Informační zpravodaj PID

15. 9. 2017

Číslo 18 / 2017 • Vyšlo 15. 09. 2017

Posílení dopravy na Mělnické vinobraní

Z důvodu konání slavnosti Mělnické vinobraní 2017 dochází od 8:00 ve čtvrtek 14. 9. do ukončení provozu v neděli 17. 9. 2017 k následujícím změnám v dopravě. Linky 369, 470, 471, 472 a 474 jsou odkloněny mimo centrum města – mimo provoz jsou zastávky Poliklinika, Fibichova, Nám. Karla IV., Tyršova a Zádušní. Ranní školní spoje linek 466 a 475 jsou zkráceny a ukončeny v zastávce Mělník, Aut. st.

Posílení provozu autobusů

Na lince 369 je o víkendu zkrácen interval mezi Prahou a Mělníkem na 30 minut, provoz městské linky 474 je v sobotu prodloužen do půlnoci a navíc je linka v provozu všemi spoji v sobotu až do Velkého Borku. Na linkách 466 a 471 jsou v sobotu zavedeny popůlnoční spoje ve směru Kralupy n. Vlt. a Neratovice, na lince 369 jsou v pátek a sobotu večer prodlouženy dva spoje navíc do Liběchova (odjezd z Mělníka ve 22:40 a 0:40).

Zvláštní historický vlak

Pro návoz a odvoz návštěvníků bude také zaveden zvláštní historický vlak s restauračním vozem, který bude vedený motorovou lokomotivou řady 749 a který vyjíždí v sobotu 16. 9. 2017 ve 13:44 z Prahy hl. n. přes Lysou nad Labem do Mělníka. Zpět se vrací stejnou trasou v noci ze soboty na neděli s odjezdem z Mělníka v 0:30. Maximální základní jízdné činí 50 Kč pro trasu z Prahy do Mělníka, zlevněné jízdné v téže trase za 30 Kč platí pro děti od 6 do 15 let, důchodce a držitele platného průkazu ZTP a ZTP/P. Bezplatně se přepravují děti do 6 let a průvodci držitele platného průkazu ZTP/P. Jízdní doklady se prodávají pouze ve vlaku u průvodčího bez přirážky.

Metro S aneb nový železniční tunel pod Prahou

 V pondělí 18. září 2017 se jeden ze vstupů do metra na Karlově náměstí promění ve vstup do nové železniční podzemní stanice. U vchodu do metra bude od 10 do 18 hodin připravena také výstava se všemi podrobnostmi k připravovanému novému a rychlému železničnímu spojení pod centrem Prahy.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout plány jednotlivých variant trasování železničních tunelů, stanic i plánovaných podzemních přestupních uzlů a získají informace nejen k pražskému projektu, ale také o tom, jak podobná spojení fungují v dalších metropolích v Evropě. Srovnat budou moci také konkrétní jízdní doby vlakem z centra Prahy dnes a v budoucnu.

Na místě budou po celý den odborníci z Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy, se kterými budou mít lidé možnost diskutovat vše, co je bude zajímat, a organizátoři rádi každého pozvou na dobrou kávu.

 Den pro Prahu

Jste pro město bez přemíry aut? Tak to přijďte ukázat v pátek 22. září 2017 do Štefánikovy ulice, která se na jeden den promění v pěší zónu. Čeká vás tam čistý vzduch, skvělá atmosféra a spousta aktivit, jimiž město Praha oslaví mezinárodní Den bez aut.

Den pro Prahu proběhne 22. září 2017 jako oslava mezinárodního dne Den bez aut. Smyslem aktivit je upozornit na enormní nárůst automobilismu ve městě a vyjádřit podporu MHD, cyklistické dopravě, chůzi a dalším alternativám k motorové dopravě. S tím souvisí i podpora zkvalitňování veřejných prostranství v duchu proměny z „města pro auta“ v „město pro lidi“. Stejně jako v jiných evropských metropolích vznikne v tento den i v Praze pěší zóna, na které budou probíhat nejrůznější aktivity ve prospěch udržitelné dopravy a kvalitního veřejného prostoru.

Centrum oslav: Štefánikova ulice

Štefánikova ulice bude po 24 hodin patřit všem, kteří se chtějí dozvědět něco zajímavého o dopravě ve městě, užít si příjemnou procházku v centru města bez motorových vozidel a také se dobře bavit. Po tuto dobu tam bude také upraven dopravní režim a pro automobily zřízeny objízdné trasy. Provoz MHD na ulici bude samozřejmě zachován. Bude pro vás připravena řada lákavých akcí, do nichž se můžete zapojit od 8:00 až do 20:00.

Informační stánek ROPID nabídne následující technické zajímavosti:

  • demonstrace zastávkového informačního systému ZIS s on-line odjezdy spojů
  • ukázka mapové aplikace MPVnet s pohybem vozidel PID v reálném čase
  • tisk pamětní jízdenky na pokladně USV-C
  • čtení karet Opencard a Lítačky na revizorské čtečce (možnost ověřen platnosti karty i kuponů)

Pražský železniční den na Smíchově 23. 9. 2017

V rámci oslav 25. výročí zapojení železnice do systému pražské městské hromadné dopravy se bude v sobotu 23. září 2017 konat na pražském smíchovském nádraží Pražský železniční den. Na své si přijdou malí i velcí fanoušci nejen železnice, ale i městské hromadné dopravy. Bohatý program se bude odehrávat cca mezi 9:00 a 18:00 nejen na smíchovském nádraží, ale i na dalších místech v Praze. Návštěvníci se mohou těšit na jízdy historickými i moderními vozidly, prohlídky technického zázemí pražské železnice, jízdy šlapací drezínou a mnoho dalšího.

 Svézt se budete moci parním vlakem, historickým motorákem či moderními nízkopodlažními jednotkami. Nebudou chybět ani historické tramvaje a autobusy. Zpřístupněné budou prostory lokomotivního depa ve Vršovicích i zázemí pro údržbu vlaků v Michli. Prohlédnout si budete moci také Výtopnu Zlíchov nebo Království železnic za zvýhodněné vstupné. Po celý den bude na smíchovském nádraží bohatý doprovodný program včetně výstavy o historii i budoucnosti železnice v Praze.

Na místo konání dojedete mimo jiné zvláštní historickou tramvajovou linkou 42 v trase Kubánské náměstí – Koh-i-noor – Nádraží Vršovice – I. P. Pavlova – Karlovo náměstí – Anděl – Smíchovské nádraží.

S jízdenkou PID vlakem až do Mladé Boleslavi od 1. 10. 2017

Od 1. 10. 2017 dojde k dalšímu významnému rozšíření platnosti jízdenek Pražské integrované dopravy na železnici na Mladoboleslavsku. Nově bude integrována páteřní trasa včetně rychlíků až do Mladé Boleslavi a s jízdenkami PID bude možné cestovat také po dalších lokálních tratích na Mladoboleslavsku.

Nově integrované tratě a úseky

trať

Linky

úsek

064

S33

Mšeno – Mladá Boleslav hl. n. – Řepov

070

S3, S30, R21

Všetaty – Mladá Boleslav hl. n. – Mladá Boleslav-Debř

071

S31, R22

Čachovice – Mladá Boleslav hl. n.

076

S33

Velký Borek – Mšeno

Na nově integrovaných stanicích a zastávkách zatím nebude možné si označit jízdenky PID pro jednotlivou jízdu s výjimkou stanic Mladá Boleslav hl. n. a Mladá Boleslav město, kde bude možné ode dne vyhlášení zakoupit jízdenky PID s předem určenou časovou platností v osobních pokladnách Českých drah.

V souvislosti s instalací označovačů jízdenek PID bude od 1. 10. 2017 nově umožněno označení papírových jízdenek PID pro jednotlivou jízdu také na trati 072 (linky S32 a R23) v celém úseku Štětí – Lysá nad Labem (dosud to bylo možné pouze mezi Mělníkem a Všetaty). Označovače jízdenek budou nově umístěny ve stanicích Stará Boleslav a Štětí. V ostatních stanicích a zastávkách bude umožněno označení jízdenek PID vlakovou četou přímo ve vlaku.

V noci rychleji a dále od 8. 10. 2017

Počínaje nocí z 8. na 9. října 2017 dochází k posílení nočního spojení PID v nejzatíženějších směrech z centra do Dejvic, na Žižkov a na Smíchov spoji autobusových linek 907, 908 a 909. Tyto linky dosud končící na okraji centra Prahy jsou prodlouženy a nově zajišťují také zrychlení nočního spojení s oblastmi Malvazinek, Jinonic, Zbraslavi, Nebušic, Suchdola, Kyjí, Dolních Počernic, Běchovic či Újezdu nad Lesy. Noční obsluha PID je dále zavedena v katastrálních územích Dolní Chabry, Cholupice, Lipence, Lysolaje, Koloděje, Miškovice, Přední Kopanina, Štěrboholy, Točná a Třebonice.

Změny tras u nočních autobusových linek:

901      Trasa ANDĚL – SKALKA se nemění, dochází ke změně ukončení linky v oblasti Anděla.

Výstupní zastávka v Plzeňské ulici je nově umístěna před křižovatkou s ulicí Stroupežnického, nástupní zastávka v tramvajové zastávce linky 94 ve směru Sídliště Barrandov.

902      LYSOLAJE – Žákovská – V Podbabě – Nádraží Podbaba – Vítězné náměstí – Vozovna Střešovice – Kajetánka – Vypich – Nemocnice Motol – Motol – Bucharova – Mládí – Luka – ŘEPORYJSKÉ NÁMĚSTÍ – TŘEBONICE

V úseku Vítězné náměstí – Suchdol je provoz linky 902 nahrazen provozem linky 909. Z Řeporyjského náměstí je do zastávky Třebonice celotýdenně prodloužen jeden pár spojů.

903      V trase PALMOVKA – SÍDLIŠTĚ ROHOŽNÍK je linka zrušena (nahrazena spoji linek 908 a 959). Nová trasa linky: CHAPLINOVO NÁMĚSTÍ – Poliklinika Barrandov – Slivenec – Lochkov – Nádraží Radotín – SÍDLIŠTĚ RADOTÍN

904      Trasa SÍDLIŠTĚ STODŮLKY – SÍDLIŠTĚ PÍSNICE se nemění, dochází ke změně zastávek a průjezdu linky v oblasti Anděla a centra města.

Ve směru Sídliště Písnice jede linka nově po trase Anděl (v zastávce tramvají 98 a 99 v Plzeňské ulici) – Zborovská (v zastávce tramvaje 94 v Lidické ulici) – Jiráskovo náměstí (v zastávce tramvají 5 a 17 na Masarykově nábřeží) – Myslíkova (v zastávce tramvaje 5) – Štěpánská – I. P. Pavlova. Ve směru Sídliště Stodůlky jede linka nově centrem po trase I. P. Pavlova – Ve Smečkách (nová zastávka v Žitné ulici), Karlovo náměstí (v zastávce busů 148, 176 a 510 na Karlově náměstí) – Palackého náměstí (v zastávce tramvají a busů před výjezdem na nábřeží) – Zborovská (v zastávce tramvaje 94 v Lidické ulici) – Anděl (v zastávce tramvají 98 a 99 v Plzeňské ulici).

907      Je prodloužena do trasy: PŘEDNÍ KOPANINA – NEBUŠICE – Jenerálka – Bořislavka – Hanspaulka – Zelená – Sibiřské náměstí – Hradčanská – Náměstí Republiky – Masarykovo nádraží – Hlavní nádraží – I. P. Pavlova (jen směr zpět) – Karlovo náměstí (jen směr tam) – Jiráskovo náměstí (jen směr zpět) – Palackého náměstí (jen směr tam) – Zborovská – Anděl – Smíchovské nádraží – Lihovar – Lahovice – Zbraslavské náměstí – Sídliště Zbraslav – LIPENCE

V úseku Hradčanská – Nebušice nahrazuje linka 907 provoz linky 915.

908      Linka je prodloužena do trasy: KOLODĚJE – Dubeč – Dolní Měcholupy – Ústřední – Michelangelova – Limuzská – Sídliště Malešice – Na Palouku – Třebešín – Basilejské nám. – Ohrada – Tachovské nám. – Florenc – Bílá labuť – Masarykovo nádraží – Hlavní nádraží – I. P. Pavlova (jen směr zpět) – Karlovo náměstí (jen směr tam) – Jiráskovo náměstí (jen směr zpět) – Palackého náměstí (jen směr tam) – Zborovská – Anděl – Santoška – Malvazinky – U Waltrovky – Vidoule – JINONICE

V úseku Limuzská – Dubeč nahrazuje linka 908 provoz linky 909.

909      Linka je prodloužena do trasy: SUCHDOL – Kamýcká – V Podbabě – Nádraží Podbaba – Vítězné náměstí – Hradčanská – Náměstí Republiky – Bílá labuť – Florenc – Tachovské náměstí – Ohrada – Basilejské náměstí – Třebešín – Na Palouku – Sídliště Malešice – Limuzská – Depo Hostivař – Polygrafická – Tiskařská – Za Horou – Pávovské náměstí – Jahodnice – Dolní Počernice – Nádraží Běchovice – Újezd nad Lesy – SÍDLIŠTĚ ROHOŽNÍK

V úseku Za Horou – Sídliště Rohožník nahrazuje linka 909 provoz linky 903, v úseku Vítězné náměstí – Suchdol nahrazuje linka 909 provoz linky 902. Současně linka 909 zajišťuje přímé noční propojení východní části Prahy i Suchdola s centrem města. V úseku Limuzská – Dubeč nahrazuje provoz linky 909 linka 908.

910      Trasa linky TERMINÁL 1 (LETIŠTĚ) – NA BERÁNKU se nemění, dochází ke změně zastávek a průjezdu linky v oblasti centra města.

Ve směru Na Beránku jede linka nově po trase Jiráskovo náměstí (v zastávce tramvají 5 a 17 na Masarykově nábřeží) – Myslíkova (v zastávce tramvaje 5) – Štěpánská – I. P. Pavlova. Ve směru Letiště je pro linku nově zřízena zastávka Ve Smečkách v Žitné ulici.

911      Ve směru od NÁDRAŽÍ HOSTIVAŘ je celotýdenně polovina spojů linky ukončena v zastávce CUKROVAR ČAKOVICE, druhá polovina spojů pokračuje přes zastávky Čakovický zámek a Krystalová do zastávky SÍDLIŠTĚ ČAKOVICE.

Spoje linky 911 ukončené v zastávce Cukrovar Čakovice pokračují jako nová linka 915 po trase Cukrovar Čakovice – Nádraží Čakovice – Ke Stadionu – Náměstí J. Berana – Čakovice – Radonická – Miškovice.

913      Nová linka: DOLNÍ CHABRY – Kobylisy – Ládví – Střížkov – Prosek – Vysočanská – Nádraží Libeň – Krejcárek – Ohrada – Rokycanova – Olšanské nám. – Flora – Bělocerkevská – Slavia – Chodovská – Spořilov – Lešanská (jen směr tam) – Hlavní (jen směr zpět) – Nemocnice Krč – Zálesí – Novodvorská – Libuš – Sídliště Písnice – Písnice – Cholupice – TOČNÁ

915      V trase HRADČANSKÁ – NEBUŠICE je linka zrušena (nahrazena spoji linky 907).

Nová trasa linky: CUKROVAR ČAKOVICE – Nádraží Čakovice – Ke Stadionu – Náměstí J. Berana – Čakovice – Radonická – MIŠKOVICE

Jako linka 915 pokračuje přímo každý druhý spoj linky 911 končící v zastávce Cukrovar Čakovice.

959      PALMOVKA – Novovysočanská – Spojovací – Pod Táborem – Sídliště Malešice – Limuzská – Depo Hostivař – Ústřední – Štěrboholy (do konce výluky OC Štěrboholy) – Ústřední – Dolní Měcholupy – Nové náměstí – Uhříněves – ŘÍČANY, PRŮM. AREÁL ČERNOKOSTELECKÁ – Mukařov (jen směr tam) – Louňovice, I. hráz (jen směr tam) – KOSTELEC NAD ČERNÝMI LESY, NÁM. (jen směr tam)

V úseku Palmovka – Spojovací – Pod Táborem nahrazuje linka 959 provoz linky 903. V úseku Říčany – Kostelec nad Černými lesy je v provozu pouze jeden spoj ve směru tam.

Nové zastávky:

název zastávky

charakter

pro linky

Ve Smečkách (v Žitné ulici ve směru Karlovo nám.)

na znamení

904, 907, 908, 910

Myslíkova (v Myslíkově ulici v zastávce tram směr Spálená)

stálá

TRAM + 904, 910

Zborovská (v Lidické ulici obousměrně v zastávkách tram)

stálá

TRAM + 904, 907, 908

Anděl (v Plzeňské ulici v zastávce tram směr Kotlářka)

stálá

TRAM + 904, 908

Anděl (v Plzeňské ulici v zastávce tram směr centrum)

stálá

TRAM + 904, 907, 908

Anděl (v Nádražní ulici v zastávce tram směr Barrandov)

stálá

TRAM + 901, 907

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena