Festival Podblanický hudební podzim v Říčanech

30. 10. 2015

Festival Podblanický hudební podzim, který byl založen k poctě velkého českého skladatele Jana Dismase Zelenky, zahajuje letos již čtvrtou dekádu své existence.

Hostitelem jednoho z koncertů letošního cyklu bude říčanský kostel sv. Petra a Pavla. V sobotu 21. listopadu v 19.30 vystoupí komorní smíšený sbor Vox Nymburgensis pod vedením sbormistra Jana Mikuška. Na programu je duchovní hudba napříč staletími.

     Nymburský sbor vystupuje nejen v Čechách a na Moravě, ale i v cizině – za dvacet sedm let své existence navštívil 11 evropských zemí a zazářil i na mezinárodním festivalu pěveckých sborů v Argentině. V repertoáru má hudbu duchovní, lidovou i profánní.

     Sbormistr Jan Mikušek je profesionálním cimbalistou, dirigentem, operním pěvcem i hercem. Diváci jej znají jako Dominika Haška z opery Nagano, matku Terezu z opery Lamento či jako faráře Toufara ze stejnojmenné dokumentární komorní opery. Za výkon v opeře „Zítra se bude“ byl spolu se Soňou Červenou nominován na cenu Alfreda Radoka. Jeho láskou je hudba barokní i soudobá. Sbor vede od roku 2000.

     Přijďte spolu s námi zapomenout na denní shon a zaposlouchat se do podmanivých tónů duchovní hudby i do veršů, jimiž večer doprovodí Jan Čenský. Neboť, jak řekl patron letošního ročníku prof. MUDr. Josef Koutecký, DrSc. – krása, to je podpis Boha!

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena