Gymnázium, Říčany

1. 12. 2017

První celostátní setkání koordinátorů environmentální výchovy, Putování po historických pokladech Itálie, Exkurze do jaderné elektrárny, Exkurze "na krev", Týdne vědy AV ČR s námi, “Adapťáci"

První celostátní setkání koordinátorů environmentální výchovy

Ve středu 11. října 2017 se v budově Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR konalo 1. celostátní setkání koordinátorů EVVO organizované Klubem ekologické výchovy pod záštitou místopředsedy PSP ČR a MŠMT. Celou konferenci uváděla předsedkyně KEV doc. PaedDr. RNDr. M. Švecová, CSc. Dalšími významnými hosty byli 1. místopředseda PSP ČR, Mgr. P. Gazdík, náměstek MŠMT Mgr. V. Pícl, prof. RNDr. M. Mihaljevič, CSc., proděkan geologické sekce PřF UK, Mgr. R. Bordes, vedoucí tajemnice sekretariátu ČK pro UNESCO, RNDr. PhDr. D. Kvasničková, CSc., zakladatelka a čestná předsedkyně KEV a další.  Sešlo se zde více jak 125 účastníků, mezi nimiž byli také zastoupeni ředitelé a koordinátoři EV ze škol z celé republiky. Konferenci zahájil Mgr. P. Gazdík a poté vystoupili se svými příspěvky účastníci ze všech krajů naší republiky. Stěžejní téma celostátního setkání bylo zaměřené na problematiku „Školy jako centra výchovy pro udržitelný rozvoj“. Naše gymnázium prezentovala Mgr. Dagmar Řeháková s příspěvkem „Publicita školy v kontextu jejích aktivit v EV/VUR“.

 

Putování po historických pokladech Itálie

V úterý 17.10.2017 se část studentů vyššího gymnázia vrátila zpět k prosluněným prázdninovým dnům plných cestování – vyrazili jsme do Toskánska, Umbrie a Lazia, oblastí Itálie bohatých na kulturní a umělecké památky. Hned po příjezdu nás čekala renesanční Florencie se všemi svými klenoty, včetně kostela Santa Maria Novella, náměstí Piazza della Signoria, baziliky Santa Croce, Michelangelovy sochy Davida, proslulého mostu Ponte Vecchio, galerie Uffizi a malebných historických uliček či tržnic. Druhý den jsme se vydali navštívit dvě středověká města s etruskými kořeny, Perugii a Orvieto. V Perugii na nás kromě historie dýchala také čokoláda, neboť zde v době naší návštěvy probíhal mezinárodní festival čokolády Eurochocolat a většina uliček byla zaplněna stánky s bohatým výběrem všech možných druhů i forem čokoládových pochoutek. Po náročném dnu nás čekal přejezd do druhého ubytování v blízkosti Říma, kde jsme měli strávit následující dva dny. Prohlédli jsme si známé starověké památky Coloseum a Forum Romanum, viděli jsme baziliku San Pietro in Vincoli s Michelangelovým Mojžíšem a během odpoledne jsme přejeli do Ostie, areálu historického římského přístavu Ostia Antica. Poslední den jsme se mohli těšit kromě zbývajících římských památek a krás, mezi které patří i náměstí Piazza Navona se slavnými fontánami, antický Pantheon, Fontána di Trevi či Španělské schody také na prohlídku Vatikánu a jeho muzeí včetně Sixtinské kaple. Následně jsme dostali poslední večerní rozchod před odjezdem a po čtyřech náročných dnech jsme už jen vděčně vychutnávali poslední pizzy a zmrzliny, nakupovali zbývající suvenýry a užívali si krásného slunečného počasí společně s atmosférou žijících uliček. Příjemně unavení a kulturně obohacení jsme se v neděli v pořádku vrátili domů. Celý zájezd byl pro všechny jistě příjemným zpestřením nejen konce prvního čtvrtletí školního roku, ale také nastupujícího chladného podzimu.

Bedřiška Holoubková,V7

 

Exkurze do jaderné elektrárny

Temelín, novodobá dominanta jihočeské krajiny, jedna ze dvou jaderných elektráren v České republice – to byl cíl naší exkurze, jež se pořádá každoročně pro žáky pátého ročníku osmiletého gymnázia, s paní prof. Porschovou a panem prof. Hromasem.

Po dvou hodinách, jež jsme strávili v autobusu, jsme konečně za okny zahlédly čtyři ohromné chladící věže elektrárny. Zastavili jsme u informačního centra, kde nás v kinosále uvítala naše průvodkyně. Nejprve nám pověděla něco k bezpečnostním pravidlům a poté jsme zhlédli krátký film, ve kterém nám vysvětlili princip jaderné elektrárny a z jakých částí a budov se skládá.

Pak jsme se již rozdělili do dvou skupin – jedna skupina šla rovnou do elektrárny a poté se účastnila krátké přednášky v kinosále a druhá skupina naopak. Před vstupem do areálu jsme museli projít přísnými bezpečnostními kontrolami. Následně jsme měli možnost vidět zblízka chladící věže, na cestě ke strojovně jsme si z můstku prohlédli skoro celý areál a nakonec jsme se podívali do samotné strojovny k obrovské turbíně a kondenzátorům. Na přednášce jsme se podívali na pár animací a poté jsme měli možnost vidět tzv. mlžnou komoru.

Exkurzi si nakonec užili nejen naši nadšenci do fyziky a chemie, ale myslím, že my všichni jsme si domů odvezli pěkné zážitky a hlavu plnou zajímavých nových informací.

Marie Šebková, V5

 

Exkurze "na krev"

Ve středu 18.10.2017 jsme se v rámci semináře Člověk a zdraví vydali na exkurzi do biochemické laboratoře Nemocnice Říčany, kde se nás ochotně ujala vrchní laborantka paní Marcela Hrdličková. Nejprve jsme si nechali odebrat krev, ze které nám později zjišťovali krevní skupiny. Všichni tento "zásah do krve" zvládli velmi statečně, a tak zbyl prostor i pro pár fotografií. Následně jsme se odebrali do biochemické laboratoře nemocnice. Nejdříve jsme si prohlédli ledničky na skladování chemikálií a samotné krve. Posléze nám laborantky představily všechny přístroje, pomocí kterých v současnosti zkoumají krev a bez kterých dříve musely všechno zjišťovat "ručně". Pro nás všechny nejzajímavější částí prohlídky byl přístroj, který dokáže odhalit závažné nemoci, jako je například žloutenka a nebo AIDS.

Na závěr nám paní Hrdličková ukázala, jak se stále ještě ručně zjišťují krevní skupiny a jak probíhá následná kontrola odebraných vzorků. Exkurze byla pro všechny velmi zajímavá, jelikož jsme nahlédli do "zákulisí" nemocnice a zjistili, jak se v praxi provádějí krevní testy. Tímto bych chtěla jménem všech zúčastněných poděkovat paní Marcele Hrdličkové za prohlídku biochemické laboratoře a zjištění našich krevních skupin. 

Helena Kolovratníkova 4.A

 

Týdne vědy AV ČR s námi

Ve středu 8. listopadu se třída V5 vyrazila podívat na den otevřených dveří Ústavu experimentální botaniky AV ČR pod dohledem paní profesoreky Řehákové a Šimkové.
V budově se studenti rozdělili na dvě skupiny, ve kterých se poté vydali na prohlídku areálu. Čekala na ně spousta stánků se zajímavými informacemi z oblasti experimentální botaniky, interaktivními kvízy a zábavné aktivity. Zkusili jsme si izolovat DNA nebo vyrobit přírodní barvivo, seznámili jsme se s pojmy jako agar nebo fluorescence a vyzkoušeli si práci s pipetou a centrifugami. Také jsme měli možnost podívat se do skleníku, kde se pěstují rostliny určené k experimentování.

Exkurzi si užili všichni, především studenti, kteří už přemýšlí o studiu v oboru botaniky, ale i ti, kteří doma rádi zahrádkaří – někteří si dokonce odnesli i soutěžní výhry v podobě pokojových rostlin nebo semínek, která si mohou doma zasadit.

Marie Šebková, V5

 

V pátek 10.11. se vybraní studenti předmaturitních a maturitních ročníků vypravili na velmi zajímavou exkurzi do  Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. Nervózně jsme přešlapovali spolu s dalšími studenty z jiných škol před budovou, která na nás zprvu působila trochu děsivě. Když jsme vstoupili rozdělili nás do skupin, ve kterých jsme absolvovali prohlídku ústavu. Navštívili jsme několik laboratoří, kde pro nás byly připraveny pokusy. Začali jsme od DNA, RNA a virových onemocnění, pak jsme se dostali k léčbě rakoviny pomocí částeček zlata nebo diamantů. Poté jsme se dověděli, co jsou peptidy a jaké mají praktické využití (od samotného objevitele léčivého enzymu larev bzučivky), o výzkumu obezity i o uchovávání buněk. S blížící se dobou oběda jsme začali pociťovat hlad, na který jsme ale rázem zapomněli na přednášce o léčení rakoviny pomoci radioaktivity. Zní vám to jako pohádky budoucnosti? Přijďte se přesvědčit do Ústavu organické chemie a biochemie. Budete překvapeni, s jakým zapálením dokáží o svojí práci mluvit převážně velmi mladí vědci. Exkurze byla obohacující a nezapomenutelná, děkujeme.

Jana Janovská, V7

 

“Adapťáci”

V pondělí 13. listopadu se celá naše třída dozvěděla radostnou novinu - dopolední vyučování nebude! Místo toho jsme absolvovali enviromentální program s názvem “Adapťáci”. Navštívil nás lektor z ekocentra Koniklec, který pro nás připravil zajímavý program o adaptaci sídel na změnu klimatu i jiných tématech, týkajících se ekologie, při němž jsme se mimo jiné dozvěděli třeba i to, jak k tomuto tématu přistupují naši spolužáci.

Rozdělili jsme se do několika skupin, asi po pěti lidech, v nichž jsme celou dobu pracovali. Přemýšleli jsme o tom, jaké jsou příčiny, i jak předcházet důsledkům extrémního počasí, erozi, či jiným vlivům přírody. V zábavné hře jsme si vyzkoušeli postavit vlastní město, které mělo být schopné odolat všem přírodním katastrofám, které jsme si losovali. Na závěr jsme každý přispěli vlastním projektem, který řešil problémy dopravy, architektury, urbanismu nebo energetiky, a vymysleli jsme, jak by se potíže daly v budoucnu řešit. To, že jsme se celou dobu mohli aktivně zapojovat a pracovat, a ne jen sedět a poslouchat, nás všechny velice nadchlo a bavilo, takže už teď se nemůžeme dočkat dalšího programu, který nás překvapí novými vědomostmi, které bychom se určitě jen tak nedozvěděli.

 

Kateřina Končická a Kateřina Pokorná, V4

 

Oznámení

Vánoční koncert „Na schodech“ se bude konat v budově gymnázia 14.12.2017 od 18 hodin. Srdečně zveme všechny zájemce!

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena