Gymnázium Říčany - Komenského náměstí

2. 6. 2017

Komenského náměstí 1/1280, tel.: 323 602 046

Výborné umístění našich studentů v krajském kole SOČ!

 

Krajské kolo Středoškolské odborné činnosti se konalo ve čtvrtek 27. 4. v Kladně na SPŠS a OA. Naši školu reprezentovali 3 studenti ve třech oborech. Přes veškeré obavy a velkou nervozitu soutěžících jsme dopadli výborně. Z Kladna jsme přivezli dvě první a jedno druhé místo!

Vítězství a postup do celostátního kola získali v oboru Ochrana a tvorba životního prostředí Jakub Neuhöfer ze sexty a v oboru Teorie kultury, umění a umělecké tvorby oktavánka Šárka Melicharová.

Druhé místo v oboru Zdravotnictví obhájila Eva Havlíčková ze septimy.

Všem soutěžícím děkujeme za vzornou reprezentaci školy a postupujícím studentům přejeme mnoho úspěchů v celostátním kole, které se bude konat 16. až 18. června na Vyšší odborné škole ekonomické a zdravotnické a Střední škole v Boskovicích.

                                                                                                                                                 

 

 

Gymnázium Říčany na cestách

ve stínu španělského slunce

 

V týdnu od 21. do 30. 4. se skupina šťastlivců z našeho gymnázia vydala na výlet do Španělska. Už při balení kufru jsem se viděla někde na pláži s brýlemi na nose, kamarády vedle na lehátku a chutí moře v ústech. Předpověď počasí také hlásila slušnou změnu oproti českým deseti stupňům, takže se mi ani nedělalo mdlo z té dlouhatánské cesty, která nás čekala, věděli jsme totiž, že na konci nás čeká zasloužená odměna.

  Prvním šokem hned po příjezdu do turisty prolezlého městečka Lloret de Mar bylo, že náš hotel vypadal skvěle. Málem jsem ještě před vchodem zahodila všechny kufry a nadšeně se rozběhla dovnitř. Zvenku jej zdobily krásné tři hvězdičky a vnitřek tomu také odpovídal (stejně tak jídlo), možná jen pokoje byly trošičku malinké a hotelová wifi po prvních pěti minutách už nepatrně přetížená. Ale vzhledem k tomu, že jsme celé dny trávili venku na výletech nebo ve španělské škole, bych řekla, že to bylo celkem jedno.

  Navštívili jsme spoustu roztomilých městeček, obchodů i restaurací, zjistili, jak se vyrábí olivový olej, pronikli do tajů pěstování té nejlepší rýže a dva dny strávili v Barceloně (zájemci navštívili dokonce i fotbalový stadion FC Barcelony Camp Nou a okruh F1 v Montmeló).

  Závěrem bych ještě ráda poděkovala všem, kteří se nějakým způsobem podíleli na organizaci zájezdu (velké díky patří hlavně profesorskému dozoru za to, že nás nenechal „omylem“ ztracené někde v postranní barcelonské uličce) a také všem ostatním účastníkům zájezdu za skvělou společnost. Už se těším na příště! Takže adiós a na viděnou ve Španělsku!

 

Laura Píryová, kvinta

 

Výuka španělštiny…

 

Někdo by možná řekl, že ho škola nebaví. No, to si pište! Já bych to řekl taky. Ovšem měl bych tím na mysli trávení jarního, svěžího času uprostřed zatuchlé třídy nějakým rýsováním grafů. Pokud je ovšem otázka mířena na výuku, již jsme absolvovali v katalánském Lloretu během školního výletu – to už bych měl jiné názory! Třída byla sice poněkud menší, nicméně pěkná (koneckonců co je malé, to je přeci hezké) a díky paní vyučující též funkční. Během tří dnů jsme tak měli příležitost si obohatit slovní zásobu, popovídat si o zvycích a mimo spoustu jiného jsme se naučili připravovat Tortillu de Patatas. Lhal bych, kdybych tvrdil, že mi byla výuka příjemnější než procházka po Lloretu či poznávání kultury například v blízké Gironě, ale určitě nás všechny obohatila a hlavně bavila. Myslím si, že bychom se klidně učili i čtvrtý den.

Jakub Melichar, kvarta

                                                                                             dř,dd

 

 

Aspirin a cukr jako nejrychlejší pomoc

 

„Nejlepší, co můžete udělat, když vidíte na osobě první známky infarktu či mrtvice, je dát jí aspirin na zředění krve a lžičku nerafinovaného cukru pod jazyk. Poté ihned do nemocnice,“ prozradil mladý, avšak velmi vzdělaný přednášející z katedry fyziologie Přírodovědecké fakulty UK, kterou jsme my, studenti biologického semináře, měli možnost na konci dubna navštívit. Celodenní exkurze do světa fyziologie živočichů a člověka se skládala nejen z  přednášky o kardiovaskulárním systému, kde nám byla podrobně a poutavě vysvětlena jeho funkce, včetně sodnodraselných pump a převodního systému vzruchu, ale i z praktického cvičení s galvanometrem, tedy s EKG. Mohli jsme si na vlastní kůži vyzkoušet, jak se hodnoty krevního tlaku, tepové frekvence a EKG mění se vzrůstající fyzickou aktivitou nebo v extrémních podmínkách – v chladu. Seznámení s vědeckým výzkumem bylo pro nás studenty poučením nejen o funkci našeho těla, ale pro některé z nás se stalo dokonce motivací k budoucímu studiu.

Děkujeme Daniele Horníkové za umožnění fyziologických praktik a zprostředkování zajímavé přednášky na katedře fyziologie Přírodovědecké fakulty v Praze a těšíme se na další zajímavou badatelskou činnost!

Karolína Vojtěchovská, septima

 

                                                                                                                                            

Další úspěchy našich studentů v soutěžích ve 2. pololetí

Velmi dobře nás reprezentovali žáci v krajských kolech olympiády z anglického jazyka, ve kterém získala 6. místo kvintánka Natálie Najdenová a v biologické olympiádě vybojovali 7. místo kvintán Ondřej Poncar a 8. místo Jakub Neuhöfer ze sexty. krajském kole astronomické olympiády, kategorie E,F získali kvartáni Matěj Koudelka 6. místo, Jiří Eichner 8. místo a Jakub Melichar 9. místo; v kategorii G,H získala Anežka Lávičková z primy 3. místo a sekundánka Kristýna Palečková 9. místo.

okresním kole olympiády ze zeměpisu se umístili kvartáni Jiří Tlamicha na 5. místě a Sebastian Macura na 1. místě. V krajském kole pak Sebastian získal 9. místo.

Výborného výsledku dosáhly v zemském kole soutěže Certamen Latinum studentky Eva   Gettingová z druhého ročníku, která se umístila v kategorii A na 7.-8. místě a septimánka Amálie Repiská v kategorii B získala 3. místo. V celostátním kole pak Amálka vybojovala 8. místo.

 V okresním kole biologické olympiády, kategorie C obsadily kvartánky Marie Šebková 1. místo a Kateřina Podlucká 2. místo a na 4. místě se umístila Barbora Herdová z tercie. V kategorii D získal Jakub Sůsa ze sekundy 1. místo.

Velmi dobře nás reprezentovali studenti druhého ročníku v okresním kole ekonomické olympiády, ve kterém obsadili Eva Gettingová 1. místo, David Přichystal 2. místo, Monika Churá 3. místo, Adéla Gazdová 4. místo a Petr Švadlenka 5. místo.

okresním kole fyzikální olympiády, kategorie Z8 se terciánka Štěpánka Slámová umístila na 4. místě. Jakub Melichar z kvarty si v kategorii E vybojoval 3. místo.

Blahopřejeme a děkujeme za příkladnou reprezentaci školy!                                                 

 

 

Poslední zvonění maturantů

V pátek 28. dubna se před gymnáziem objevila pozemní vojska a proti obsazení budovy školy protestovali zástupci hnutí hippies.  Ale nemusíte mít obavy o bezpečnost našich studentů, to se jen letošní maturanti loučili se školou. A k tomu studentská recese patří. Po manévrech před školou uspořádali studenti v aule školy divadelní představení, ve kterém předvedli veselé historky ze školních lavic a odebrali se pilně studovat učivo k maturitě. Držme jim palce, ať vše dobře dopadne.

dd

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena