Empiria 21

28. 4. 2017

Na kávě se starostou Říčan

Středeční dopoledne dne 29. března na říčanské radnici patřilo podnikatelům. Na akci pořádanou ve spolupráci s klubem Empiria 21 dorazilo na 40 účastníků. Hlavním smyslem akce bylo osobně seznámit a vzájemně propojit podnikatele působící v Říčanech a okolí s představiteli radnice.

Všichni účastníci měli možnost představit své podnikání a hovořit o konkrétních otázkách, které je ve vztahu k městu zajímají. Podnikatelé nejčastěji zmiňovali problémy s dopravní přetížeností, stav komunikací a chodníků, parkování a územní plán města. Tématem byla i sportoviště. Nejvíce dotazů se týkalo aktuálně rekonstruované ulice Přátelství a na tuto akci navazující rekonstrukci ulice Černokostelecká. Radní a projektový manažer David Michalička k tomuto tématu uvedl, že celá probíhající akce je v režii TSK Praha (resp. Magistrátu hl. m.). Navazující rekonstrukce ul. Černokostelecká, kterou vlastní kraj a spravuje ŘSD, je ve fázi projektování a město si prosadilo účast na výrobních výborech. V tuto chvíli ještě není jasné kdy a v jakém režimu rekonstrukce proběhne. Vliv vedení města na plánování a průběh rekonstrukce je však velice omezený.

S dopravou se pojilo i další téma tranzitní kamionové dopravy, která má na stav silnice zásadní vliv. Starosta Vladimír Kořen uvedl, že Říčany a okolní obce doplácejí na nedostavěný obchvat Prahy. Říčany jsou v podpoře dostavby okruhu velice aktivní. „V této místnosti proběhlo mnoho jednání starostů, dokonce zde vzniklo memorandum za dostavbu okruhu,“ doplnil starosta Vladimír Kořen (Klidné město).

K omezení tranzitu zvažujeme i možnost zavedení nízkoemisních zón. Zatím proběhlo měření emisí a čekáme na výsledky studie. Město iniciovalo i další opatření, a to váhy, které by 24 hodin on-line kontrolovaly nákladní auta. Realizace tohoto opatření probíhá v součinnosti s ŘSD a Středočeským krajem.

Evžen Heyrovský, vedoucí odboru investic a správy majetku, seznámil přítomné s plánovanými investicemi. V úvodu uvedl, že prudký rozvoj města z minulých let, pro který nebyla vytvořena dostatečná infrastruktura, má dnes za následek nedostatečnou kapacitu v mnoha oblastech. Například zmíněná chybějící sportoviště, nedostatečná kapacita čističky odpadních vod, komunikace ve špatném stavu, chybějící chodníky a parkovací plochy. Město má ve všech těchto oblastech zpracované odborné studie. Pasport komunikací určuje priority oprav silnic a chodníků. Například do dopravní infrastruktury jde ročně 20% investičního rozpočtu města, letos na opravy a rekonstrukce ulic a chodníků jde více než 100 milionů korun.

General sportovišť zmapoval potřeby a doporučil druh a rozsah sportovišť. Nově vzniká krytý prostor sportovní plochy v Pacově a basketbalové hřiště v ulici Wolkerova. Středočeský kraj má připravený projekt na sportovní halu u gymnázia na Komenského náměstí kde je zřizovatelem. „Doufáme, že i tento prostor bude moci využívat říčanská veřejnost, a jsme připraveni poskytnout součinnost třeba ve vytvoření potřebných parkovacích míst v plánovaném parkovacím domě na přilehlém pozemku v Olivově ulici,“ uvedl radní David Michalička (Klidné město).

Zahrádka pro restaurační zařízení na náměstí zdarma. To je novinka z loňského roku pro podnikatele v oblasti gastronomie se záměrem oživit náměstí. Radnice vychází vstříc i podnikatelům, kteří mají zájem o pronájmy budov či areálů patřících městu. Model, kdy je investice započtena oproti nájemnému, se osvědčil. Podnikatelské příležitosti přinese také plánovaná cyklostezka z Kolovrat do Mnichovic. Cyklostezka bude určena jak pro cyklisty, tak pro bruslaře. V zimní sezóně by mohla sloužit běžkařům, pokud to dovolí klimatické podmínky.

Podnikatelé byli informováni o mobilní aplikaci Říčany v mobilu. Ta kromě jiného nabízí pohodlné a jednoduché sledování veřejných zakázek vyhlašovaných městem. Představeno bylo i březnové vydání měsíčníku Kurýr, kde je seznam plánovaných investic a též prostor pro inzerci. Zveřejněn byl i záměr zavést službu „Senior taxi“ a „Školní bus“, i zde vidí říčanská radnice prostor pro vstup privátní sféry.

Věříme, že společné dopoledne bylo přínosem pro všechny zúčastněné. Děkujeme za vytvoření příjemné atmosféry a budeme se těšit na další setkání. Předběžně je plánováno na podzim tohoto roku.

Kateřina Lauerová

tisková zpráva města Říčany

Podnikatelský klub Empiria 21

 

Podnikatelský klub Empiria 21 od roku 2014 organizuje pro podnikatele, manažery, obchodní zástupce a majitele firem obchodní snídaně, večerní networkingová setkání i akce na radnicích měst na celkem osmi místech ČR. Cílem je pomáhat firmám i podnikatelům nacházet nové klienty, obchodní partnery a zaměstnance. Tato setkání jsou pro účastníky pravidelným zdrojem kontaktů i osobních doporučení. Jedna ze skupin se schází každý druhý čtvrtek také v Říčanech. Více informací o činnosti klubu najdete na www.empiria21.cz<http://www.empiria21.cz>

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena