I.ZŠ Říčany, Masarykovo nám.71

2. 6. 2017

Historický fotokvíz, zájezd do Amsterodamu, soutěž Eurorébusy, 2.ročník amatérské mineralogické burzy

Historický fotokvíz  už popáté

11. 5. se sešla tři družstva ze základních škol v Říčanech jako obvykle v Infocentru na náměstí. Tématem letošního kvízu byly známé osobnosti Říčan. Pětičlenné skupiny z jednotlivých škol postupně navštívily podatelnu městského úřadu, parčík pod Domovem Na Kavčí skále, recepci v Olivovně a restauraci Na Jurečku. Tam byly ukryty indicie a pak bylo třeba připojit ke známé osobnosti související historickou pohlednici, data narození a úmrtí a povolání. Vzpomněli jsme na Aloise Olivu, Oldřicha Nového, Radolu Gajdu a Otakara Klapku. Žáci prokázali velmi dobré znalosti říčanské historie a velmi dobrou orientaci v Říčanech. Rozdíly mezi družstvy nebyly nijak dramatické. Vítězem se letos stalo družstvo 3. základní školy U lesa. Děkuji za účast a za skvělé knižní odměny poskytnuté na soutěž z rozpočtu města.   

                                                                                       ředitel 1. základní školy – pořadatel soutěže

 

Zájezd do Amsterodamu

Ve dnech 4. - 8. května tohoto roku vyrazily děti naší školy poznat další z hlavních měst Evropy. Zájem o zájezd byl velký a dalece převyšoval počet míst. Rozhodli jsme tedy, že dáme přednost deváťákům a žáci letošních osmých tříd s námi vycestují příští rok. Ve čtvrtek večer jsme za vydatného lijáku vyjeli z Říčan a přes Německo pokračovali do Holandska. V pátek dopoledne jsme vyrazili na proslulý sýrový trh v Alkmaaru. Atmosféra městečka a samotného tržiště nás okamžitě pohltila. Nosiči sýrů, vážnice, trhovci, turisté, loďky a povozy, které sýry odvážely, architektura, chuti a vůně ze stánků, kde se sýry prodávaly… To vše vytvořilo neskutečný a pestrý mumraj, který jsme jen neradi opouštěli. Čekal nás ale další program - Amsterodam. Celý zbytek pátečního dne jsme procházeli jeho uličkami (samozřejmě i těmi s červenými lucerničkami), jeho grachty (kanály) jsme propluli lodí, občas jsme jen na poslední chvíli uhýbali v nezvykle hustém provozu plném cyklistů a užívali si úžasně příjemné, přátelské atmosféry holandského hlavního města. Ve večerních hodinách jsme se přesunuli do hotelu nedaleko amsterodamského letiště.

 Sobotní dopoledne patřilo návštěvě super moderního Rotterdamu s jeho přístavem, mosty, mrakodrapy i tržnicemi a krámky. Odpoledne jsme trávili v DELTA parku – velice zajímavé místo, kde jsme se seznámili s funkcí a výstavbou protipovodňových hrází a vrat, které chrání desítky kilometrů holandského pobřeží před zatopením mořem. V mořském akváriu jsme pozorovali spoustu ryb i žraloků, někteří z nás se byli podívat na lachtaní show a všichni jsme strávili hodinu projížďkou lodí na moři podél hrází.

Neděle se nesla ve znamení přírody a rostlin. Náš program jsme začali ve známém parku Keukenhof, který je proslulý nejrozsáhlejšími výsadbami tulipánů v Evropě. Krom venkovních expozic jsme žasli i u vnitřních aranžmá orchidejí, chryzantém, anturií a jiných rostlin. Někteří z nás nakoupili semena, hlízky i cibule pro své zahrádky nebo jako dárek svým blízkým. Po květinách jsme na chvíli zajeli k moři. Na koupání ještě rozhodně nebylo teplo, ale většina z nás neodolala a ruku nebo nožku v Atlantickém oceánu smočila. Byli jsme překvapeni, kolik lidí na pláži trávilo svůj volný čas. Poslední zastávkou našeho programu byl Naarden a místo posledního odpočinku J. A. Komenského. Musím přiznat, že se nás na tomto památném místě zmocnila jakási sváteční nálada a člověk se alespoň na chvíli zamyslel nad svými kořeny a velikostí našich některých krajanů. Nedovedu si představit vhodnější tečku za překrásným zájezdem.

V pondělí v ranních hodinách jsme dorazili do Říčan plni dojmů a nezapomenutelných zážitků.

 

Soutěž Eurorébus

I v letošním školním roce se žáci 7. a 8. tříd naší školy zúčastnili několika kol celostátní zeměpisné soutěže Eurorébus. Soutěž probíhala mezi jednotlivci i celými třídami a do krajského kola se probojovaly třídy 7.C, 8.A a 8.C.

26. dubna probíhalo v Praze krajské kolo soutěže a zástupci těchto tříd se snažili o postup do celostátního kola, který se podařil našim spolužákům v loňském roce.

Po skupinové práci, kde jsme řešili otázky různé obtížnosti, přišlo vyhlášení výsledků. Bohužel, do první desítky jsme se tentokrát neprobojovali, ale i tak pro nás letošní výsledky byly slušné. Už se těšíme na příští ročník a věříme, že tam už nám postup mezi nejlepší neunikne.

Adam Fokt, 8.C

 

 

1. základní škola Masarykovo nám. Říčany hledá učitele II. stupně především pro výuku výtvarné výchovy, českého jazyka a fyziky. Dále hledáme učitele s aprobací AJ na I. stupeň. Nabízíme výborný kolektiv a práci na celý i částečný úvazek.

Informace na tel. čísle 323 602 794

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena