Hospic Dobrého Pastýře - Centrum denních služeb

29. 6. 2015

V ČERČANSKÉM CENTRU DENNÍCH SLUŽEB SI PROCVIČILA PAMĚŤ I PRVNÍ DÁMA ČR

Manželka prezidenta, paní Ivana Zemanová, zavítala v dubnu v rámci oficiální návštěvy Středočeského kraje do Hospice Dobrého Pastýře v Čerčanech. Během prohlídky budovy nakoukla do Centra denních služeb (CDS). Jeho klienti zrovna řešili rébus a paní Zemanová se ochotně zapojila.

Centra denních služeb u nás začala vznikat teprve nedávno a lidé nejsou příliš zvyklí jejich služeb využívat. Jde o místo, kam mohou přijít lidé, kteří mají sníženou soběstačnost z důvodu věku či nemoci. Typickým klientem je člověk, který žije se svou rodinou, ale z nějakého důvodu nemůže být doma sám, když jeho blízcí odcházejí do práce. Dalším typem klienta je senior, který chce být v kontaktu s dalšími lidmi a má potřebu nějak smysluplně trávit svůj čas.

Jednou z pravidelných návštěvnic CDS v Čerčanech je i paní Králíková. Pochází ze Sázavy, ale už pár let je jejím domovem dům s pečovatelskou službou v Čerčanech. Je klientkou CDS už přes tři roky. Přichází pravidelně jednou týdně na odpoledne.

Proč CDS navštěvujete?

Protože jsem mezi lidmi. Je tady dobrá parta, pobavím se a přijdu na jiné myšlenky.

 

Co Vám to přináší?

Naučím se věci, o kterých jsem neměla ani tušení, jako například práci s keramickou hlínou. Tady se dozvím nové věci a procvičím si paměť. Mám zde pocit, že jsem ještě něco platná, že ještě něco dokážu a nepatřím do starého železa.

 

Pro koho je podle Vás CDS vhodné?

Řekla bych, že pro všechny, kteří se cítí osamělí a pro lidi, kteří chtějí získat nové přátele.

 

A my doplníme, že i pro ty, kteří rádi tvoří, nebo mají rádi hudbu, baví je si povídat o aktuálních událostech, ale i vzpomínat na mládí a staré časy. A také pro všechny, kteří si chtějí zvýšit svoji mozkovou kapacitu trénováním paměti. CDS funguje v Hospici Dobrého Pastýře každý všední den od 8:00 do 16:00. Program je pestrý, každý si v něm najde něco, co ho bude zajímat a těšit, a vždy vychází z potřeb a přání klientů. Více informací najdete na webových stránkách: www.hospic-cercany, nebo na www.facebook.com/stacinar.cercany a také na telefonním čísle 317 777 381.

 

Jana Vernerová a Klára Dvořáková, TŘI, o.p.s.

 

I. Zemanová, senátorka E. Třísková (uprostřed) a E. Peterová s klientem CDS Ladislavem Staňkem

ZDROJ: www.kr-stredocesky.cz

Paní Králiková s jedním ze svých výrobků

Zdroj: Hospic Dobrého Pastýře

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena