Ford Focus. Proč je jubilant stále světovou ikonou?

2. 11. 2018

Každá světová automobilka má své hrdiny, kteří se dlouhodobě zapsali do automobilových dějin. U Fordu je touto ikonou model Focus, který přesně před 20 lety nahradil model Escort.

 

Když se projdete moderním showroomem FORD Auto Palace Spořilov, bude to nová, již čtvrtá generace Focusu, která vás doslova chytí za srdce. Důvodů oblíbenosti tohoto vozu je historicky celá řada. „Focus byl vždy nadčasový, a to svými neotřelými tvary, technologií i bezpečností. Největší jeho předností byla spolehlivost a kvalita. Jeho úspěch po světové premiéře v roce 1998 v Ženevě stoupal raketovou rychlostí, získání prestižního ocenění evropského Auta roku 1999 byl jen začátek,“ říká Daniel Lyach, vedoucí prodeje značky Ford v Auto Palace Spořilov, který si za poslední roky vydobyl pozici jedničky v prodejích vozů této značky v ČR. Mezi množstvím ocenění zabodoval Focus ve stejném roce zcela suverénním vítězstvím u českých odborných novinářů, titul Auto roku ČR mu byl přidělen za 20 let celkem třikrát. Mezi nejzásadnější kritéria pro výběr nového vozu patří nové technologie a ty Focus od začátku své existence nabízí. Vzpomeňme například na víceprvkové zavěšení zadní nápravy u první generace, které kdysi nabízely vozy postavené o segment výše, nebo motory s technologií EcoBoost, jenž pravidelně dominovaly v odborných prestižních anketách Motor roku minulých let. Jestli něco dokáže řidič za volantem Focusu ocenit, pak to jsou bezesporu jeho perfektní jízdní vlastnosti.  

Vítězí všestrannost

Být poslední tři roky stále v desítce nejprodávanějších modelů světa, to není jen tak. Mladé rodiny touží po maximální bezpečnosti a pohodlí, pragmatičtí motoristé oceňují prostornost a jednoduchou servisní údržbu. Ale snad všichni se vrací pokaždé k nové generaci Focusu díky jeho poměru užitné hodnoty a ceny, potažmo provozním nákladům. „Nesmíme zapomínat ani na zákazníky, kteří si Ford Focus oblíbili díky vysoké zůstatkové hodnotě. Dnes máme mezi svými klienty mnoho majitelů první generace vozu, kteří si tento model předávají generačně ve své rodině. Stejný ekonomický parametr hraje velkou roli při prodeji naší četné firemní klientele. Vždyť jen od počátku prodeje jsme předali novým majitelům přes 10 000 vozů této modelové řady, což je úctyhodné číslo,“ potvrzuje Dan Lyach. Focus ani v jedné ze svých generací nikdy neusnul na vavřínech a vždy přinesl do svého segmentu inovaci a pokrok. Nejinak tomu je i v případě poslední čtvrté generace, která nově zdobí prodejní centrum Fordu Auto Palace Spořilov. Nový Focus má zkrátka za cíl usnadnit vám každý den, a k tomu slouží mimo jiné pokročilé technologie "Ford Co-Pilot360", které obsahují například adaptivní tempomat s inteligentním asistentem rychlosti a funkcí Stop & Go, aktivní udržování v jízdním pruhu nebo zdokonalený aktivní parkovací asistent. Díky tomu mistrně ovládáte akceleraci, brzdění a dokonce i řízení.

Prostorný v interiéru, vytříbený vzhledem

Nový Focus, oslovující osobitým designem, využívá prostor do posledního milimetru, je nejprostornějším Focusem ve své historii. Současná střední třída vozů nezná jiný model s tak širokým zavazadlovým prostorem, a to je pro české motoristy velmi silný argument. Vedle toho je dominantním pojmem u Focusu komfort podpořený moderní ergonomií, řemeslným zpracováním vnitřku vozu, přehledné uspořádání a vytříbený vzhled. Focus potěší obrovskou mírou konektivity díky systému SYNC 3, se kterým můžete bezpečně obsluhovat telefon, navigaci nebo jiné vámi oblíbené zábavné aplikace.  

Výkon i bezpečí v jednom

U nového Focuse si můžete vybrat z palety výkonných a mimořádně úsporných motorů kombinovaných s šestistupňovou manuální nebo osmistupňovou automatickou převodovkou. Nad bezpečím bdí kromě špičkových pasivních bezpečnostních prvků i pokročilé inteligentní technologie, mezi které patří Pre-Collision Assist s detekcí chodců a cyklistů, nebo automatická aktivace brzd po nárazu, kerou jsou součástí standardní výbavy „Nový Focus potvrzuje, že i v roce 2018 zůstane skutečnou ikonou. Věříme, že atraktivní je i jeho startovací cena od 369 990 Kč nebo možnost financování nového Focusu za 3 500 Kč měsíčně se zvýhodněným úvěrem od Ford Credit,“ uzavírá Dan Lyach. Nechat se unést kouzlem nového vozu Ford Focus je možné i při testovací jízdě v okolí

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena