Gymnázium Říčany - Komenského náměstí

29. 9. 2017

Zahájení nového školního roku, „Šaty dělaj nejen člověka“, Krása rostlin aneb návštěva botanické zahrady Na Slupi, Exkurze do páté nejlepší zoo na světě

Zahájení nového školního roku

Dne 4. září 2017 jsme zahájili nový školní rok. Mám radost, že dvě třetiny prostor budovy jsou v novém kabátě. Rekonstrukce tříd, kabinetů a v neposlední řadě i auly bude dokončena v příštím roce. Věřím, že zkušenosti, které jsme letos načerpali, nám práci i organizaci renovace vnitřku budovy značně ulehčí. Čeká nás další odstraňování starých obkladů stěn a nefunkčních větracích šachet, stejně jako zvýšení stupínků kateder. Žluto-bíle vymalované třídy působí čistě a optimisticky. Podařilo se nám obnovit stoly pro laboratorní pokusy v učebnách chemie a fyziky.

Z původních, nově restaurovaných kusů nábytku, kterými je zařízena knihovna, naopak příjemně dýchne historie. Ve všech nově opravených třídách jsme zabudovali vestavěné skříňky s audiovizuálními panely. Snažíme se držet krok s moderními trendy vzdělávání např. E-learning, cloudové služby ve vzdělávání, sdílené prezentace žáků a učitelů atp.

Čeká nás velký úkol, který je nyní v etapě projektového zpracování, totiž vybudování nové sportovní haly na nádvoří školy. Do té doby chceme mít hotovou novou chemickou a biologickou laboratoř a upravenou jazykovou učebnu s interaktivní tabulí.

30. ledna 2018 si můžete budovu školy prohlédnout na dni otevřených dveří. A protože je do té doby ještě daleko, lze v případě zájmu sledovat webové stránky gyri.cz, na kterých pravidelně informujeme o aktuálním dění na naší škole.

Anna Martinková, ředitelka školy

 

„Šaty dělaj nejen člověka“

 

Myslím, že téměř všichni známe písničku v podání nezapomenutelného Jana Wericha. Vedení gymnázia se inspirovalo jeho myšlenkou a během prázdnin nechalo přízemní učebny spolu s učebnami a kabinety v prvním mezipatře a v 1. patře „odít do nového kabátu“. A tak mohou žáci v novém roce usedat do rekonstruovaných tříd. Věříme, že se k novému vybavení nebudou chovat macešsky.

 

 

Krása rostlin aneb návštěva botanické zahrady Na Slupi

 

V pátek 8. září se třída 2. A vydala na exkurzi do Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze Na Slupi. Studenti se dozvěděli něco o historii botanické zahrady, která byla v roce 1775 postavena na druhém břehu řeky Vltavy, a to na Smíchově.  Po povodni roku 1980 byla univerzitní botanická zahrada přemístěna na Nové Město. Postupně zde bylo vybudováno arboretum, skleníky, jezírka a velké alpinum. Dnes spolu s ostatními venkovními expozicemi, z nichž k nejpozoruhodnějším patří expozice azalek a rododendronů, vytváří v centru Prahy odpočinkový kout pro návštěvníky.

Ve skleníku nás průvodkyně zkoušela, zda poznáme některé plodiny čichem či chutí. Mnohé z nás upoutaly cykasy, kávovníky, banánovníky, lekníny, masožravky i bambusy. Prohlídku doprovázely skřeky papoušků, kteří byli k vidění v první části skleníku. Tam jsme také obdivovali akvária plná různých druhů ryb. Prohlídka končila v areálu kaktusů. Celá exkurze byla zakončena venku v zahradě, kde si každý mohl vybrat svoji vyvolenou venkovní expozici a projít si ji individuálně.

Díky exkurzi jsme si mohli prověřit a doplnit informace o rostlinách a dověděli jsme se mnoho zajímavostí jak o krytosemenných, tak i o některých nahosemenných rostlinách. Děkujeme!

Adéla Rejmanová, C2

 

Exkurze do páté nejlepší zoo na světě

 

V roce 2017 největší cestovatelský server TripAdvisor zveřejnil žebříček nejoblíbenějších zoologických zahrad světa, který vznikl na základě hodnocení miliónů uživatelů. Pražská zoo se v něm umístila na 5. místě, což potvrdilo její celosvětovou popularitu.

Zoo Praha se rozkládá na 60 hektarech, z nichž 50 ha tvoří expozice zvířat. Poprvé byla otevřena v roce 1931 s 200 zvířaty. V současné době se může pochlubit 670 druhy a téměř 5 tisíci jedinci.

V roce 2008 Zoo Praha dovezla gaviály indické, jedna z nejvzácnějších zvířat planety, a tak se stala jedinou evropskou zoo, která je chová. 

A jak vypadala naše exkurze? 13. září ráno jsme v 7:45 vyjeli z Říčan a po 9. hodině už jsme se pohybovali areálem zoologické zahrady v Tróji v doprovodu milé průvodkyně. Prohlídka na téma “savci” začala u výběhu pand červených, zbytek prohlídky pokračoval v horní části zoo návštěvou pavilónu indické džungle, kde jsme vyslechli mnoho zajímavostí o varanech komodských, orangutanech, vydrách i lezcích a pokračovali jsme k ledním medvědům. Zaujal nás i výběh hrochů, kde jsme se seznámili se Slávkem, Maruškou a jejich synkem Fandou. Dále jsme se zastavili u slonů, o kterých jsme se dozvěděli snad nejvíce informací, a velmi se nám líbily i dva nové přírůstky. Následovala návštěva safari - tam jsme potkali žirafy, pštrosy, zebry a hrabáče kapské. V další části prohlídky nás zaujala například antilopa bongo a také nosálové a hyeny. Komentovaná prohlídka byla ukončena u výběhu vlků. Výklad byl velmi poutavý. Dověděli jsme se množství zajímavostí o savcích, a tak nám ani nepřišlo, že jsme s průvodkyní strávili přes dvě hodiny. Pravdou je, že u vlků, kde byla prohlídka ukončena, jsme již byli unaveni, a tak jsme uvítali následující hodinový rozchod. Tento čas využíval každý po svém, například doplněním energie nebo návštěvou oblíbených obyvatel zoo.

Myslím, že exkurze splnila naše očekávání a všem se líbila. A tak se budeme těšit na další!

Agnes Lochmanová, kvarta

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena