Fotoreportáž: Oslava 95. výroční vzniku Československa v Říčanech

4. 12. 2013

Pietní setkání na náměstí a výsadba stromků v Aleji Říčaňáků

U pomníků Tomáše Garriqua Masaryka a říčanských legionářů z 1. světové války na Masarykově náměstí v Říčanech se 28. října sešli zástupci města spolu s veřejností při příležitosti oslav 95. výroční vzniku Československa.

 

Starosta Vladimír Kořen přiložil spolu s místostarostkami Hanou Špačkovou a Karlou Egidovou k památníků pietní věnec a poté připomněl důležitost této chvíle. Spolu s nimi se sváteční akce zúčastnili i radní Michal Mrázek, Vladimír Polánský, Zdeněk Hraba a občané Říčan. 

 

Slavnostní událost vyvrcholila pěveckým vystoupením ženského sboru Sirény ZUŠ Říčany.

 

Téhož dne se za slunečného počasí ujali zástupci vedení města vysazování 21 stromů starobylého druhu – jeřábu oskeruše v Aleji Říčaňáků, která se nachází podél obnovené polní cesty navazující na ulici Divišovu a pokračující směrem k cestě U Kamene. „Doufám, že stromky se dobře uchytnou a porostou k radosti všech říčaňáků. Alej tak byla obohacena o zajímavý druh ovoce, které se už často nevyskytuje, přitom se jedná o nádherný strom s velmi zajímavými plody,“ říká Hana Špačková.

 

Sázení se účastnili zastupitelé města v čele se starostou města Vladimírem Kořenem. Na fotografii radní a zastupitel Michal Mrázek s rodinou.

 

Každý ze sázejících označil "svůj" stromek svým jménem.

 

9. listopadu bylo poté ve druhé řadě této aleje připraveno zhruba 50 jamek a sazeniček pro výsadbu dalších ovocných stromků různých druhů a odrůd tentokrát pro říčanské občany -  zájemce o výsadbu „vlastního“ stromečku. Akci připravily oddělení technické správy města Říčany a Ekocentrum Říčany.

Autorka: Adéla Michalová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena