EKOCENTRUM ŘÍČANY

30. 6. 2017

Pozvánka - sekání orchidejové louky, Léto na Dvorku, Jak pomoci motýlům

Pozvánka - sekání orchidejové louky

V týdnu od 24. července 2017 budeme, jako každý rok, sekat orchidejovou louku u Vojkova. Jedná se o druhově pestrou louku, na metru čtverečním tu roste kolem 40 druhů rostlin. Toto druhové bohatství je udržováno právě pravidelnou sečí, kterou provádí Ekocentrum Říčany.

Vítáni jsou zájemci o pomoc se sekáním a hrabáním i s obracením sena v následujících dnech (i o víkendu). Přijít můžete i s dětmi.

Kontakt: Kateřina Čiháková, katerinacihakova@seznam.cz, tel.: 607 082 356

Léto na Dvorku

V červenci a srpnu proběhnou na Dvorku naproti Muzeu Říčany dvě akce pro veřejnost. V úterý 25. července od 16 do 18 hodin nás čeká setkání s našimi králíky a slepicemi a tvoření z ovčí vlny, v neděli 20. srpna od 16 do 18 hodin pak farmářské odpoledne, kde si vlastnoručně vyzkoušíme stloukání másla, uvidíme práci sýrařky a kromě našich králíků a slepic si pohladíme i ovce a kozu. Bližší informace o jednotlivých akcích naleznete v tomto čísle Kurýru v sekci Muzea Říčany, které s Ekocentrem na obou akcích spolupracuje.

Jak pomoci motýlům

 

K létu našeho dětství patřily rozkvetlé louky, sady a zahrady s poletujícími motýly. Potkat dnes motýla je vzácný pomíjivý zážitek. Ještě v 50. letech se na Říčansku vyskytovalo běžně 60 druhů motýlů, teď byste běžné druhy spočítali na prstech jedné ruky. Jedná se hlavně o bělásky a babočky, nenáročné na živné rostliny - jejich housenky se spokojí s kopřivou, bodlákem nebo řepkou.

Vybíravější druhy se zvláštními nároky vymizely. Už jsme zde psali o modráscích, kteří potřebují k vývoji spolupráci lučních mravenců na suchých stráních porostlých mateřídouškou. Ale i zcela nevybíravé druhy okáčů, jejichž housenkám stačí různé druhy trav, tady mají na kahánku, když na zahradách každý týden oholíme stébla na anglický trávník. A co teprve modrásci nebo vřetenušky, které by potřebovaly dokončit vývoj v květech krvavců, chrastavců nebo čičorek.

Jiní motýlí specialisté potřebují pásy křovin a stromů, trnek nebo švestek. Na obrázku je ostruháček švestkový, který se živí medovicí mšic. Sedává se složenými křídly, kde je dobře patrná skvrna napodobující oko.  Neustále pohybuje ostruhou na špičce křídel připomínající tykadla. Tímto „efektem falešné hlavy“ mate případné útočníky.

Všem druhům motýlů prospějete, když budete na zahradě nechávat rozkvetlý pás, který posečete později než většinu plochy. Na dvorku proti říčanskému muzeu právě dozrávají semena lučních rostlin. V případě zájmu o směs semen nás kontaktujte.

O svá motýlí pozorování se s námi můžete podělit. Vaše zjištění a fotografie využijeme v chystané výstavě v Muzeu Říčany. Přejeme pestré a barevné léto.

Kateřina Čiháková

(katerina.cihakova@muzeum.ricany.cz)

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena