Gymnázium Říčany

27. 5. 2018

Fotovoltaický panel na gymnáziu

Na střeše gymnázia byl opět zprovozněn fotovoltaický panel. Zájemci mohou on-line sledovat množství vyrobené energie, napětí a měřené teploty a vlhkosti vzduchu na http://eportal.merenienergie.cz. Přihlašovací jméno a heslo získáte na adrese hromas@gyri.cz

Návštěva VÚŽV

V pátek 20. dubna navštívili seminaristé biologie a zájemci z řad studentů vyššího gymnázia Výzkumný ústav živočišné výroby v Praze - Uhříněvsi.  Po úvodu, ve kterém jsme se dozvěděli, co všechno je v ústavu zkoumáno a jak jsou výsledky zpracovávány, jsme byli rozděleni do tří skupin a vydali se na prohlídku tří laboratoří.  

V laboratoři molekulární genetiky jsme se dozvěděli,  jak se “množí” DNA a sami jsme si vyzkoušeli přípravu polymerové řetězové reakce.

V laboratoři výživy a krmení jsme si za pomoci pracovníků vyzkoušeli sestavit vhodnou dávku krmiva pro skot a seznámili jsme se se základními druhy krmiv.

V laboratořích fyziologie výživy a jakosti produkce a chovu skotu jsme se sami pokusili zhodnotit kvalitu masa a mléka pomocí senzorického testu.

Návštěva pro nás byla velmi zajímavým zážitkem a rádi bychom se do podobných ústavů podívali i v příštích letech.

R. Nováková a M. Vyhnálková, sexta

Krajské kolo SOČ

V úterý 24. dubna se na Střední průmyslové škole stavební a Obchodní akademii v Kladně konalo krajské kolo jubilejního 40. ročníku Středoškolské odborné činnosti (SOČ).

V 18 oborech činnosti prezentovalo své práce 94 soutěžících z 23 středních škol Středočeského kraje.

Naše gymnázium reprezentovala septimánka Kristýna Pěstová v oboru Zdravotnictví, která získala 2. místo.

Blahopřejeme!                                                                

 

Projektový Den Země

U příležitosti Dne Země se na naší škole 25. 4. konal projektový den. Žáci gymnázia si pod vedením učitelů připravili různé znalostní a interaktivní aktivity pro děti mateřských škol i žáky základních škol, které souvisely s planetou Zemí, jejím znečišťováním i s životním prostředím. Velmi nás potěšil zájem MŠ Čtyřlístek, pro niž jsme rádi připravili Den Země již o den dříve, a tak si vyzkoušeli tzv. generálku na další den. Navštívili nás žáci 2. ZŠ Bezručova i ZŠ Nerudova. Ohlasy byly více než příznivé a tak možná na viděnou příští rok!                                                                                                                                        

Zlato ze Švédska

Studenti Michal Strieženec a Vítězslav Špok z tercie, David Tománek z kvarty a Václav Steinhajzl ze septimy, členové sportovního klubu FBC Říčany se zúčastnili florbalového turnaje ve Švédsku. V kategorii P03 zvítězili a domů přivezli kov nejcennější, zlato. Gratulujeme!

O pohár Josefa Masopusta

Dne 24. dubna 2018 se družstvo chlapců vyššího gymnázia ve složení Balkhausen, Bělina, Dolejší, Horák, Jelínek, Kočí K., Král, Kubašovský, Mergl, Míka, Musil, Plandor a Štrajt zúčastnilo okresního kola v kopané. Družstvo obsadilo druhé místo se stejným počtem bodů jako vítěz turnaje Gymnázium Brandýs n/L, ale horším skóre. Škoda neproměněných šancí v ostatních zápasech. Gratulujeme!

Úspěchy našich studentů

V celostátním kole olympiády ze španělského jazyka se v kategorii II. septimánka Kristýna Pěstová umístila na 5. místě a v krajském kole SOČ v oboru Zdravotnictví na 2. místě.

Přírodovědné znalosti dokazoval v okresním kole Biologické olympiády, kategorie C Jakub Sůsa z tercie, který skončil na pěkném 1. místě a postupuje do krajského kola.

V okresním kole Fyzikální olympiády v kategorii E vybojoval Vilém Rožek z kvarty 4. místo. Blahopřejeme!  

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena