Husova knihovna Říčany

6. 5. 2018

Přípravy na stěhování

 

 Zahájení provozu knihovny v nových prostorách Teršípova domu se blíží. Po desítkách let strávených ve Staré radnici změní oddělení pro dospělé své působiště. Prostory v Teršípově domě se od těch stávajících, kde knihovna dosud působila, velmi liší. Dům patří k nejkrásnějším stavbám ve městě a jeho vnitřek působí velmi reprezentativně. Prostory jsou co do velikosti přibližně srovnatelné s těmi, které byly k dispozici pro veřejnost ve Staré radnici, jsou však rozděleny do tří pater. Tomu bude nutno vše přizpůsobit – mobiliář, rozložení regálů s knihami, umístění výpůjčního pultu, situování dalších služeb apod. Celkový styl se nevyhnutelně změní. Dá se tedy říci, že knihovna vstupuje do nové epochy svého působení.

 Nejčastěji pokládanou otázkou je termín. V době uzávěrky tohoto čísla Kurýru jej stále ještě nelze určit přesně. Probíhají ještě lhůty související s pořízením objektu (vklad na Katastru nemovitostí apod.). Dále – po uplynutí právních lhůt – je třeba ještě provést menší stavební úpravy (vyztužení stropů, instalaci osvětlení aj.). Poté proběhne stěhování. Odhadujeme, že by se vše mělo stihnout tak, aby mohl být provoz zahájen v červnu.

Těšíme se, že budeme moci čtenářům opět nabídnout plnohodnotný knihovnický provoz s neomezeným výběrem celého našeho knihovního fondu (včetně knih nyní nedobytně uzavřených ve skladu na nádraží).

Zatím ještě působíme v provizorním režimu v budově Staré radnice, kde je oddělení pro dospělé. Výpůjční doba je zde: pondělí, úterý, středa, pátek od 8.30 do 16 hodin, čtvrtek od 8.30 do 18 hodin, sobota od 8.30 do 12 hodin.

V oddělení pro děti se vzhledem k blížícímu se obnovení normálního provozu („normalizaci“) vracíme v zásadě k původní otevírací době. Ono „v zásadě“ znamená, že i v tomto případě jsme se nespokojili s pouhým návratem do původního stavu, ale opět jsme ji o něco rozšířili. Zde bude otevřeno v pondělí od 12 do 18 hodin, v úterý od 12 do 17, ve středu a čtvrtek od 8.30 do 18 a v pátek od 12 do 17 hodin.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena