EKOCENTRUM ŘÍČANY

31. 5. 2019

KPZ Říčany; Otevřený Dvorek; Vítězství v soutěží Zlatý list

KPZ Říčany

Díky KPZ Říčany má více než 90 rodin pravidelné dodávky biozeleniny z farmy Olešná. Pan Zídek nám vždy přiveze auto plné salátů, bylinek a ředkviček, ale už pracuje na tom, aby přes léto byly cukety, papriky, okurky, rajčata a další druhy zeleniny. Možná se dočkáme i hub pěstovaných v bioslámě.

Díky dodávkám kopru se mnozí z nás museli naučit vařit koprovou omáčku. Věděli jste, že do koprové omáčky se dá využít celá rostlina včetně stonku?  Pokud se vám nashromáždí doma více čerstvých salátů (ať už z KPZky nebo třeba z trhu), je ideální je zabalit do suché utěrky, utěrku do igelitového sáčku a celé to uložit do ledničky. Věřte, že takto salát vydrží i dva týdny, nebude hnít a zachová si svoji křupavost. A vy nebudete muset vyhazovat shnilé listy.

Alžběta Macková

 

Otevřený Dvorek

Těšíme se na vás i v červnu, a to v těchto termínech: středa 5. 6., úterý 11. 6., středa 19. 6., vždy 16 – 18 h.

Přijďte si s dětmi nakrmit a pohladit králíky i slepice a popovídat si o jejich chovu. Pořádá Ekocentrum Říčany ve spolupráci s Muzeem Říčany. Vstupné je dobrovolné - příspěvek na krmení.

Marie Tvrdoňová

 

Vítězství v soutěží Zlatý list

Tým dětí z přírodovědného kroužku také letos zvítězil v soutěži Zlatý list, která se konala v krásném okolí Hostivických rybníků. Kluci a holky se předháněli ve znalostech o přírodě, poznávali žáby i kvetoucí rostliny a obhajovali svou celoroční práci pro přírodu. Letos mimo jiné zachraňovali škeble z vypuštěného rybníka. Soutěž organizuje Český svaz ochránců přírody a náš tým ve složení Lukáš Blovský, Michael Sirotek, Michal Staněk a František Rinn postupuje do národního kola, které letos proběhne ve Vanově u Telče. Držíme jim palce.

Kateřina Čiháková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena