Jak legalizovat a realizovat kanalizační a vodovodní přípojku v rámci akce: Dostavba kanalizace a vodovodu Říčany?

1. 7. 2013

Dostavba kanalizace a vodovodu v Říčanech je jednou z rozsáhlých investičních akcí, o které jsou občané aktuálně informováni na webových stránkách města Říčany (www.ricany.cz ). V rámci této akce poskytuje město součinnost občanům, kteří mají zájem realizovat v dotčených lokalitách přípojky.

Město Říčany zajišťuje na své náklady zhotovení projektů přípojek kanalizace a zajištění územního souhlasu prostřednictvím fy V.R.V. a zhotovení projektů přípojek vodovodu a zajištění územního souhlasu prostřednictvím projektanta Ing. Viktora Dvořáka – projektová kancelář p4d. Ostatní náklady spojené s realizací přípojek si hradí občané sami.

Přestože všichni vlastníci nemovitostí, kterých se dostavba kanalizace a vodovodu  týká, měli možnost seznámit se s postupem při realizaci přípojek prostřednictvím informačního letáku, který jim byl doručen přímo do schránky, vyskytují se stále ještě občané, kteří nevědí, na koho se obrátit, chtějí-li v souběhu s touto investiční akcí realizovat své přípojky. Nejen pro tyto spoluobčany, ale i pro mnohé další, uveřejňujeme podrobné informace, které jim značně usnadní zhotovení a legalizaci přípojky – a to vč. všech potřebných kontaktů.

Možnost zhotovení přípojek kanalizace se týká ulic uvedených v tabulce uveřejněné na webu Města Říčany : www.ricany.cz – Aktuality – Dostavba kanalizace 2012 – Dostavba kanalizace v Říčanech – Tabulka zahájení a ukončení lokalit.

Návod pro občany – vlastníky připojovaných nemovitostí (dále jen „vlastník“), jak postupovat při zhotovení a legalizaci přípojek kanalizace:

1)      Vlastník si vyzvedne na oddělení investic odboru správa majetku MěÚ v Říčanech (p. Škopán) formulář pro udělení plné moci, souhlasu s vydáním územního souhlasu a se vstupem na pozemky, popř. písemně nebo formou emailu, požádá o tyto formuláře projekční firmu V.R.V. Tyto formuláře jsou určeny pro projektanty, aby mohli přípojky projektovat a zajistit pro vlastníka vydání územního souhlasu.

2)      Udělení plné moci vlastník podepíše a odevzdá projekční firmě. V.R.V. (p. Grim), popř. panu Škopánovi na MěÚ.

3)      Firma V.R.V. následně zpracuje projekt kanalizační přípojky a zajistí vydání územního souhlasu Územní souhlas bude vydán cca po 2 měsících od odevzdání dokumentů uvedených v bodě 1) a 2). O vydání územního souhlasu se občan může informovat u pana Škopána.

4)      Po vydání územního souhlasu se vlastník dostaví k pí Malinové na MěÚ k jednání o uzavření smlouvy o věcném břemeni. Po podpisu smlouvy o věcném břemeni vlastník věcné břemeno uhradí. V případě realizace vodovodní i kanalizační přípojky současně uhradí věcné břemeno jen jednou.

Vlastníci, kteří pokládají přípojku do komunikace ve vlastnictví SUS (ul. Kolovratská, Mírová, Široká), uzavírají smlouvu o věcném břemeni na správě SUS – podrobnější informace získají rovněž u pí Malinové (pro ul. Mírovou ) a u paní Kramářové (pro ul. Širokou a Kolovratskou).

5)      Stavbu kanalizační přípojky si hradí vlastník. Zhotovení přípojky si může v průběhu výstavby kanalizačního řadu v dotčené ulici objednat u zhotovitele kanalizačních řadů – sdružení firem Poor a.s. a Kvis a.s., a nebo 1. SčV (Veolie) stavbu. Zhotovit kanalizační přípojku svépomocí nebo s pomocí jiné firmy může vlastník v době výstavby kanalizačního řadu pouze se souhlasem zhotovitele kanalizačních řadů. Vlastník může zhotovit kanalizační přípojku také až po ukončení výstavby kanalizačních řadů a dokončení finálního povrchu komunikací –  to však pouze s předchozím souhlasem správce komunikace. Upozorňujeme však, že u zpevněných komunikací nebude povoleno porušení povrchové vrstvy vozovky po dobu minimálně 5 let.

6)      Po zhotovení kanalizační přípojky si vlastník na svůj náklad zajistí geometrický plán u geodeta (zhotovitel přípojky může doporučit svého geodeta) a vklad věcného břemene do katastru nemovitostí.

7)      Na webu www.ricany.cz, u pana Škopána, popř. od techniků zhotovitele či 1. SčV může občan získat informaci o termínu předání kanalizačních řadů 1. SčV v celé lokalitě do provozu, resp. do předčasného užívání.

8)      Přepojit splaškový odpad u objektu a zprovoznit kanalizační přípojku může vlastník  po předání kanalizačních řadů do řádného (předčasného) užívání pouze za předpokladu   že a uzavře  „Smlouvu o dodávce vody a/nebo odvádění odpadních vod“s 1. SčV. Smlouvu s 1. SčV lze uzavřít na zákaznickém centru 1. SčV v ulici 17. listopadu č. p. 51.

Nebude-li vlastník kontaktovat projekční firmu V.R.V. do 31. 7. 2013, má se za to, že vlastník o pomoc města při zpracování projektové dokumentace a získání územního souhlasu nemá zájem.

Kontaktní osoby:

 MěÚ – p. Miloš Škopán, odbor správy majetku – oddělení investic, Masarykovo nám.č.p. 83, tel. 323 618 121, email: milos.skopan@ricany.cz (součinnost při řešení bodů 1, 2, 3, 7)

MěÚ – pí Eva Malinová, odbor správy majetku – oddělení hospodářské správy – Masarykovo nám.č.p. 53, přízemí, tel. 323 618 166, email: eva.malinova@ricany.cz (součinnost při řešení bodu 4 )

MěÚ – paní Eva Kramářová – odbor správy majetku – oddělení investic, Masarykovo náměstí. č. p. 83, tel. 323 618 119, e-mail: eva.kramarova@ricany.cz (součinnost při řešení bodu 4)

projekční frm. V.R.V. – zodpovědný projektant p. Grim: tel. 737 260 371 , e-mail: grim@vrv.cz (součinnost při řešení bodu 1, 2, 3)

Zhotovitel investiční akce „Dostavba kanalizace“ – sdružení firem Poor a.s. a Kvis a.s., kontaktní osoba pro komunikaci ohledně realizace kan. přípojky pan Michal Atie, tel. 734 780 551, e-mail : michal@atie.cz (součinnost při řešení bodů 5, 6)

 

Realizace vodovodních přípojek se týká ulic: Široká, Za Pilou, Řipská, Blanická, Hálkova, V Kolonii, Thomayerova, Výhledová, Maková, Na Mýtince, Nad Bahnivkou, Nad Potokem, Na Ladech, Letní. Domácí, Osadní, Pokračovací, Na Okraji, Mechová, Okrajová, Březská, Horní, Pomněnková, Dolní.

Návod pro vlastníky, jak postupovat při zhotovení a legalizaci vodovodních přípojek:

1)      Občan – vlastník připojované nemovitosti (dále jen „vlastník“) si vyzvedne na MěÚ v Říčanech u paní Kramářové na oddělení investic Dohodu o finančním příspěvku. Po podpisu dohody vlastníkem a starostou města Říčan uhradí vlastník do 10 dnů finanční příspěvek. Po zaplacení finančního příspěvku vystaví projektant Viktor Dvořák formulář pro udělení plné moci, souhlasu s vydáním územního souhlasu a se vstupem na pozemky, které zašle e-mailem vlastníkům k podpisu. Tyto formuláře jsou určeny pro projektanty, aby mohli zajistit projednání a vydání územního souhlasu.

2)      Výše uvedený formulář vlastník podepíše a odevzdá projekční firmě – p. Dvořákovi nebo paní Kramářové na MěÚ.

3)      Po předání výše uvedených dokumentů projektant zpracuje projekt vodovodní přípojky a zajistí vydání územního souhlasu. Územní souhlas bude vydán cca po 2 měsících od odevzdání dokumentů uvedených v bodě 1) a 2). O vydání územního souhlasu mohou vlastníci získat informace u paní Kramářové na MěÚ.

4)      Po vydání územního souhlasu se občan dostaví na odbor správy majetku – oddělení hospodářské správy MěÚ (pí Malinová) k uzavření smlouvy o věcném břemeni nebo dodatku ke smlouvě o věcném břemeni na kanalizaci. Po podpisu smlouvy o věcném břemeni vlastník věcné břemeno uhradí. Pokud vlastník již zaplatil věcné břemeno na přípojku kanalizace, je věcné břemeno na vodovod bezplatné.

Vlastníci, kteří pokládají přípojku do komunikace ve vlastnictví SUS (ul. Mírová, Široká) vyřizují věcné břemeno na správě SUS. Smlouvu o smlouvě budoucí na věcné břemeno obdrží vlastníci s projektovou dokumentací přípojky – podrobnější informace získají rovněž u pí Malinové (pro ulici Mírovou) a u paní Kramářové (pro ul. Širokou ).

5)      Stavbu vodovodní přípojky si vlastník zajišťuje na své náklady.

6)      Stavbu vodovodní přípojky si může vlastník objednat v průběhu výstavby vodovodního řadu v dotčené ulici u zhotovitele vodovodních řadů – firem Poor a.s , Kvis a.s. nebo provozovatele vodovodu 1. SčV a.s.

7)      Zhotovit vodovodní přípojku svépomocí nebo s pomocí jiné firmy může vlastník v době výstavby vodovodního řadu pouze se souhlasem zhotovitele vodovodních řadů. Vlastník může zhotovit vodovodní přípojku také až po ukončení výstavby vodovodních řadů a dokončení finálního povrchu komunikací. To však pouze s předchozím souhlasem správce komunikace. Upozorňujeme však, že u zpevněných komunikací nebude povoleno porušení povrchové vrstvy vozovky po dobu minimálně 5 let.

8)      Po zhotovení vodovodní přípojky objedná vlastník na své náklady geometrický plán u geodeta (zhotovitel přípojky může doporučit svého geodeta) a zajistí vklad věcného břemene do katastru nemovitostí.

9)      Na webu www.ricany.cz nebo na oddělení investic – odboru správy majetku MěÚ (pí Kramářová) popř. od techniků zhotovitele a provozovatele 1. SčV a.s. může občan získat informaci o termínu předání vodovodních řadů do provozu.

10)  Přepojit vnitřní rozvody vody u objektu a zprovoznit vodovodní přípojku lze po předání vodovodních řadů do řádného (předčasného) užívání pouze za předpokladu, že vlastník uzavře „Smlouvu o dodávce vody a/nebo odvádění odpadních vod“s 1. SčV. Smlouvu s 1. SčV lze uzavřít na zákaznickém centru 1. SčV v ulici 17. listopadu č. p. 51. v Říčanech ( tel.č. 323 606 584, 800 454 545 ).

 

Kontaktní osoby:

MěÚ – p. Richard Vicher – odbor správy majetku – oddělení investic, Masarykovo náměstí. č. p. 83, tel. 323 618 173, e-mail: richard. vicher@ricany.cz (dotazy týkající se technického řešení investiční akce)

MěÚ – paní Eva Kramářová – odbor správy majetku – oddělení investic, Masarykovo náměstí. č. p. 83, tel. 323 618 119, e-mail: eva.kramarova@ricany.cz (součinnost při řešení bodů 1, 2, 3, 4, 9)

MěÚ – paní Eva Malinová – odbor správy majetku – oddělení hospodářské správy – Masarykovo nám. č. p. 53, přízemí, tel. 323 618 166, email : eva.malinova@ricany.cz ( součinnost při řešení bodu 4 )

Projekční firma p4d – zodpovědný projektant p. Viktor Dvořák: tel. 252 541 308, 604 740 640, e-mail: p4d@p4d.cz (součinnost při řešení bodu 1, 2, 3)

Zhotovitel vodovodních řadů – firma Poor a.s., kontaktní osoba pro komunikaci ve věci realizace vodovodní přípojky pan Michal Atie, tel. 734 780 551, e-mail: michal@atie.cz a Jakub Lejnar tel. 724 542 136 e-mail: jakub.lejnar@porr.cz (součinnost při řešení bodů 6, 7)

 

                                                                                                          Alice Štěpánková

                                                                                                          Vedoucí oddělení investic

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena