Gymnázium Říčany

3. 5. 2019

Best in English; World Down Syndrome Day neboli Ponožkový den; „Nemůžeme zůstat němí!“ aneb demonstrace za ochranu klimatu

Best in English

V pondělí 18. 3. 2019 navštívili naše gymnázium zástupci agentury Czech - us a Institutu rozvoje kompetencí. Studenty informovali nejen o online mezinárodní jazykové soutěži Best in English a Best in Deutsch, ale i o studiu, práci a cestování v zahraničí. Největší pozornost žáků ale budilo slavnostní předávání certifikátu. Z rukou projektového manažera soutěže Best in English Jindřicha Josífka převzala certifikát naše maturantka Barbora Šedinová. Dosáhla největšího úspěchu, neboť se zúčastnila obou online jazykových soutěží a obsadila tak
1. místo v ČR.

Soutěže se letos zúčastnilo 21110 studentů z 922 středních škol reprezentujících 30 zemí. Gymnázium Říčany se v letošním 8. ročníku umístilo v rámci ČR na 85. místě v online jazykové soutěži Best in English a na 69. místě v online jazykové soutěži Best in Deutsch. Báře gratulujeme a děkujeme za příkladnou reprezentaci.

World Down Syndrome Day neboli Ponožkový den

Světový den Downova syndromu byl letos věnovaný všem lidem, kteří jsou jiní.  „Leave no one behind“ bylo motto tohoto dne pro rok 2019.

Proč si 21. 3. připomínáme Světový den Downova syndromu a co to vůbec Downův syndrom je? Na tyto otázky dostali naši žáci odpověď nejen během čtvrtečního dne. Mnozí z nich se i aktivně zapojili a tak jste mohli na chodbách i ve vyučovacích hodinách obdivovat vskutku luxusní kousky ponožek, které zdokumentovala paní profesorka Dandová.

 

„Nemůžeme zůstat němí!“ aneb demonstrace za ochranu klimatu

V pátek 15. 3. se skupinka studentů ze čtvrtého ročníku vydala do Prahy, aby se zúčastnila mezinárodního projektu nazvaného Fridays for Future, demonstrace za životní prostředí. Připojila se tak k více než dvěma tisícům středoškoláků, kteří se zapojily do celosvětové stávky za důslednější ochranu klimatu a snižování emisí.

Celou akci vyprovokovala mladá Švédka, ekologická aktivistka Greta Thunbergová, která v září odmítala kvůli klimatickým změnám chodit do školy a svým aktivním postojem, projevy na klimatické konferenci OSN v polských Katovicích, na Světovém ekonomickém fóru v Davosu a v ekologickém výboru Evropského parlamentu ve Štrasburku, inspirovala statisíce školáků na celém světě k boji za ochranu klimatu.

Studenti žádali politiky, aby začali jednat o ochraně klimatu a přijali zodpovědnost a klimatickou krizi řešili, neboť se jedná o největší ohrožení v dějinách lidstva. Stávku studentů podporovala i více než stovka tuzemských vědců. „V situaci, kdy v produkci oxidu uhličitého na obyvatele stále patříme mezi největší světové znečišťovatele, se nemůžeme tvářit, že se nás problém změny klimatu netýká,“ uvedli vědci v prohlášení, které inicioval fyzikální chemik Pavel Jungwirth z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd.

Studenti a studentky středních škol se podle svých slov v lavicích vzdělávají kvůli budoucnosti, která je ale na druhé straně možná vůbec nemusí čekat.

Změňme tedy i sebe a aspoň se zamysleme nad tím, jak kdo z nás by mohl přispět k vylepšení životního prostředí, neboť na mrtvé planetě nejsou žádné školní lavice.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena