Husova knihovna Říčany

29. 3. 2018

Knihovna, jak známo, již delší dobu působí v náhradním nouzovém režimu. Ve většině jejich původních prostor nyní probíhají rekonstrukční práce a restaurování historických maleb. Své služby knihovna nabízí ve dvou zbylých místnostech, které nejsou těmito pracemi zasaženy. Po skončení rekonstrukce se s návratem knihovny do původních prostor nepočítá, vznikne zde sál a obřadní síň.

Proto se pro knihovnu hledají náhradní prostory. Zřizovatel – Město – v tomto směru podniká již delší dobu nutné kroky. Zajištění vhodného objektu, který musí splňovat specifické nároky, není jednoduchou záležitostí. I v našem případě se neobešlo bez překážek a komplikací všeho druhu, které celou věc neustále protahují.

Oproti neradostně znějící zprávě v minulém Kurýru (popisující aktuální stav, kdy se zdálo, že celá věc je beznadějně v patové situaci), můžeme nyní psát přece jen s větším optimismem. Největší komplikace se zdají být překonány a řešení situace s knihovnou se zdá být na dohled. Věříme, že více konkrétních informací budeme moci uveřejnit v dalším Kurýru.

Upouštíme také od plánu v našem nouzovém provozu ještě rozšířit prostory pro veřejnost o jednu místnost, nyní sloužící jako kancelář, neboť je tu perspektiva nahradit v dohledné době provizorní provoz provozem plnohodnotným. Navíc předběžný průzkum ukazuje, že kancelář zřejmě nesplňuje nároky statické pevnosti vzhledem ke hmotnosti knih s regály.

Výpůjční doba v oddělení pro dospělé na Masarykově náměstí je: pondělí, úterý, středa, pátek od 8.30 do 16 hodin, čtvrtek od 8.30 do 18 hodin, sobota od 8.30 do 12 hodin.

Po dobu současného provizória jsou podstatně rozšířené výpůjční hodiny v oddělení pro děti. V oddělení pro děti máme otevřeno v pondělí od 12 do 18 hodin, od úterka do pátku od 8.30 do 18 hodin.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena