Gymnázium, Říčany

2. 3. 2018

Setkání s významnou osobností, Den otevřených dveří,Sportovní den, Exkurze do moře, Úspěchy našich studentů, Přijímací zkoušky

 

Setkání s významnou osobností

Studenti gymnázia v Říčanech měli příležitost besedovat se vzácným hostem, panem prezidentem (2003 - 2013) Václavem Klausem, na téma vývoje ekonomiky od Evropského hospodářského sdružení po Evropskou unii. Studenti se zajímali nejen o aktuální ekonomický vývoj České republiky od roku 1989 do současnosti, ale také o historické mezníky vývoje Československa. Skvělá úroveň dotazů našich studentů velmi potěšila. Videozáznam z besedy lze shlédnout na stránkách Institutu Václava Klause.

Ředitelka gymnázia

PaedDr. Anna Stočesová Martinková, Ph.D.

 

 

 

Den otevřených dveří

V úterý 30. 1. 2018 se na našem gymnáziu uskutečnil „Den otevřených dveří“. Gymnázium bylo v tento den přístupné veřejnosti. Budoucí uchazeči o studium i jejich rodiče se mohli seznámit se studijním programem i prostředím školy. Mnozí současní studenti ve spolupráci se svými vyučujícími připravili pro tento den demonstrace pokusů a ukázky práce z různých předmětů. Vedení školy poskytovalo každou celou hodinu informace v aule školy a odpovídalo i na případné dotazy.

Zájem o studium na naší škole nás potěšil a těšíme se na nové žáky!

 

 

 

Sportovní den

Po náročných testech a zkoušení před pololetním vysvědčením je třeba trochu si vydechnout a protáhnout tělo. A tak v pololetí zařazujeme sportovní den, kdy se družstva jednotlivých tříd utkají v míčových hrách. Letos připadl turnaj na 31. leden - nižší gymnázium hrálo v tělocvičně přehazovanou, vyšší ročníky volejbal ve sportovní hale. Zájem o účast v turnaji je velký a tak většina tříd postavila družstva dvě. Ti co nehráli, přišli fandit. A jak dopadlo? V hale zvítězili ve volejbalu podle očekávání ti nejstarší – 4. A (tým A), druhé místo získala nadějná 2. A (tým A), třetí byla septima. V přehazované zvítězila tercie, hned za ní kvarta (tým B) a jako třetí se umístili Žaludi – družstvo sekundy.

Moc děkujeme 1. ZŠ Říčany, která nám na den turnaje přenechala svoje hodiny ve sportovní hale. Velký dík patří i zaměstnancům haly, kteří nám vyšli vstříc a měli po našem turnaji více práce s úklidem.

dd

 

 

Exkurze do moře

Ve čtvrtek 8. 2. 2018 naše třída sekunda zavítala do Mořského světa v Praze. Naskytl se nám úžasný pohled na hravé pestrobarevné drobné rybky, jež elegantně proplouvaly mezi nádhernými korály. K vidění byli i velcí žraloci kroužící na hladině nebo trnucha přisátá ke dnu, nenápadný odranec a dokonce i čtverzubec, jenž se v případě ohrožení nafoukne. Prohlídku doprovázel i krátký dokumentární film, který upozorňoval na to, jak může být příroda rozmanitá a krásná, ale současně i nebezpečná a nevyzpytatelná. Stěny prostorů byly ozdobeny povedenými malbami, které příjemně doplňovaly atmosféru. V některých chvílích jsem si připadal, jako bych byl hluboko v temném moři a zažíval tu podívanou na vlastní kůži.

Prokop Hanzal, Sekunda (V2)

 

Úspěchy našich studentů

Velmi dobrých výsledků dosáhli naši žáci v okresním kole olympiády z českého jazyka. Studentka kvarty Š. Slámová obsadila v I. kategorii 3. místo. Úspěšní jsme byli i v okresním kole týmové soutěže pIšQworky. Družstvo složené z žáků třetího ročníku M. Jirouška, M. Kutmana, K. Majera, T. Mondscheina a D.Střeštíka získalo 2. místo. V krajském kole logické olympiády, v kategorii B, obsadil 4. místo V. Rožek z kvarty, v kategorii C 8. Místo B. Hálová, žákyně kvinty.

V celostátním kole soutěže „O klobouk kouzelníka Pokustóna“ obsadily žákyně sekundy Hejnová, Vaughanová i kvartánky K. Pokorná a A. Ruszová 7. - 8.místo. Terciáni Brychnáč, Thirouard 9 - 10. místo.

Výborně nás reprezentovali studenti vyššího gymnázia Varga, Vendl, Pros, Homola, Plzenský, Stejskal, Tománek, Přichystal, Tabášek a Tichý, kteří vyhráli krajské kolo florbalového turnaje a po suverénním výkonu postoupili do národního finále.

Velkou radost nám udělala studentka prvního ročníku Julie Vilímová, která obsadila 2. místo v šachu na VIII. zimní olympiádě dětí a mládeže v Litomyšli a tak přispěla ke zlaté medaili pro družstvo Středočeského kraje. 

Blahopřejeme!

 

Přijímací zkoušky

Přijímací zkoušky do primy a 1. roč. se uskuteční ve dnech 12. 4. – 17. 4. 2018. Upřesňující informace i kritéria pro přijímací řízení na gymnázium ve šk. roce 2018/19 naleznete na webových stránkách školy – www.gyri.cz.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena