Gymnázium Říčany

28. 9. 2018

Dne 3. 9. 2018 zahájilo Gymnázium, Říčany svůj šedesátý osmý školní rok. I letos řady studentů rozšířili noví spolužáci v prvním ročníku čtyřletého a osmiletého studia. Zároveň se v letošním šk. roce budou připravovat ke zkoušce dospělosti dva maturitní ročníky. Věříme, že se z maturantů v červnu již stanou abiturienti a většinou i vysokoškoláci.

Přejeme všem žákům úspěšný školní rok a jejich učitelům radost z práce a pevné nervy!

ředitelka školy

Slunce do škol

Po opakovaných úspěších, ale i řadě nečekaných problémů, byla v budově Gymnázia na Komenského náměstí v Říčanech - v minulém školním roce - dokončena instalace Demonstračního Fotovoltaického systému. Stalo se tak díky neúnavnému nadšení pana profesora Pavla Hromase, který pokračoval v úsilí svých předchůdců. Poděkování patří také panu Janu Macháčovi ze společnosti SVP solar, s.r.o, neboť laskavě zajistil snímání dat z FV panelu a jejich zviditelnění v monitorech našich počítačů. Zároveň došlo k naplnění přání představitelů Čs. společnosti pro sluneční energii: Josipa Kleczka, AsÚ ČAV a Ladislava Michaličky, prezidenta ČSSE. Tento systém je funkční zmenšeninou skutečné solární elektrárny. Vyrábí elektrický proud přímou přeměnou energie slunečního záření. Současně dochází ke snímání dat systému a zaznamenávání hodnot vyrobené energie, teploty a vlhkosti vzduchu.

Alexej Bezděk, Pavel Hromas

Exkurze do Národní galerie
a Chlupáčova muzea

První školní dny jsme my, studenti gymnázia strávili poněkud netradičně. Kvůli opravám školy jsme rozšiřovali své obzory na exkurzích. Třídy V8 a C4 navštívily ve středu 5. 9. Národní galerii a Chlupáčovo muzeum. Národní galerií nás provedla milá paní průvodkyně, se kterou jsme si formu interaktivní prohlídky prošli obrazy vytvořené ve 2. polovině 20. století. Na obrazech nám byly ukázány směry od surrealismu přes socialistický realismus, akční umění, land art, českou grotesku, postmodernu až k současnému směru: nová média. Přednáška byla obohacující a nikdo se nenudil. Poté jsme se tramvají přesunuli do Chlupáčova muzea. Muzeum je doslova nabito exponáty, které mapují vznik a vývoj země. Jedná se o početnou sbírku, kterou Přírodovědecká fakulta shromažďuje již od 19. století. I zde na nás čekal vyčerpávající výklad. Za hodinu jsme stačili probrat vývoj života na zemi, který byl dokumentován mnoha exponáty. Obě exkurze byly velmi vydařené.

                                               Štěpánka Slámová, kvarta

 

Vzpomínka na poslední exkurzi
v loňském školním roce

Ve čtvrtek 21. června jsme se my, třída kvarta, vydali na exkurzi na Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy, za účelem návštěvy dvou fakultních muzeí - Mineralogického muzea a Chlupáčova muzea o historii Země. Nejdříve jsme se ale museli dostat přes labyrint chodeb, jelikož areál fakulty je rozlehlý a spletitý. Jakmile jsme ale dorazili na místo, prohlídka mohla začít. Poštěstilo se nám dokonce nahlédnout do laboratoře, v níž se pomocí rentgenového záření zkoumají vzorky prvků, kde jsme byli pochválení za naše znalosti. Obě prohlídky byly velice zajímavé a rozhodně přínosné. Dozvěděli jsme se například, že masové vymírání nebylo jen jedno, ale popsaných je jich minimálně pět, nebo také to, že v českém názvosloví existují minerály na všechna písmena abecedy kromě „Q“. Exkurze se nám velice líbila a už teď se těšíme na další.

                                                      Kateřina Pokorná, V4

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena