Informační zpravodaj PID

15. 3. 2017

Číslo 06 / 2017 • Vyšlo 15. 03. 2017

Obsah

Rozšíření integrace na železnici v březnu a dubnu 2017. 1

Nová nostalgická linka 23 a další změny tramvají od 25. 3. 2017. 2

Sezonní přívozy po zimě opět vyplouvají 3

Cyklohráček startuje 4. sezónu. 4

Příchod letního času opět posune noční autobusy. 4

Slavnostní zahájení integrace Nymburska. 4

Autobusový den PID v Letňanech 8. 4. 2017. 5

 

Rozšíření integrace na železnici v březnu a dubnu 2017

V souvislosti s rozšiřováním integrace dopravy ve Středočeském kraji a také v návaznosti na dokončení instalace označovačů jízdenek PID ve vybraných železničních stanicích Českých drah dochází v průběhu března a dubna 2017 k výraznému rozšíření možnosti použití jízdenek Pražské integrované dopravy v Posázaví, na Berounsku, na Nymbursku a Benešovsku.

1)Posázavský pacifik od 15. 3. 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

Díky instalaci označovačů papírových jízdenek PID ve stanicích Petrov u Prahy, Luka pod Medníkem, Jílové u Prahy, Kamenný Přívoz, Týnec nad Sázavou a Poříčí nad Sázavou bude nově možné využívat papírové jízdenky PID pro jednotlivou jízdu, aniž by bylo nutné je mít předem označeny jinde, na vlakové lince S8 i v úseku Davle – Čerčany. Ve zbylých zastávkách bude prováděno náhradní označení jízdenek průvodčím ve vlaku. Nově tedy bude možné cestovat bez obav s papírovými jízdenkami PID na celé lince S8 mezi Prahou a Čerčany. Od 1. 4. 2017 bude navíc rozšířena Pražská integrovaná doprava i na okolní autobusové linky mezi Benešovem, Týncem nad Sázavou a Jílovým u Prahy. Bude tedy možné na jeden jízdní doklad kombinovat nabídku vlaků i autobusů.

2)Berounsko od 25. 3. 2017

V souvislosti se zahájením turistické sezony a za účelem rozšíření možností využití integrovaných jízdenek bude nově možné využívat papírové jízdenky PID pro jednotlivou jízdu, aniž by bylo nutné je mít předem označeny jinde, na vlakových linkách S6 v úseku Nučice zastávka – Beroun, S75 v úseku Beroun – Beroun-Závodí a S76 v úseku Zadní Třebaň – Všeradice. V nově zapojených stanicích a zastávkách (Beroun-Závodí, Běleč, Liteň, Loděnice, Nesvačily, Skuhrov pod Brdy, Vráž u Berouna a Všeradice) nebudou instalovány označovače jízdenek, ale bude zde prováděno náhradní označení jízdenek průvodčím ve vlaku. Nově tedy bude možné cestovat bez obav s papírovými jízdenkami PID na celé lince S6 mezi Prahou a Berounem a také na části linky S76 do Všeradic. Zejména ve Vráži u Berouna a Loděnici bude možné na jeden jízdní doklad lépe kombinovat nabídku vlaků i autobusů PID jedoucích do Prahy.

3)Nymbursko od 26. 3. 2017

V souvislosti s další etapou integrace dopravy v oblasti Nymburska bude rozšířena možnost použití jízdních dokladů Pražské integrované dopravy na následujících linkách a úsecích:

R10 (rychlíky)   Praha hl. n. – Praha-Vysočany – Lysá nad Labem – Nymburk hl. n. – Poděbrady.

R22 (rychlíky)   Nymburk hl. n. – Poděbrady.

R23 (rychlíky)   nově také v úseku Lysá nad Labem – Nymburk hl. n. – Poděbrady.

S2                      nově také v úseku Stratov – Nymburk hl. n. – Poděbrady.

S12                    nově také v úseku Sadská – Nymburk hl. n.

S21                    Nymburk hl. n. – Veleliby.

S25                    Nymburk hl. n. – Veleliby.

S31                    Nymburk hl. n. – Veleliby – Čachovice.

V nově integrovaných vlacích bude možné použít jednotlivé i předplatní jízdenky PID, avšak papírové jízdenky pro jednotlivou jízdu zatím bez možnosti označení v nově integrovaných stanicích a zastávkách (Čachovice, Hořátev, Kamenné Zboží, Kostomlaty nad Labem, Nymburk hl. n., Nymburk město, Poděbrady, Veleliby, Velké Zboží, Všejany). V současné době se dojednává možnost nákupu i označení těchto jízdenek alespoň ve stanicích Nymburk hl. n. a Poděbrady, do zdárného ukončení jednání nebude ani zde možné papírové jízdenky označit.

Ve zcela nově integrovaných rychlících R10 mezi Prahou a Poděbrady budou platit také jízdní doklady PID, při kombinaci jízdenek Českých drah s předplatními kupony pro Prahu je nutné si jízdenku ČD zakoupit až do první stanice na území Prahy, tedy do Prahy-Vysočan.

4)Benešovsko od 1. 4. 2017

V souvislosti s další etapou integrace dopravy v oblasti Benešovska bude rozšířena možnost použití jízdních dokladů Pražské integrované dopravy na následujících linkách a úsecích:

R17 (rychlíky)   Praha-Holešovice – Praha hl. n. – Praha-Vršovice – Benešov u Prahy.

S9                      nově také v úseku Čerčany – Benešov u Prahy.

V nově integrovaných vlacích bude možné použít jednotlivé i předplatní jízdenky PID, avšak papírové jízdenky pro jednotlivou jízdu zatím bez možnosti označení v nově integrovaných stanicích a zastávkách (Benešov u Prahy, Mrač). V současné době se dojednává možnost nákupu i označení těchto jízdenek alespoň ve stanici Benešov u Prahy, do zdárného ukončení jednání nebude ani zde možné papírové jízdenky označit.

Ve zcela nově integrovaných rychlících R17 mezi Prahou a Benešovem budou platit také jízdní doklady PID, při kombinaci jízdenek Českých drah s předplatními kupony pro Prahu je nutné si jízdenku ČD zakoupit až do první stanice na území Prahy, tedy do Prahy-Vršovic.

Vlaků dopravce ARRIVA vlaky s. r. o. se integrace na této trati netýká a nepůjde v nich použít žádné jízdní doklady PID.

Nová nostalgická linka 23 a další změny tramvají od 25. 3. 2017

Od soboty 25. března 2017 cca 12:00 vyjede do pražských ulic nová pravidelná tramvajová linka s číslem 23. Na nostalgickou linku budou vypravovány pouze nejstarší typy tramvají T3, které by zároveň měly nadobro opustit všechny ostatní tramvajové linky. Celoroční provoz této linky, posílený v letních měsících, by měl nejen uspokojit požadavky po cestování tímto legendárním typem tramvaje, ale také odlehčit turisticky nejvytíženější pražské tramvaji č. 22 zejména v okolí Pražského hradu.

Nová linka 23 vyjede v trase Zvonařka – I. P. Pavlova – Karlovo náměstí – Národní třída – Národní divadlo – Újezd – Malostranská – Pražský hrad – Pohořelec – Malovanka – Královka.

Rozsah provozu je plánován na cca 8:30 až 19:00 v intervalu 30 minut, během hlavní turistické sezony o víkendech v intervalu 15 minut.

Další trvalé změny tramvají

13      Linka bude ve směru od Černokostelecké a I. P. Pavlova odkloněna přes Náměstí Míru na Čechovo náměstí. Důvodem změny je posila centrální části Vršovic, které jsou dlouhodobě odkázány v mimošpičkových obdobích pouze na linku 22.

15      Od vzniku této linky v srpnu 2016 zaznamenáváme trvale rostoucí počet cestujících. Podněty na nedostatečnou kapacitu jsou těmi vůbec nejčastějšími, a proto budou trvale nasazeny v pracovních dnech na linku soupravy nebo článkové tramvaje.

21      Vzhledem k posílení linky 15 a tedy i úseku Anděl – Kotlářka bude linka 21 přesměrována na vhodnější trasu přes terminál Na Knížecí až na Radlickou, čímž posílí stávající linku 7.

 

Sezonní přívozy po zimě opět vyplouvají

 

 

 

 

 

Kromě dvojice celoročních přívozů P1 a P2 plujících na severu Prahy brázdí Vltavu také čtveřice lodních linek, která je v provozu pouze v sezóně – v letošním roce od soboty 25. března do neděle 29. října 2017. Jedná se o tyto lodní linky:

  • P3 Lihovar – Veslařský ostrov (interval 20 minut)
  • P5 Císařská louka – Výtoň – Náplavka Smíchov (interval 30 minut; v pátek odpoledne, v sobotu a v neděli 15 minut)
  • P6 Lahovičky – Nádraží Modřany (interval 20 minut, možné další plavby na požádání dle potřeby)
  • P7 Pražská tržnice – Ostrov Štvanice – Rohanský ostrov (interval 30 minut; v pracovní dny ráno a odpoledne 15 minut, při delším intervalu možné další plavby na požádání dle potřeby)

Jako první začíná přívoz P3 z Lihovaru, v pracovní dny již v 6 hodin, o víkendech o hodinu později. V Modřanech (P6) a na Štvanici (P7) se v pracovní dny začíná v 7 hodin, o víkendech v 8 hodin. Přívoz P5 na Výtoni začíná každý den v 8 hodin.

Mezi Lihovarem a Veslařským ostrovem (P3) se jezdí každodenně do 22 hodin, na zbylých třech sezónních přívozech (P5, P6, P7) je opět stanoveno proměnné ukončení provozu podle doby slunečního svitu. Od 25. března do 11. května 2017 a od 3. do 30. září 2017 se jezdí do 20 hodin, od 12. května do 2. září 2017 do 21 hodin a v říjnu 2017 pouze do 19 hodin.

Od loňského roku je provoz všech přívozů zajišťován palubovými plavidly, tedy z přístavního mola s bezbariérovým přístupem.

Cyklohráček startuje 4. sezónu

I letos bude malé i velké výletníky vozit mezi Prahou a Slaným speciální rodinný vlak Cyklohráček přestavěný na velké pojízdné hřiště pro děti. Najdete zde opět spoustu zábavy – můžete se těšit na veliké balónkoviště se skluzavkou, houpací pytle, velké pestrobarevné stavebnice, leporela a knížky pro nejmenší či na dřevěnou vláčkodráhu. Aby návštěvníkům cesta lépe utíkala, postarají se o ně tzv. hrajvedoucí, kteří dětem nabídnou drobné dárky a zapůjčí karty nebo kostky s figurkami na deskové hry. Ve Slaném se pak můžete vydat na dobrodružnou cestu za zlatým pokladem. Chybět nebudou ani cesty do železničního muzea ve Zlonicích, kam vás Cyklohráček odveze opět každou poslední sobotu v měsíci.

 

 

 

 

 

 

Novinkou letošní sezóny je pak nová trasa Cyklohráčku, který bude z Prahy odjíždět z Hlavního nádraží a sveze všechny cestující po nejhezčí pražské železniční trati, tzv. Pražském Semmeringu přes Smíchov a Zličín.

Další novinkou je zahájení spolupráce s Muzeem studené války a protivzdušné obrany v Drnově u Slaného. Muzeum se nachází v podzemním objektu, který dříve sloužil armádě, a je vybaveno původním technickým zařízením, které je zcela unikátní a velmi dobře zachovalé. V části objektu je umístěna expozice raketové techniky.

Cyklohráček vyrazí na svou cestu poprvé o posledním víkendu v březnu a bude vás vozit o sobotách, nedělích a svátcích až do konce října.

Příchod letního času opět posune noční autobusy

Letní čas začne v roce 2017 v noci ze soboty 25. na neděli 26. března. Ručičky hodinek se ve 2:00 posunou o hodinu vpřed na 3:00. S tím souvisí také úprava jízdních řádů nočních tramvajových a autobusových linek PID. Tramvajových a většiny autobusových linek se tato změna nijak nedotkne, jelikož jsou časové polohy každou hodinu stejné. Výjimkou jsou noční linky 513, 601, 602, 603, 605, 606, 608 a 610, pro které bude platit zvláštní jízdní řád. U linek 604, 607 a 609 se pouze o hodinu opozdí odjezdy z těch zastávek, kde má být spoj podle jízdního řádu po druhé hodině ranní.

Slavnostní zahájení integrace Nymburska

V neděli 26. 3. 2017 dojde k zapojení oblasti Nymburska do Pražské integrované dopravy, konkrétně do oblasti mezi Poděbrady, Nymburkem, Vlkavou, Pečkami, Sadskou, Milovicemi a Lysou nad Labem. Nová linka PID vyjede také přes Loučeň do Seletic. Zavedeno bude 7 nových autobusových linek PID a rozšířen bude provoz 4 stávajících linek PID. Ty nahradí 14 stávajících linek Středočeské integrované dopravy včetně městské dopravy v Nymburce. Rozšířena bude platnost jízdenek PID na železnici v této oblasti, a to včetně rychlíků na trase Praha – Poděbrady.

ROPID připravuje vydání informačních letáků s jízdními řády, mapou a základními informacemi o linkách i jízdném, které budou zdarma k dostání v lokálních infocentrech, na městských a obecních úřadech, v autobusech i na vlakových nádražích. Vydán bude také speciální kartičkový jízdní řád vlaků pro oblast Nymburska.

Ve čtvrtek 23. března 2017 a v pondělí 27. března 2017 budou pomáhat cestujícím informátoři přímo v terénu, a to na autobusovém nádraží v Nymburce a na Riegrově náměstí v Poděbradech. Na těchto infostáncích budou k dispozici všechny potřebné informační materiály.

 

 

 

 

 

V pondělí 27. března 2017 bude v rámci slavnostního zahájení provozu vozit cestující v nově integrované oblasti mezi Poděbrady, Nymburkem a Milovicemi zdarma také historický autobus Škoda 706 RTO.

Informační stánky

Nymburk: autobusové nádraží

  • čtvrtek 23. 3. od 13:00 do 16:45
  • pondělí 27. 3. od 7:00 do 16:45

Poděbrady: Riegrovo náměstí

  • čtvrtek 23. 3. od 13:00 do 16:45
  • pondělí 27. 3. od 11:30 do 16:45

 

Autobusový den PID v Letňanech 8. 4. 2017

sobotu 8. dubna 2017 se bude v autobusovém terminálu na konečné stanici metra Letňany konat Autobusový den PID u příležitosti oslav 25. výročí příměstských autobusových linek Pražské integrované dopravy. Návštěvníci si budou moci prohlédnout přehlídku současných typů autobusů Pražské integrované dopravy jednotlivých dopravců, svézt se historickými autobusy na zvláštních linkách, prohlédnout si Koordinační dispečink PID nebo si s námi zasoutěžit o zajímavé ceny. Akce se bude konat cca od 10:00 do 17:00.

Na ploše autobusového terminálu, kde bude vystaveno cca 30 současných autobusů všech dopravců, bude také doprovodný program pro celou rodinu včetně občerstvení a možnosti získání zajímavých cen po splnění zadaných úkolů. Návštěvníci obdrží také čerstvě vydanou brožuru o autobusových dopravcích PID.

Na co se můžete těšit:

  • Přehlídka současných typů autobusů všech dopravců PID.
  • Autobusový kvíz o zajímavé ceny (formulář k vyzvednutí na stánku ROPID).
  • Den otevřených dveří na koordinačním dispečinku ROPID.
  • Uhříněveské pivo z pivovaru Uhříněves.
  • Aktivity a soutěže pro děti.
  • Jízdy historickými autobusy do okolí.
  • Elektrobus na lince 758 k výstavišti Letňany.

 

 

 

Historická vozidla k vidění a svezení:

  • kloubový Ikarus 280 příměstského provedení
  • kloubový Ikarus 280 městského provedení
  • Škoda 706 RTO linkový s přívěsem
  • osobní návěs Karosa NO 80
  • Karosa ŠL 11
  • Karosa C 734
  • Karosa B 731

Trasy historických autobusů:

  • Letňany – Čakovice – Letňany
  • Letňany – Českomoravská – Letňany
  • Letňany – Vinoř – Ctěnice – Kbely – Letňany
  • Letňany – Prosek – Bohnice – Prosek – Letňany
  • Letňany – Hovorčovice – Letňany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena