená, přizpůsobte tomu svou obuv a nezapomeňte na repelent. Pokud nepřijedete autobusem, počkejte na nás na odbočce lesní asfaltky směrem ke Klokočné. Půjdeme na místo opatrně husím pochodem. Pokud to dovolí počasí, budeme pozorovat také motýly a další zajímavé živočichy.

Zájemci s námi mohou vyrazit na delší vycházku směrem na Klokočnou a pak na vlak do Mnichovic. Cestou budeme odchytávat a určovat hmyz a poznávat ptáky podle zpěvu. Exkurze je určená pro pedagogy i všechny ostatní zájemce o přírodu.

Nekoná se za vytrvalého deště.

Kontakt: Kateřina Čiháková (607 082 356)

 

 

Tradiční jarní úklid přinesl překvapivé zjištění

 

Sobotního úklidu pořádaného Ekocentrem Říčany se sice zúčastnilo jen 8 dospělých a 5 dětí, ale přesto se jim v relativně čistém lese mezi Jurečkem, sokolovnou a starým koupadlem  podařilo nasbírat skoro metrák drobných odpadků. Ze složení nalezených pokladů jsme poznali, že skončila doba, kdy lidé považovali les za jednu velkou skládku. V současné době už to je jen odpadkový koš několika jedinců. A rozdíl mezi skládkou a košem je docela velký.

Doufáme, že snížení množství odpadků v lese není způsobeno tím, že do lesa chodí méně lidí.  Snad je to tím, že tam chodí lidé ukázněnější a pořádkumilovnější. 

Jana Slámová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena