EKOCENTRUM ŘÍČANY

29. 9. 2017

Slepičí hejno na Dvorku se rozrostlo o nová kuřátka, Jak založit květnatou louku v zahradě

Slepičí hejno na Dvorku se rozrostlo o nová kuřátka

Na konci srpna jsme se dočkali velké radosti – u kvočny, které jsme podstrčili oplozená vejce, protože mnoho dní odmítala opustit kurník a seděla na těch našich, neoplozených, jsme objevili dvě čerstvě vylíhlá kuřátka. Ačkoliv jsou „adoptivní“, protože na Dvorku nemáme kohouta a oplozená vejce jsme si sehnali jinde, jsou to naše první kuřata vylíhlá pod kvočnou (loňská kuřata Piškot a Plivník se vylíhla v umělé líhni).

Nejprve jsme jim dopřáli několikadenní pobyt v muzeu pod rozsvícenou lampičkou, aby jim bylo teplo, poté jsme je spolu s kvočnou vypustili do speciálního výběhu, který bylo třeba důkladně zabezpečit před nezvanými návštěvníky (např. místní kočkou). Jejich adoptivní matka se jich hned zodpovědně ujala a kuřátka se mají čile k světu.

Chcete si kuřátka prohlédnout a něco se o nich dozvědět? Přijďte s dětmi některou středu v 16 hodin na Dvorek na pravidelné Setkávání u zvířátek – slepic a králíků z našeho komunitního chovu. Letos se budou tato setkání konat až do 25. října. Poté se potkáme až v dubnu, v přívětivějším počasí.

Více informací najdete na webu Ekocentra Říčany (www.ekoricany.org) a Muzea Říčany(www.ricany.cz/muzeum).

 

Jak založit květnatou louku v zahradě

Líbí se vám představa rozkvetlé louky? I na malé zahradě můžete vytvořit pruh s lučními rostlinami, který bude oázou pro kobylky, motýly a včely a kde si budete moci natrhat kytici lučních květů do vázy.

Jak začít? Pozemek můžete zcela zrýt a zbavit kořenů a oddenků, nebo drny jen otočit a převrstvit zeminou. Použijte ornici spíš s menším podílem humusu. Luční druhy nepotřebují velkou zásobu živin, naopak by Vám na přehnojené půdě mohly vyrůst ve velkém kopřivy.

Druhá možnost je vytvořit v trávníku oka, do kterých přesadíte předpěstované sazenice lučních druhů, nebo tam nasejete semínka. Směs semen můžete zasít i do trávníku, který intenzivně projedete vertikutátorem. Spolehlivého výsledku dosáhnete spíš osetím volné plochy.

Kdy začít? Vhodná doba přichází už od konce srpna, kdy můžete získat čerstvou zásobu lučních semen. Lze využít i „výdrolky“ ze sušeného sena z druhově bohatých luk. Část druhů totiž velmi dobře klíčí už na podzim, jen některé vyžadují přemrznutí. Další termín je pak duben-květen, některé druhy se pak objeví až v další sezóně. Použití sena je výhodné také v tom, že si zasejete opravdu luční druhy trav, tedy ne jílek vytrvalý používaný do intenzivně sekaných trávníků.

Kde semena získat a které druhy vybrat? Na trhu jsou dostupné různé směsi, vhodné do vlhka, do stínu apod. Pokud chcete založením louky podpořit naše domácí opylovače a motýly, je důležité dbát na to, aby směs obsahovala naše domácí druhy. Pokud se rozhodnete směs vyset na větší plochu nebo do volné krajiny – do alejí či sadů, je vhodné použít semena rostlin přímo z Vašeho okolí. Prodávané směsi semen pochází často ze zcela jiného regionu, kde je odlišné klima, půda apod.  Pokud je vysejeme u nás, pravděpodobně se zkříží s jinými rostlinami ve volné přírodě, a jejich potomstvo pak bude špatně přizpůsobené místním podmínkám.   Například v Německu je dnes možné vysévat do krajiny pouze místně příslušné regionální směsi, u nás takové směsi připravuje několik organizací např. ZO ČSOP v Bílých Karpatech a ve Vlašimi.

V ZO ČSOP Ekocentru Říčany se snažíme pěstovat matečné porosty pro produkci semen ovsíkových mezofilních luk. Po předchozí dohodě lze pro potřeby zakládání lučních porostů získat směs 15 druhů. Do směsi jsou zařazeny druhy poskytující nektar hmyzu, i druhy sloužící jako živné rostliny pro housenky motýlů. V budoucnu bychom rádi podpořili zakládání luk a porostů pro další produkci semen ve školních  zahradách, aby se o rostlinách mohly naživo učit děti.

Jak postupovat při setí? Pokud máte již připravenou plochu, vězte, že doporučená hustota výsevu je asi 2 g na metr čtvereční. Pro rovnoměrný výsev doporučujeme semena smíchat s pískem nebo pilinami. V prvním roce můžete očekávat porost, v kterém vykvetou kopretiny, jetel, šťovík, jitrocel kopinatý, pampeliška srstnatá a chrpa luční. Teprve v druhém roce se připojí další druhy: chrastavec, zvonek rozkladitý, pryskyřník prudký.

Pro doplnění trav využijte některých tradičních kultivarů kostřavy červené a obecné, lipnice luční, trojštětu nebo ovsíku. Vyhněte se křížencům nebo kultivarům šlechtěným pro vysokou produkci (kostřava rákosovitá), ty by kvetoucí druhy zcela potlačily.

Porost je třeba udržovat dvojí sečí, při které můžete použít kosu nebo sekačku – jarní sena na přelomu května a června a otavy na konci srpna. Posečenou vegetaci nechte usušit na místě, aby se rostliny opět vysemenily.

Přejeme Vám i všem říčanským motýlům, včelám a čmelákům rozkvetlé zahrady a rozzářené oči malých i velkých pozorovatelů!

Kateřina Čiháková

katerina.cihakova@muzeum.ricany.cz

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena