Gymnázium, Říčany, Komenského nám.1/1280

2. 7. 2013

Konec školního roku, maturity a loučení

Návštěva Polska

 

Ve dnech 3. až 7. června se dvanáct studentů Gymnázia Říčany zúčastnilo zájezdu do Polska. Byl to náš závěrečný výjezd v rámci projektu Comenius. Celou akci organizovala škola ve městě Ruda Śląska, kde se kromě nás sešli také zástupci z Francie, Itálie a Turecka.

Na celý týden jsme měli připravený zajímavý program, a tak jsme se ani chvíli nenudili. Čekala nás například prohlídka místního stříbrného dolu nebo návštěva města Krakov a bývalého koncentračního táboru Osvětim. Kromě toho jsme měli možnost ochutnat tradiční polské jídlo a také si vyzkoušet pracovat na hrnčířském kruhu. Poslední den jsme se s našimi novými přáteli loučili jen velmi neradi a Polsko jsme opouštěli plni nových zážitků.

Naše poděkování patří nejen skvělým polským organizátorům, ale také našim hostitelským rodinám, u kterých jsme mohli strávit krásný týden.

P. Striežencová, Sexta

 

foto J. Šimonová

 

Naposledy s našimi maturanty

V koloběhu tradičních událostí našeho běžného školního roku se čtvrtek 6. 6. 2013 stal dnem posledního oficiálního setkání s našimi maturanty. Za účasti řady rodinných příslušníků a přátel jim při malém slavnostním shromáždění předala A. Martinková, ředitelka školy, spolu s třídními učitelkami paní Dandovou a J. Pitelkovou maturitní vysvědčení, jež jsou završením jejich středoškolských gymnaziálních studií.

Věříme, že naši maturanti vykročí do nové etapy svého života úspěšně a sebevědomě také díky vědomostem a zkušenostem, které získali za dobu svého studia na našem gymnáziu. Přejeme jim hodně štěstí a zdaru a těšíme se na další, teď již neformální, setkání .

I. Zarachovská

Foto V.Kúdelová, Sexta

 

Smutná zpráva

Vedení školy a kolegové s lítostí oznamují, že v květnu 2013 náhle zemřela bývalá profesorka a ředitelka Gymnázia, Říčany Václava Černá. 

Paní doktorka Černá působila ve škole od roku 1974; nejdříve jako výborná učitelka dějepisu a angličtiny, později – v letech 1990–2010 stála v jejím čele. 

I nadále však předávala neopakovatelným způsobem své bohaté znalosti, smysl pro spravedlnost a fair play mladším generacím.

Za vedení školy a kolegy B. Havelková

 

 

Jak se osvědčuje školní bufet

 

Téměř dva měsíce je otevřen školní bufet v přízemí naší školy a zatím jsou na něj slyšet jenom slova chvály. Denně se zde občerství více než stovka studentů. Největší zájem je o párky v rohlíku a tousty. Tyto pochoutky sice nejsou vzorem zdravé výživy, ale určitě dodají ztracenou energii po písemce  z matiky či po hodině tělocviku. Jinak si v bufetu mohou studenti i učitelé zakoupit různé cukrovinky, zákusky, zmrzlinu, obložené chlebíčky a housky, čaj, kávu apod. Provoz bufetu ve škole je určitě záslužným činem, za který patří dík paní ředitelce A. Martinkové, firmě J+J a vedoucí bufetu R. Čechové.

Foto D.Dandová

 

Úspěchy našich studentů

 

Mimořádných výsledků dosáhli naši studenti v celostátním kole soutěže „Cestou dvou bratří“, ve které získal 1. místo L. Pavelka z 3.A a v krajském kole SOČ. V této soutěži nás skvěle reprezentovala čtveřice dívek. P. Hudcová z 3.A soutěžila v oboru „Tvorba učebních pomůcek“ a obsadila výborné 1. místo, které jí umožňuje postup do celostátního kola. Děvčata A. Kabátová, která obhajovala svoji práci v oboru „Chemie“ a P. Porschová a L. Zarachovská, které vypracovaly práci v oboru „Ochrana a tvorba životního prostředí“, se umístily na 2. místě.

Dalšího úspěchu dosáhl J. Neuhöfer, žák sekundy, který se v krajském kole biologické olympiády, kategorie D, umístil na 5. místě.

Výborného umístění dosáhli žáci i v okresních soutěžích. matematické olympiádě 1. místo, kategorie ZŠ 8, získal M. Černohorský, 2. místo A. Repiská a 3. místo K. Vojtěchovská. V kategorii ZŠ 6 se na 3. místě umístila K. Landová. V soutěži matematický Klokan v kategorii ZŠ 6 a 7 obsadila B. Richterová 2. místo a J. Profota 3. místo, v kategorii ZŠ 8 a 9 se na 1. místě umístil L. Mentzl a v kategorii G 3 a 4 na 2. místě skončili M. Kalný a M. Krejčí.Pythagoriádě v kategorii ZŠ 8 získali 1. místo A. Repiská a 2. místo M. Černohorský.

Z kategorie ZŠ 6 obsadila 2. místo K. Landová a 3. místo společně K. Dorňák a V. Strnad.

Blahopřejeme a děkujeme za příkladnou reprezentaci školy!

D. Řeháková

 

Simulační hra o komunální politice

Kdo volí starostu? A komu se starosta zodpovídá? Na jak dlouho je voleno zastupitelstvo a jakou funkci má rada města? Na podobné otázky se nám, studentům říčanského gymnázia, pokusili odpovědět zástupci Friedrich-Ebert Stiftung – nadace nesoucí jméno prvního německého prezidenta.

Tato nadace, založená už v roce 1925, se soustředí primárně na podporu politické obnovy sociální demokracie, prohloubení dialogu mezi odbory a politikou, na formování globalizace sociálním směrem apod. Kromě toho se ale také soustředí na mladé lidi a oslovuje je, aby si osvojili základy komunální politiky.

Dvoudenní seminář byl koncipován tak, abychom si vytvořili povědomí o chodu města, ale abychom také znalosti aplikovali v několika praktických částech. Interaktivním způsobem jsme se dozvěděli, co je městské zastupitelstvo, co je městská rada, jaké jsou v Říčanech politické strany, a spoustu dalších užitečných informací, které jsme následně zpracovali do přehledných plakátů.

Druhý den jsme se rozdělili do vlastních politických stran. Přesunuli jsme se na městský úřad, kde nás přivítaly nejen obě místostarostky a jedna ze zastupitelek, ale přivítal nás i pan starosta. Ti nám celé dopoledne pomáhali zformulovat interpelaci, se kterou jsme měli zastupitelstvo napadnout, ale také návrh, který obsahoval naše vlastní nápady a postupy.

Když se pan starosta obhajoval interpelujícím studentům, nemálo se zapotil. To však nebylo všechno. S návrhy začala strana TOP13, která představila svůj plán na využití budovy kina. Po bohaté diskuzi slovo dostal předseda ČSSD (Česká strana silnic a dálnic), který, jak napovídá i jméno strany, navrhl opravu několika komunikací v dezolátním stavu. Poslední se k mikrofonu dostala strana VA (Vavrochovi andílci), jejíž plán na znovuotevření zimního stadionu získal nejkladnější ohlasy.

Z celé akce jsme měli skvělý pocit, jak z přístupu organizátorů, tak z vlastní aktivity. Sára, Martin a Zuzka z nadace FES a také představitelé naší radnice si zaslouží velký dík za ochotu a pomoc v průběhu velmi přínosného semináře!

Anežka Kabátová (Vavrochovi andílci), Sexta
Gymnázium Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena