Gymnázium, Říčany – Komenské náměstí

1. 11. 2013

Školní rok je v plném proudu

Školní rok se rozběhnul velmi svižně. V rámci projektu Ekostopa byla škola vybavena čidly na osvětlení na chodbách a sociální zařízení bylo upraveno úspornými splachovadly. Ukončili jsme závěrečnou monitorovací zprávu projektu Comenius, v rámci kterého žáci vyjížděli do Francie, Turecka, Itálie, Polska. Škola pokračuje v realizaci projektu „Multimediální objekty ve vzdělávání“ v rámci EU Peníze školám. Vyučující vytvářejí digitální učební materiály a umísťují je pro žáky do vzdělávacího systému E-learning Moodle. Odkaz je na nových webových stránkách školy www.gyri.cz. Při komunikaci s žáky jsme pro ně všechny zavedli e-mailové adresy v doméně gyri.cz (odkaz na webových stránkách školy). V měsíci září se uskutečnilo hned několik akcí: vodácký kurz, cyklistický kurz a adaptační kurz. Chystáme se na družební spolupráci se školou v Německu tak, abychom rozvíjeli a podporovali jazykové konverzační schopnosti žáků. Přibyla výuka španělštiny pro další ročníky a s ním i nová vyučují španělštiny. Žáci mohou rozvíjet své zájmy a talent také v zájmových kroužcích pořádaných ve škole. Zlepšilo se také prostředí školy: dokončené sanační práce zdiva v suterénu budovy a v prostorách školní jídelny, výmalba na chodbách. Ve školní jídelně nově fungují také čipové karty ISIC pro objednávání obědů, které žáci využívají také při nákupu ve školním bufetu a při vstupu do školy. Věřím, že aktivně rozprouděné září bude pokračovat po celý školní rok a budeme se těšit na příjemné vzdělávací prostředí a úspěšné aktivity žáků nejen ve vzdělávacím prostředí školy, ale také při reprezentaci školy na veřejnosti, v soutěžích, olympiádách, v Otevřené vědě a dalších zajímavých aktivitách.

Anna Martinková
ředitelka gymnázia

 

 

Projekt Ekostopa školy

V květnu 2013 se naše škola zapojila do projektu „Ekostopa školy“, projektu podporovaného MŠMT, vedeného Týmovou iniciativou pro místní udržitelný rozvoj o.s., TIMURem. V průběhu výuky přírodovědných projektů byli žáci primy pod vedením pí prof. Dandové a žáci sekundy vedené pí prof. Řehákovou seznámeni s výukovým modulem „Ekostopa“. Během výuky se žáci zprvu věnovali např. tématům: „Spějeme k ekologické katastrofě?“; „Spotřebováváme málo, nebo moc?“; „Hrozí nám vyčerpání zdrojů?“ atd. Dále si každý žák spočítal svou vlastní ekostopu, která vyjadřuje, kolik místa v gha (globální hektary) potřebuje k životu a zároveň provedl analýzu svých činností ke zlepšení své ekostopy. Žáci dále prováděli šetření ke zjištění ekostopy celé školy – např. jakým způsobem se učitelé a žáci dopravují do školy, kolik se ve škole spotřebuje elektrické energie, plynu a vody apod.

Na základě zjištěných údajů žáci primy a sekundy společně s vyučujícími biologie vypracovali projekt na zlepšení ekostopy školy. Na tento projekt získali od sdružení Timur 20 000 Kč. Během srpna a září 2013 tak byla ve škole na vybraných místech nainstalována světelná čidla a úsporná splachovací zařízení.

O celém projektu jsou ostatní žáci a veřejnost informováni formou výstavního posteru v areálu školy, na kterém je dokladovaná náplň výuky přírodovědného projektu i celkový výpočet Ekostopy školy.

Konkrétní údaje i metodiku výpočtu ekostopy najdete na webových stránkách www.ekostopa.cz, kde v sekci Ekostopa školy – Úspěšné školy – naleznete výsledky ekologické stopy zapojených škol a tedy i našeho gymnázia.

D. Řeháková

 

Adaptační kurz 1. A a primy

Seznamovací kurz pro studenty primy a 1. ročníku se v tomto školním roce uskutečnil ve dnech 18.–20. 9. 2013 ve Zbraslavicích u Kutné Hory. Program kurzu zajišťovala agentura Wenku, jejíž instruktoři si zaslouží poděkování za jejich osobní i profesionální přístup.

Během konání kurzu studenti měli možnost se nejen blíže seznámit se svými spolužáky, ale také více poznat své třídní profesorky, které se do některých aktivit zapojily nejen jako pozorovatelé.

Přestože pro každého bude adaptační kurz spojen s odlišnými zážitky, troufám si tvrdit, že pro studenty 1. roč. a pro mě osobně se nezapomenutelným zážitkem stala plavba na voru, na kterém studenti dokázali svoji třídní profesorku dovézt bez úhony namočení v ledové vodě rybníku.

I když nám počasí moc nepřálo, nakonec jsme si „historicky první adaptační kurz“ všichni dokázali užít.

P. Janovská, třídní 1. A

 

A názory zúčastněných studentů….

Šplhali jsme po lanech, prováděli všemožné seznamovací aktivity, hry, dokonce jsme se dozvěděli i některé zajímavé informace o naší paní profesorce, ale rozhodně nejsilnějším zážitkem pro všechny bylo závěrečné stavění voru, na kterém jsme měli převézt paní profesorku přes rybník a zpátky. Samozřejmě jsme se všichni snažili spolupracovat. I když se málokomu do vody chtělo, zvlášť díky pocitu umrzajících končetin, nakonec to byl úžasný zážitek. 

Š. Koubková, 1. A

 

Všichni jsme se shodli na tom, že to byl úžasný výlet plný smíchu, radosti a hlavně poznání těch, které teď můžeme hrdě nazývat spolužáky. Lezení po lanech, plavení na voru, hraní her a hlavně večerní schůzky na chodbách před pokoji nám v hlavě ještě dlouho zůstanou.

Je to začátek našeho čtyřletého studia na gymnáziu, věříme, že se naše kroky vydaly správným směrem a kurz ve Zbraslavicích byl pro nás dobrým startem. Už teď se všichni nemůžeme dočkat lyžařského kurzu, který nás čeká v březnu.

Studenti 1.A

 

 

Středočeské kolo Ekologické olympiády

Družstvo studentů ve složení Z. Gašparínová, P. Porschová (obě z oktávy) a M. Barták (z kvarty) reprezentovalo 20.–21. 9. 2013 naše gymnázium ve středočeském kole Ekologické olympiády, jehož letošním ústředním tématem byla „obnova a rekultivace“. Po dobu dvou dnů tříčlenné týmy studentů v Podblanickém ekocentru ve Vlašimi přesvědčovaly porotu o svých teoretických znalostech, o zkušenosti s poznáváním rostlin, zvířat, hornin a minerálů, ale také o svých praktických dovednostech, např. při obnově aleje v Trhovém Štěpánově. V konkurenci dalších dvanácti družstev z celého Středočeského kraje naše družstvo, jehož benjamínkem byl Michal Barták, nejmladší účastník soutěže, uspělo a obsadilo šesté místo. Blahopřejeme!

 D. Řeháková

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena